Művelődési ház eszközfejlesztése Mezőfalván

majort
2023. 11. 19., v – 21:59

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-63-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Művelődési ház eszközfejlesztése Mezőfalván

Kapcsolattartó megnevezése: Márok Csaba

Megvalósítási hely pontos címe: Mezőfalva

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.12.10.

Elnyert támogatási összeg: 7 590 728 Ft

Teljes projekt összeg: 10 174 863 Ft

Projekt célja:

A fejlesztés esély a településnek, mert a projekt alkalmas Mezőfalva fejlődésének és modernizálódásának demonstrálására, az érintettek komfortérzetének javítására, a község és a térség fejlődésébe vetetendő bizalom megnyerésére. A fejlődésbe vetett társadalmi hit, megtartó erejű, mely elengedhetetlen feltétele a leszakadás megakadályozásának és a település hosszú távú megerősödésének. Szükség van a különböző művelődési szokások gondozására, gazdagítására, a hagyományőrzés erősítésére, a térségi települések közti összefogás erősítésére. Mindezekhez a meglévő eszközök cseréjére, pótlására volt szükség (rendezvénysátor, hangtechnika), illetve egy olyan tároló építmény telepítésére, amely alkalmas arra, hogy a kültéri rendezvények lebonyolításához szükséges eszközöket tárolni lehessen benne. A telepített tároló mind vagyonvédelmi, mind az évszakok időjárási körülményeitől való védelem szempontjából alkalmas a raktározási funkciók ellátására.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében beszerzésre került 1 darab rendezvénysátor, egy komplett hangtechnikai rendszer, illetve egy darab rendezvényi eszközök tárolására alkalmas, zárt beton tároló építmény. A hangtechnikai eszközök az Önkormányzat által szervezett rendezvényeken kerülnek használatra (szabadtéren és művelődési házban szervezetteken egyaránt).

Innovációs elemek bemutatása:

A szabadtéri és beltéri közösségi terek feladata a község kulturális életének szervezése, lebonyolítása. Helyet ad az iskola, az óvoda és az önkormányzat rendezvényeinek, állami és társadalmi ünnepeknek. A helyi közösségi tér (művelődési ház) helyszíne a művészeti csoportok próbáinak, és fellépéseinek. A közösségi tér kapcsolatot tart és segíti a civil szervezetek és a nemzetiségi önkormányzat munkáját. A település közösségi tere saját szervezésű rendezvényei mellett biztosítja az amatőr közösség működési feltételeit és helyet ad minden kezdeményezésnek, amely az intézmények, valamint egyéb szervezetek részéről megnyilvánul. Az Önkormányzat által, évek óta, hagyományosan megszervezésre kerülő rendezvények: Mezőfalvi Vigasságok – Testvértelepülések találkozója; Lecsófőző fesztivál; Idősek világnapja; Dréta Antal Kórustalálkozó; szüreti felvonulás és bál; adventi ünnepi rendezvénysorozat.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A mai társadalmi és kulturális helyzet azt mutatja, hogy a népesség jelentősen megnövekedett, a tömeg stílusa az uralkodó, nő az élmény iránti igény, felértékelődik a szabadidő és növekedik a kulturális időtöltésre való igény. A rendezvény mivel széles tömegeket mozgat meg helyi és térségi szinten egyaránt, igényes zenei kultúrát képvisel és élményt ad, a kor igényeinek megfelel, így sikeres tud lenni. Felpezsdíti a település és a térség kulturális turizmusát, ünnepélyes alkalmat kínál és hasznos szabadidős tevékenységet hoz létre. Javít a kulturális minőségen. Bár a megvehető javak túlkínálata jellemző, az olyan szolgáltatásokból, ahol közösségi élményben lehet része az embereknek vagy olyan intézményekből, ahol közösségben szórakozhatnak az emberek, hiány van. A fesztiválok ezt az űrt képesek kitölteni közösségi jellegüknél fogva. Növeli a kultúra iránt érdeklődők számát, közösségi cselekvésre ösztönöz, közösségi összetartást eredményez. A kulturális intézmények (közösségi terek) hatása által a gazdasági szereplők és az önkormányzat között is szorosabbá válik a kapcsolat, egymást erősítve a közös cél (sikeres fesztivál) elérése érdekében együttműködnek, így nagymértékben hozzájárulnak a település és a saját bevételeik növeléséhez. Vagyis a fesztivál összefogásra ösztönöz csökkentve a versenyhelyzetet, befolyásolja a szereplőkről kialakított képet. Nemcsak az emberek, a szervezők és a település formálja a fesztivált, de a fesztivál is visszahat rájuk. A településre a beruházásokkal, felújításokkal hat, az emberekre szellemileg, érzelmileg. Inspirálóan hat, feltöltődést nyújt, növeli az érzékenységet és szellemi értéket teremt. Amellett, hogy értéket ad, egyfajta státuszt is jelent annak, aki részt vett egy nagyszínpadi koncerten, illetve a helyszín varázsa kiváltságérzetet kelt. A helyszín inspirálóan hat a fellépőkre és a közönségre is egyaránt, kizökkent a hétköznapokból. Esélyegyenlőséget is nyújt és összehozza a különböző társadalmi rétegeket. Mindenki számára elérhető programokat vonultatnak fel. Mindezt többek között az ingyenes kísérőrendezvényekkel tudják elérni. A fesztivál közönségnevelő hatásáról sem szabad megfeledkezni, ízlésformáló hatásúak, jó irányba befolyásolják az embereket. A helyi lakosságra is nagy hatása van. A helyiek saját fesztiváljuknak tekintik, a kulturális élet nélkülözhetetlen része lett. A lakosság büszke arra, hogy a térségben egyedi fesztiválja van, erősítve ezáltal a helyi identitástudatot is. Felrázza, mozgósítja a helyieket, olyan kulturális értéket teremt, ami fogyasztható a helyiek számára. A fejlesztések által a kedvező környezeti kép a lakosság közérzetét, életminőségén és általános elégedettségén javít, jobban kötődnek a településhez. Hosszú távon a társadalmi és kulturális hatások jobban befolyásolják a desztinációt és a fesztivált látogatókat, így ez a hatás jelentősebbnek mondhatóbb a gazdasági hatásoknál. Jó irányba befolyásolja az emberek értékrendjét, kedvet csinál a kultúra fogyasztásához.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Az Önkormányzat a gazdasági programjához igazodva, tudatosan felépítve alakította ki és szerezte be, azt a háttér infrastruktúrát, amely biztosítja az Önkormányzat, a helyi nemzetiségi önkormányzat, illetve a helyi civil szervezetek számára a lehetőséget, hogy rendezvényeiket, eseményeiket meg tudják szervezni, le tudják bonyolítani a jövőben, akár külső szolgáltató igénybevétele nélkül is.