Szabadtéri színpad és rendezvényépület kialakítása Daruszentmiklóson

majort
2023. 11. 19., v – 21:57

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-63-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Szabadtéri színpad és rendezvényépület kialakítása Daruszentmiklóson

Kapcsolattartó megnevezése: Rauf Norbert

Megvalósítási hely pontos címe: Daruszentmiklós

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.11.30.

Elnyert támogatási összeg: 9 999 995 Ft

Teljes projekt összeg: 15 659 850 Ft

Projekt célja:

Daruszentmiklós Község Önkormányzata a tulajdonában lévő 431, 432, 433, 434 és 435 hrsz-ú telkeken az elmúlt években a község lakóinak pihenésére, kikapcsolódására és nagy tömegű rendezvények megtartására szabadidő parkot alakított ki. A fejlesztés során megtörtént a terep rendezése, az elektromos hálózati lecsatlakozás kiépítése. Gyermekjátszótér épült, valamint egy kommunális épület WC-vel, mosdóval, mozgássérült WC-vel. A nagyobb rendezvényeken eddig ideiglenes színpadot állítottak fel, mely költséges és sok szervezést igénylő feladatot rótt az Önkormányzatra. Igény merült fel egy állandó építmény megvalósítására mely egyéb, kisebb rendezvények megvalósítására is alkalmas. A színpad méreténél fogva akár nagy létszámú szereplők fellépésére is lehetőséget nyújt, a rendezvényépület pedig, belső terét mobil paravánokkal megosztva a technikai személyzet, illetve a fellépők szervező teréül (back stage) szolgálhat. Az építmény lehetőséget nyújt egyéb rendezvények (szabadtéri bálok, kisebb előadások, esküvők megtartására is).

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében kialakításra került egy darab 43,75 m2 nagyságú rendezvény épület és egy darab 90,75 m2 nagyságú színpad. A tervezés során az önkormányzati igényeket figyelembe vevő, tájba illeszkedő, hagyományos szerkezetű építmény került kialakításra.

Innovációs elemek bemutatása:

A fejlesztés esély a településnek, mert a projekt alkalmas Daruszentmiklós fejlődésének és modernizálódásának demonstrálására, az érintettek komfortérzetének javítására, a község és a térség fejlődésébe vetetendő bizalom megnyerésére. A fejlődésbe vetett társadalmi hit, megtartó erejű, mely elengedhetetlen feltétele a leszakadás megakadályozásának és a település hosszú távú megerősödésének. Szükség van a különböző művelődési szokások gondozására, gazdagítására, a hagyományőrzés erősítésére, a térségi települések közti összefogás erősítésére, de mindehhez egy megfelelően kialakított, korszerű szabadtéri színpadra és rendezvényépületre van szükség. A jelenlegi terület, amelyet már korábban is használtak szabadtéri közösségi programok megvalósítási helyszíneként alkalmas arra, hogy egy ilyen típusú létesítmény kerüljön rajta kialakításra. A szabadtéri és beltéri közösségi terek feladata a község kulturális életének szervezése, lebonyolítása. Helyet ad az iskola, az óvoda és az önkormányzat rendezvényeinek, állami és társadalmi ünnepeknek. A helyi közösségi tér helyszíne a művészeti csoportok próbáinak, és fellépéseinek. A közösségi tér kapcsolatot tart és segíti a civil szervezetek munkáját. A település közösségi tere saját szervezésű rendezvényei mellett biztosítja az amatőr közösség működési feltételeit és helyet ad minden kezdeményezésnek, amely az intézmények, valamint egyéb szervezetek részéről megnyilvánul.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztés további projekteket (helyi vállalkozásfejlesztést és munkahely teremtést) generálhat, amely gazdasági hatással is bír (pl.: a közösségi és rendezvény terek mellett fagyizó vagy cukrászda létesítése).

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Daruszentmiklós Község Önkormányzatának szervezésében az elmúlt években számos olyan rendezvény valósult meg és hagyományteremtő jelleggel évek óta visszatérő program, amelynek nemcsak a helyi, hanem a térségi, sőt megyei szintű lakosság által is látogatott események. Ezek kivétel nélkül a kialakított daruszentmiklósi faluparkban kerülnek lebonyolításra. Ezen rendezvények: lovasnap (május), Daruszentmiklósi Falusi Fesztivál (augusztus), szüreti felvonulás és bál (szeptember).