Generációkon átívelő agrárium ismeretterjesztő kisfilmek

majort küldte be 2021. 05. 27., cs – 14:41 időpontban

A magyar társadalom elöregedésének jelei az agráriumban is jelentkeznek, mind az egyéni gazdálkodók, mind a gazdasági szervezetek tulajdonosi és munkavállalói korösszetételében. Ezt a negatív tendenciát erősíti az agrárképzést választó tanulók csökkenő száma. Mindeközben a mezőgazdaság komoly kihívásokkal kénytelen szembenézni; mindenekelőtt biztosítani kell a termelés fenntarthatóságát, de párhuzamosan alacsonyan kell tartani a termelés kiadásait. Az edukáció szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az elavult technológiák nem képesek ezeket a célokat szolgálni, a modern technológiák azonban lehetőséget biztosítanak az agrárium szereplőinek.

 
A mezőgazdaság munkaerejének országos átlagnál kedvezőtlenebb összetétele azonban arra utal, hogy a munka jellege, a falvakhoz való kötődés, az ágazat alacsony eltartó és jövedelemtermelő képessége nem vonzó a fiatalok körében. Éppen ezek miatt az oktatás és a kommunikáció eszközeinek felhasználásával erősíteni kell a vidékhez, a vidéki léthez kötődő identitást. Indokolt pályaorientációs és kommunikációs cselekvési terv, a fiatal korosztályt megcélzó eszközökkel.


Ezt a célt szolgálják az agrár-életpályát egy újszerű megvilágításon keresztül - páros portréinterjú alkalmazásával bemutató tematikus kisfilmek. Melyekben a szülőkön keresztül megismerhető a régmúlt szakmai tudása, a gyermekeken és unokákon keresztül pedig bemutatásra kerül a modern látásmód, a technikai újítások térnyerése.
Az Agrárminisztérium számára, a pályaválasztás elött álló fiatalok, továbbá a vidéken újrakezdők érdeklődésének felkeltésére kisfilmek kerültek elkészítésre: