ENRD

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózatot az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága hozta létre 2008-ban a vidékfejlesztési tervek hatékonyabb végrehajtása céljából. Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) ezt úgy éri el, hogy tudásbázist hoz létre a vidékfejlesztési politikák gyakorlati működéséről és hatékonyabbá tételük mikéntjéről, serkenti az ezekkel kapcsolatos ismeretek megosztását, valamint a vidéki Európa egészében elősegíti az információcserét és az együttműködést. Az EVH közelebb hozza egymáshoz a vidékfejlesztés érdekelt feleit, különösen a nemzeti vidéki hálózatokat, a tagállami hatóságokat és az európai szinten tevékeny vidékfejlesztési szervezeteket. Az EVH kapcsolattartó pontja (Kontakt Pont) támogatást biztosít a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságnak a hálózat működtetéséhez, és egyúttal a hálózat tevékenységének fókuszpontja. A Kontakt Pont Brüsszelben található. Tevékenysége az EVH stratégiájának három fő eleméhez kapcsolódik, amelyek a következők:

  • szakpolitikai elemzés
  • kommunikáció
  • hálózatépítés

A hálózatépítés az EVH tevékenységének központi eleme: azáltal, hogy formális vagy informális módon összehozza a vidékfejlesztés területén tevékeny szereplőket, az EVH elősegíti a tudáscserét, a szakértelem megosztását és az innovációt. Hálózatépítési tevékenységük alapját a LEADER képezi. A vidékfejlesztés fejleményeiről szóló tájékoztatás az EVH kulcsfontosságú tevékenysége. A hálózat különféle kommunikációs csatornákat használ a vidékfejlesztési politika gyakorlati működésének bemutatására, illetve azért, hogy a közönség széles körével információkat osszon meg arról, mi is zajlik jelenleg a vidéki Európában. Az EVH együttműködik a vidékfejlesztési közösséggel a kutatási eredmények, a szakpolitikai fejlemények és a helyi sikertörténetek megismertetésében.

A fő kommunikációs eszköz az EVH weboldala, amely tájékoztatást ad a hálózat valamennyi tevékenységéről. Az EVH a közösségi médiumokon is fellelhető (facebook, youtube, twitter).