Médiatár

A MAGOSZ kiemelt hangsúlyt helyez az ifjú gazdálkodókkal való kapcsolatok erősítésére is, illetve az őket érintő javaslatok megfogalmazására. Ennek jegyében szervezték meg a „Generációváltás” című konferenciát, melyre 2021. október 8. napon az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiemelt szakmai rendezvényeként került sor. A telt ház előtt tartott konferenciáról készült kisfilmben előadást hallgathatunk meg többek között Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára illetve Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke részéről.

2021. december 04.-én került megrendezésre első alkalommal a Macskavédelmi Konferencia és MAVED örökbefogadó nap. Ma Magyarországon több millióra tehető a gazdátlan macskák száma, a macskák szaporodási képessége régebben is ugyanilyen volt, de hiába kerültek egyre jobban előtérbe, mint társállatok, házi kedvencek, ezt nem követte felelős hozzáállás.

Zsindelyes Vendéglátó Kft. 2021. december 10. -én rendezte meg a már hagyományos „Pálinka Gála” című rendezvényt, Érpatakon. A rendezvény elsődleges célja a minőségi pálinka, valamint annak fogyasztásának népszerűsítése volt. Mivel az újfehértói fürtös meggy idén bekerült a Magyar Értéktár gyűjteménybe, így e köré épült a gála koncepciója. Mindemellett hangsúlyos szerepet kapott a termelők irányába mutatkozó kereslet élénkítésének, továbbá a termelők közötti szakmai tapasztalatcsere elősegítésének és a kereskedelmi kapcsolatok építésének.
A 21 éve futó műsor olyan információkat, érdekességeket, újdonságokat mutat be a mezőgazdaság háza tájáról, de nem csak a mezőgazdaságból élőknek, mint a galambtenyésztés, az ovikertek, vagy a szabadföldi zöldségtermesztés. A magazin stábja minden évszakban megjelenik a legfontosabb mezőgazdasági, élelmiszeripari, környezetvédelmi rendezvényeken, beszámol azokról a műsorban és érdekes háttérinformációkkal látja el a nézőt. 
2021. november 23.

A művelődési intézmények egyre több helyen kezdenek élni a kertészkedés közösségi lehetőségeivel: gyógynövényeket ültetnek, tájfajtákat tartanak fenn, befőző programokat szerveznek. Iskolakertek jönnek így létre, hogy ezeknek segítségével is nagyobb hangsúlyt fektessenek az önálló életre nevelés, a környezeti nevelés és az ökológiai szemlélet fontosságára.

A Tolcsván található, Szirmay-Waldbott kastélyban a „Koronavírus járvány hatásai a szőlészet-borászat ágazatra” címmel rendeztek Konferenciát 2021. október 16-án. A konferencián mélységében tárták fel  a pandémiával összefüggő konkrét bevételkiesést a minőségi borkészítés, borturizmus területén, melyet a turizmus drasztikus visszaesése eredményezett, valamint elemezték a nagy nehézségeket megélő gasztronómiai ágazattal összefüggő rendeléskiesés következményeit és kínáltak szakértői megoldásokat a termelők nehézségeire.

Harmadik alkalommal, 2021. szeptember 30.-án szervezett Őszköszöntő Jótékonysági Szabolcsi Almanap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ifjúságért Egyesület a rendezvénynek az idén is Nagykálló-Tész Kft. telephelye adott otthont. A rendezvény célja a szabolcsi alma népszerűsítése és az almatermesztő ágazat meghívott vendégei, a termesztők, a feldolgozók, a kutatók közötti szakmai kapcsolatok elmélyítése volt.

A Szent Márton Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Egyesület szakmai konferenciát szervezett a Tolcsván található, Szirmay-Waldbott kastélyban „Koronavírus járvány hatásai a vadászati ágazatra” címmel, 2021. november 06.-án.A rendezvényen a környékbeli vadásztársaságok, vadgazdaságok képviselői, illetve a térség hivatásos vadászai, valamint a meghívott szakmai előadók beszámoltak a vadászattal kapcsolatos, a koronavírusjárvánnyal és az afrikai sertéspestissel összefüggésben felmerült nehézségekről, problémákról.

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) által szervezett konferencián előadások és kerekasztal beszélgetésetek hangzottak el a közétkeztetési rövid ellátási láncról – a termelők és a közétkeztetők szemén keresztül. A kisfilmben a közétkeztetési iparág fő képviselői ültek egy asztalhoz, hogy megvitassák az új 676/2020-as közétkeztetési kormányrendelet nyújtotta lehetőségeket.

A mezőgazdaságban történő generációváltás megkerülhetetlen feladattá vált napjainkban, mivel az agráriumban aktívan foglalkoztatottak átlagéletkora egyre magasabb, az 55 év felettiek aránya, több mint 50%. A vidéki lakosság helyben történő boldogulása, illetve a technológiai fejlesztések alkalmazása, a vidék jövője szempontjából a fiatalok megszólítása és bevonása nélkülözhetetlen a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatokba.