Médiatár

Az elmúlt években hazánkban jelentősen megnövekedett a belső turizmus, amely főleg az ismertebb turisztikai területeket vette célba, pedig számtalan kevésbé ismert célpont is adódik, amely életre szóló élménnyel jutalmazná látogatóit, ráadásul ezen területeknek is komoly szükségük lenne az ismertségre.
Az epizódban, mely a Búzaszem Katolikus Általános Iskola iskolakertjét és az ahhoz kapcsolódó oktatási és szabadidős tevékenységeket mutatja be megismerkedhetnek a nézők a keresztény, családközpontú, közösségi nevelés kereti között , annak szellemiségében kialakított intézményi iskolakerttel. A kisfilmben tanítók, tanárok, valamint maguk a tanulók mutatják be, hogy az iskolakertben végzett gyakorlati feladatok és tapasztalatok hogyan épülnek be más tantárgyak oktatási anyagába, és hogyan szolgálják családközpontú keresztény nevelés céljait.
Az Európai Innovációs Partnerség részeként – a Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódóan – is számos innovációs projekt indult az elmúlt években. Mivel gazdálkodói szinten egyedül változást elérni és boldogulni szinte lehetetlen, ezért az EIP Agri kezdeményezésben partnerségek, úgynevezett operatív csoportok jöttek létre, amelyek a gazdálkodók problémáira keresik a választ. Ezekben a csoportokban a gazdálkodók mellett különböző szakmai háttérrel rendelkező szereplők vesznek részt, akiknek tudását igénybe véve keresik a gyakorlatban jól alkalmazható megoldásokat. Az innovációk megosztást, a fejlesztések terjesztését, hasznosítását teszik lehetővé az agrárfejlesztési projekteket bemutató szakmai ismeretterjesztő filmek.
Az Új Mezőgazdasági Magazin sorozathoz kapcsolódó bemutató kisfilmek között szerepelnek a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari, környezetvédelmi rendezvényeken készített közvetítések, amely részekben érdekes háttérinformációkkal, innovatív eredmények bemutatásával szolgálnak a nézők számára. Helyet kapnak olyan témák is, ahol a fenntarthatóság és a versenyképesség egymás mellett valósul meg, jövőálló termelési rendszereket, az ökológiai gazdálkodásban létrejött innovatív eredményeket bemutatva a nézőknek.
A Citrus és Pálma Kft. szervezésében 2022. május 14-én rendezték meg az „I. Magyarországi Citrustalálkozó” elnevezésű szakmai rendezvényt és vásárt, melynek a szervező Kunszigeti kertészete adott otthont. Részben a klímaváltozásnak, részben a megnövekedett fogyasztói igényeknek köszönhetően, a hazai agráriumban jelentősen fejlődő szektor nemcsak példás piaci sikerekkel büszkélkedhet, hanem az ezzel együtt járó érdeklődés is megnőtt a hazai piacon még mindig unikálisnak számító citrus - és pálmafélék iránt. Az esemény keretein belül hazai és külföldi szakemberek előadásait hallgathatták, valamint interaktív workshop-on vehetnek részt az érdeklődők.
A Szent István Egyetem oktatóinak, az Országos Magyar Vadászkamara szakembereinek, valamint a hazai vadász és vadgazda szakember közreműködésével, a digitális térben megtartott esemény után ismét, a világhálón bemutatott előadáscsokorral szélesítette a vadászok és vadászat iránt érdeklődők ismereteit a Bányavölgy Lőtér. A „Kutya a vadász eb nélkül” című konferencián a vadászkutyázás friss vagy kevésbé tárgyalt témáit vették górcső alá az előadók.
A hazánkban működő, magyar terméket előállító kis- és középvállalkozások számára kiemelten fontos a szakirányú tudásmegosztás. Ezen információ és tudás átadása céljából szervezett két nagyvárosban Budapesten és Kecskeméten szakmai találkozót április hónapban a „Magyar Termék” Nonprofit Kft. A rendezvény lehetőséget biztosított a kevésbé ismert élelmiszeripari cégek bemutatkozására, a legújabb piaci tendenciák, az élelmiszeripari értéklánc egyes szereplőinek, szerepének, valamint a fellelhető pályázati lehetőségek, illetve az ágazat szereplőinek egymást támogató, együttműködést segítő lehetőségeinek megismerésére, megvitatására.
A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete összefogja Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye falu- és tanyagondnokait, a falugondnoki szolgálat fejlesztéséért tevékenykedő szakembereket, önkéntes segítőket, illetőleg a működtető önkormányzatokat. Az Egyesület - személyes fórumot kínálva a vidék-, falu- és tanyafejlesztésben érdekelt feleknek - évi az 4-5 alkalommal szervez konferenciát a hálózatépítés, a vidékfejlesztés, a tapasztalatcsere, a közös szakmai feladatok hatékony ellátása érdekében. Ennek szellemiségében kerül megrendezésre 2022. április 28-án Újszilváson, a „Szakmai találkozó”, melynek célja a vidékfejlesztés, a vidéken élő lakosság életfeltételeinek javítása, a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, a falvak, a tanyás térségek fejlesztése.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen 2022. április 22 és 2022. április 23. napja között kerül megrendezésre a „YASS - Fiatal Agrárszakemberek és Kutatók Találkozója” (Young Agricultural Scientist Summit) magyar és angol nyelven. A konferencia a hazai agrár-felsőoktatás teljes intézményhálózatában végzett vagy jelenleg is hallgató- és/vagy tudományos tevékenységet folytató fiatal oktató, kutató és PhD hallgató rétegeinek szakmai-tudományos fóruma. A konferenciára, az agrárium területén tevékenykedő mester szakos hallgatókat, doktoranduszokat, doktorjelölteket, fiatal kutatókat, oktatókat, illetve általánosságban a fiatal gazdákat várták számos érdekfeszítő szakmai előadással.
Az epizódban, mely a Szent Imre Katolikus Általános Iskola közreműködésével készült Racsekné Csapó Csilla Intézményvezető, valamint Klóczkainé Szabó Ágnes kertvezető avatja be a nézőket az iskolai kert szabadidős, valamint a kertműveléshez kapcsolódó tanórai hasznosításának gyakorlatába, a Tenken nagy múlttal rendelkező iskolakerthez kapcsolódó rendkívül szerteágazó tevékenységekbe. A kisfilmben tanítók, tanárok, valamint maguk a tanulók mutatják be, hogy az iskolakertben végzett gyakorlati feladatok és tapasztalatok hogyan épülnek be más tantárgyak oktatási anyagába. Bepillantást kaphatunk a tanórákba, valamint az általuk kidolgozott tankonyhai, valamint az iskola Zöld büféjében történő gasztronómiai hasznosításba, a szappankészítésbe, a levendulaolaj készítésbe és az ott dolgozó oktatók és szakemberek munkájába.