Médiatár

2024. április 27. napon Hajdúnánáson került megrendezésre a Nánás Strucc Kft. szervezésében a „Strucctenyésztők Szakmai Napja”. A szakmai eseményt a Nánás Strucc Kft. rendezte meg, hogy az ágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről teremtsen konzultációs lehetőséget az érintett gazdálkodók számára. Az utóbbi években a Strucc Tenyésztők és Tartók Egyesületével és a Debreceni Egyetem munkatársaival összefogva Európa első és egyetlen strucc tenyésztési programján dolgoznak. A szakmai nap célja az volt, hogy minél több ember, gazdasági társaság kapjon kedvet a strucc, mint haszonállat tenyésztéséhez, tartásához. A hazai érdeklődőkön kívül a környező országokból is érkeztek szakemberek a rendkívül színvonalas rendezvényre.
Egyeken Falumegújítási Díj átadó ünnepséget tartottak a díjazottaknak 2024. május 10-én, pénteken. A Magyarországi Falumegújítási Díj nyerteseinek kihirdetése mellett egy natúrpark címbirtokosságot is átadtak. A Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje Varsány lett, amivel a település jogot nyert, hogy az országot képviselje az Európai Falumegújítási Díjon.
2024. április 24.
A Flesch Károly Nonprofit Kft. szervezésében az idén harmadik alkalommal rendezték meg 2024. április 12-én a Szigetköz Expo 2024 elnevezésű gazdasági- és turisztikai konferenciát Mosonmagyaróváron. A Szigetköz Expo értékteremtő és értéknövelő kezdeményezés, mert célja a regionális versenyképesség megerősítése, a foglakoztatás és a befektetések növelése a térségben. Két különleges és aktuális témát járt körül idén az Expo, melynek a Flesch Központ adott otthont. Ezúttal a mesterséges intelligencia és a generációk szolgáltak témaként az expon, és annak pódiumbeszélgetésein.
Alsómocsolád Község Önkormányzatának szervezésében rendezték meg 2024. április 12-én a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj 2024 elnevezésű szakmai konferenciát és díjátadó ünnepséget. Az eseményen 16. alkalommal került átadásra a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat létrehozója Kemény Bertalan emlékének megőrzésére, a halálát követő évben, 2008-ban alapított Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj. A Társaság célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazon természetes személyeknek, országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén, akik falugondnoki feladatukat 600 fő alatti lélekszámú településen és/vagy tanyás térségben legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon végzik, valamint a vidék és falufejlesztés elkötelezettjeként, a vidék és falufejlesztés tekintetében, szűkebb környezetükben vagy országos szinten kiemelkedő eredményeket értek el.
2024. március 27.
A Megtépázott kincsünk a Duna című dokumentumfilm Kisbodak Község Önkormányzatának gondozásában készült el. Az Önkormányzat és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség egyedülálló fejlesztése a Vízi Kultúrház a szigetközi Kisbodak településen, mely olyan hiánypótló feladatokat lát el a térségben, mint a közösségfejlesztés, természeti ismeretterjesztő turizmus, helytörténet, vagy akár a szervezett szabadidősport. A film egy kb. 60 éves intervallumot ível át, szemléletesen bemutatva az elterelés okait és következményeit, illetve az azóta eltelt időszak vízügyi fejlesztéseit, mellyel a mostani állapotot sikerült elérnie a szakembereknek.
Az „Új Mezőgazdasági Magazin” sorozat részét képező kisfilmek megalkotója Aszódi János kertészmérnök, aki az Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő–producere immár 23 éve. A Magazin minden héten új szakmai tartalommal készül a nézők számára. Fő célkitűzése, minél több emberhez eljuttatni a legfrissebb információkat, érdekességeket, újdonságokat, közérthető nyelven, nem csak a mezőgazdaságból élőknek.
2024. február 21.
Az Agrárium a mindennapokban című sorozat a mezőgazdaság széles spektrumát öleli fel, a növénytermesztés és az állattenyésztés friss információt, érdekességeit, újdonságait mutatja be az érdeklődőknek. Az élelmiszer-gazdaság mellett, az agrárium jelenlegi helyzetét, problémáit, az ezektől elválaszthatatlan természet- és környezeti hatások eredményeit is górcső alá veszik a készítők, ezzel kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy az új generációk megismerjék és megértsék az agrárium fontosságát és sokszínűségét, illetve a felhívják a figyelmet a vidéki életmód és a mezőgazdasági közösségek jelentőségére.
2023. december 1-2. napok között rendezték meg a Vadászat a hegyközben – szakmai fórumot és termelői vásárt Mikóházán, melynek fő célja az volt, hogy a vadászatot közelebb hozza a hétköznapi emberekhez, hogy népszerűsítse a vadhús fogyasztását, és megismertesse a vadászat kultúrában, természetvédelemben betöltött szerepét. A szakmai fórumra a rendezvény első napján került sor, ahol számos előadás keretében többek között szó volt a vadhús egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről, vadhúsos receptekről és a vadászat fontosságáról is.
2024. január 26-28. között Sopronban rendezték meg az iCon Gazdaságpolitikai Konferenciát az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület szervezésében. Az esemény központi témaköre a Nyugat- Magyarország, mint gazdasági, befektetési és vidékfejlesztési régió köré épült, bemutatva a régió innovációit és lehetőségeit.
2024. január 30.
A „Zsuzsi asztala” című sorozat részét képező kisfilmek a HírTV programkínálatában jelentkező vidékjáró magazinműsora érdekes és izgalmas formában nyújt betekintést a nézők számára a hazai agrárkulturális életbe, az agrárszakmában dolgozó jeles szakemberek tevékenységébe és mindennapi életébe, illetve azokba a folyamatokba, melyek során a nap, mint nap fogyasztott termékek elkészülnek. A műsorban ezen felül kirajzolódnak az egyes gazdák életútjai, sikereik és nehézségeik.