Bárka Vendégház

majort
2023. 11. 19., v – 21:56

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-63-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Bárka Vendégház

Kapcsolattartó megnevezése: Müller Márton

Megvalósítási hely pontos címe:2457 Adony, Rév u. 1.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.09.25.

Elnyert támogatási összeg: 5 999 993 Ft

Teljes projekt összeg: 11 850 717 Ft

Projekt célja:

A fejlesztéssel érintett ingatlan Adony Város külvárosi részén, ártéren, az Adonyból Lórévre átvezető komplejáró aszfaltozott útja mellett, egy gyönyörűen gondozott ligetes, hatalmas fákkal bíró és értékes természeti környezeti területen fekszik, amely hatalmas lehetőségekkel bír a Duna adta lehetőségek sokoldalú kihasználására (vízi sportok, horgászat, tanösvények). A Bárka Vendégház 2002 óta működik. A vendégház kezdetben egy épülettel üzemelt, amit azóta egy három épületből álló üdülőparkká növeltünk, így már akár 50 fős csoportok elszállásolását is biztosítani tudjuk. A Vendégház megfelel a 4 napraforgós minősítési rendszer követelményeinek, valamint Szép Kártya elfogadó hely is.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A fejlesztés két ingatlant érint: Adony belterület 303/2 helyrajzi szám (Bárka Vendégház) és az Adony belterület 302/2 helyrajzi szám (Bárka apartman ház). Mind a két épülethez tartozóan – elsősorban a belső helyiségek – felújításra szorultak, ezért volt indokolt a falfelületek, a padozatok korszerűsítése, a vizes blokkok modernizálása, illetve az épületen belüli komfort szint emelése érdekében légkondicionáló berendezések beszerelése. Az épületen kívül tartandó események zavartalan és minőség lebonyolítása érdekében szükségessé vált a külső környezeti tereprendezés, parkosítás, illetve utcabútorok (padok, filagóriák) kihelyezése. A fejlesztés komplex projekt, mivel az építési felújítás mellett eszközfejlesztést is tartalmaz. A közösségi helyiségek berendezési tárgyai cserére, pótlásra szorultak, illetve a konyhai és egyéb szórakoztató elektronikai eszközök bővítése is indokolttá vált. Az eszközbeszerzés keretében az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: 24 darab szék, a hozzá tartozó 4 darab 6 személyes asztallal; 4 darab televízió; 1 darab mosogatógép.

Innovációs elemek bemutatása:

A fejlesztéssel a Bárka Vendéglátóipari Bt. célja a helyi foglalkoztatottság növelése, a kedvező piaci pozíció megtartása, a versenyképesség további növekedése, a megrendelők körének növelése, a helyi szolgáltatások (elsősorban a turisztikai és vendéglátó) körének bővülése.
A Bárka Vendégház és rendezvényközpont széles szolgáltatási palettával rendelkezik, célja, hogy a térség egyik kiemelkedő turisztikai központjává váljon. Ehhez együttműködik az Adonyi Evezős és Vízisport Egyesülettel, az Egyesület szakmai programjainak megvalósításához jelentősen hozzájárul. Az alábbi turisztikai területekre tud szolgáltatásokat biztosítani: vízi turizmus, horgász turizmus, bor turizmus, természetjárás - vezetett túrák.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A házak udvarában közösségi grillező és tűzgyújtó hely biztosítja a helyszínt baráti összejövetelekhez. A Bárka Vendégház biztosítja a tárolót az Adonyi Evezős és Vízisport Egyesület hajóinak, így a vendégeknek lehetőségük van a pihenés mellett kipróbálni a vízi sportok élményét. Számos kajak-kenu hajókkal és ladikokkal rendelkezik az egyesület, szívesen szerveznek kisebb vízi túrákat is a Dunán.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Vendégház - elhelyezkedéséből adódóan - számos épített és természeti környezeti érték közelében található. Ezek a teljesség igénye nélkül: Rácalmás Jankovich kúria, Rácalmási Nagy-sziget és Ártéri tanösvény, Adony Szőlő-hegy Szent Orbán kápolna, Adony Sarlós Boldogasszony plébánia és római katolikus templom (1700-as évek elején épült műemlék), Iváncsa Helytörténeti Gyűjtemény, Beloiannisz Szent Demeter, Szent Konstantin és Szent Heléna görög ortodox templom, Pusztaszabolcs Szent-Imre templom, Lórév Zichy kápolna, Kulcs hajóállomás, Intercisa Múzeum Dunaújváros.