Pihenőpark fejlesztése Nyalkán

majort
2023. 11. 19., v – 22:24

LEADER munkaszervezet megnevezése: Pannónia Kincse LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-70-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Pihenőpark fejlesztése Nyalkán

Kapcsolattartó megnevezése: Balogh Ervin

Megvalósítási hely pontos címe: 9096 Nyalka, 131-es helyrajzi szám

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.01.12.

Elnyert támogatási összeg: 6 934 664 Ft

Teljes projekt összeg: 11 708 553 Ft

Projekt célja:

A fejlesztés célja a falu központi helyén elhelyezkedő Milleniumi Park pihenőparkká fejlesztése volt, mely korábban is turisztikai szerepet töltött be a község életében.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében komplex szolgáltatást nyújtó fejlesztés valósult meg, melyben a településre, illetve a környékre látogatók részére egy nyugalmat, pihenést adó park csendes pihenéshez való árnyas parki sétánnyal, az aktív megpihenést lehetővé tevő szabadidős fitness eszközök, illetve a magasabb szintű szolgáltatást, a megfelelő higiénés környezetet szolgáló kültéri illemhely is kiépítésre került. A falu központjában álló Milleniumi park pihenőhelyként szolgál az erre járó turistáknak, a kerékpáros turizmus szerelmeseinek, akik nagy számban fordulnak meg településünkön a Sacra Velo kerékpárút okán. A pihenőhely pihenőparkká fejlesztése emiatt rendkívül indokolt volt, hiszen az egyre nagyobb számban érkező turistáknak hatalmas vonzerőt jelent egy többfunkciós pihenőpark kiépítése. A pihenőpark fejlesztése több lépcsőben történt meg. A pályázat tárgyát képező projekt az első és legfontosabb lépcsőfoka ennek a komplex elgondolásnak.

A projekt keretében az építés tevékenység mellett eszközbeszerzés is megvalósult. Az alábbi fitnesz eszközök kerültek beszerzése: elliptikus sétáló, lábizom erősítő, légbenjáró, szörf, kombinált mellizomerősítő (toló-húzó) valamint evezőpad.

Innovációs elemek bemutatása:

Mivel a régióban egyre nagyobb a kereslet olyan pihenést kiszolgáló helyekre, ahol egyedi, többféle szolgáltatást egy helyen találhat meg az ide érkező, így a fejlesztés hiánypótló célt is szolgál. Várhatóan a faluba több turista fog látogatni és magas színvonalú szolgáltatásnyújtás esetén a vendégek örömmel fognak visszatérni. Várhatóan ajánlani is fogják Nyalkát, mint kirándulási célpontot, illetve a túrázóknak, az aktív pihenést kedvelőknek mint megállóhelyet a pihenésre, ezzel a falu turisztikai jelentősége is növekszik.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Sacra-Velo kerékpárút egyik megállóhelyeként hosszú éveken keresztül funkcionálhat a park. Tavasztól őszig szinte mindennapos vendégek az erre túrázók, akik itt pihennek meg, fogyasztják el szendvicsüket. Fejlesztéssel érintett turisztikai tevékenységünket főként a kerékpáros turisták, illetve a környékbeli látványosságokat megtekintő kirándulók, természetjáró családok, baráti társaságok, munkahelyi, iskolai, egyéb csoportok veszik igénybe várhatóan a jövőben is, akik itt megpihenhetnek és az időt hasznosan, megszépült környezetben, új szolgáltatásokkal bővülve, a mai magas elvárásoknak megfelelően, tartalmasan tudják eltölteni. A fejlesztés további hatása az, hogy a falut érintő kerékpáros, vallási turisták, a természetjárást kedvelő kirándulók szívesebben fognak megpihenni és hosszabb időt eltölteni egy megújult megszépült, többféle szolgáltatást nyújtó pihenőparkban. A fejlesztés eredményeképp a környékre látogatók már előre tervezetten pihenőhelyként fogják a parkot a kibővített szolgáltatások miatt tervezni a túraútvonalaikba.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Sacra-Velo kerékpárút Nyalkán is keresztül vezet és ennek egyik megállóhelyeként funkcionál a park. Fontos elvárás volt az ide érkezők részéről, hogy a pihenőparkban a megállási lehetőség mellett kulturált környezetben megfelelő higiéniai körülmények között pihenhessenek meg, illetve frissíthessék fel magukat. A sétány kialakítása a parkon belül, az akadálymentesség követelményeinek is megfelelő köztéri illemhely létrehozása és a fitnesz eszközök beszerzése ezeket a célokat eredményesen támogatják. Így az erre kiránduló, pihenni vágyó emberek számára nem csak egy megállóhely lesz a sok közül, hanem tervezetten tudnak itt megpihenni magasabb szintű igényeket is kiszolgálni tudó, megfelelő természeti és higiéniai környezet megteremtése okán.