Híreink
2025. január 12.
2013-ban egy merész álom valósult meg a szőnyi Öreghegyen, ahol egy családi kezdeményezésből megszületett a Tövis Porta. Az ültetvény középpontjában a homoktövis áll, amely már kezdettől fogva meghatározó eleme a termelők mindennapjainak. Az elmúlt évtizedben a Tövis Porta nemcsak ültetvényként, hanem a helyi közösség egyik fontos kulturális és gasztronómiai pontjaként is ismertté vált.
2025. január 12.
2013-ban egy merész álom valósult meg a szőnyi Öreghegyen, ahol egy családi kezdeményezésből megszületett a Tövis Porta. Az ültetvény középpontjában a homoktövis áll, amely már kezdettől fogva meghatározó eleme a termelők mindennapjainak. Az elmúlt évtizedben a Tövis Porta nemcsak ültetvényként, hanem a helyi közösség egyik fontos kulturális és gasztronómiai pontjaként is ismertté vált.
Kerényi Csaba a Vidékfejlesztési Program keretében a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” (VP2-4.1.8-21) című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet pozitívan bíráltak el. A projekt helyszíne Bácsalmás, a bevonni kívánt terület pedig továbbra is 130 hektár volt.
Kerényi Csaba a Vidékfejlesztési Program keretében a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” (VP2-4.1.8-21) című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet pozitívan bíráltak el. A projekt helyszíne Bácsalmás, a bevonni kívánt terület pedig továbbra is 130 hektár volt.
2025. január 11.
„Friss tojások közvetlenül tőlünk! Vásárolj tőlünk, és élvezd a természetes ízeket!” – olvasható a még csak a húszas évei végén járó Filek-Vartek Vivien szórólapján. Vajon miért kezd egy fiatal lány tyúktartásba?
2025. január 11.
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, közelmúltban korszerűsített laboratóriumát csütörtökön a baranyai vármegyeszékhelyen. Az egyetemet fenntartó alapítvány 127 millió forintos támogatásával modernizált, új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium a fejlesztésnek köszönhetően alkalmassá vált arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat végezzen.
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI) szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, közelmúltban korszerűsített laboratóriumát csütörtökön a baranyai vármegyeszékhelyen. Az egyetemet fenntartó alapítvány 127 millió forintos támogatásával modernizált, új gépekkel felszerelt, akkreditált laboratórium a fejlesztésnek köszönhetően alkalmassá vált arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatokat végezzen.
Zala vármegye mindig is bővelkedett hagyományokban és kézműves mesterségekben, amelyek a helyi közösség identitását formálják. E gazdag kulturális közeg egyik jelentős alakja Árvay László iparművész, aki művészi pályájával és alkotásaival nemcsak a helyi lakosokat inspirálja, hanem az országhatáron túli közönséget is eléri.
Zala vármegye mindig is bővelkedett hagyományokban és kézműves mesterségekben, amelyek a helyi közösség identitását formálják. E gazdag kulturális közeg egyik jelentős alakja Árvay László iparművész, aki művészi pályájával és alkotásaival nemcsak a helyi lakosokat inspirálja, hanem az országhatáron túli közönséget is eléri.
2025. január 9.
A dohány ágazat szereplői mozgalmas éven vannak túl, az időjárási szélsőségeken kívül a tavalyi évben a tervezési-szabályozási munka is aktív volt. 2024. december 21-től új hatályos állapota jelent meg az 53/2015 FVM rendeletnek, előtte pedig a 2024-es év folyamán megtörtént a jogosultsági kvóták kiosztása is, ezzel majdnem lezárultak a teendők annak érdekében, hogy minden gazdálkodó felkészüljön a jogosultságalapú támogatási rendszerhez való visszatérésre.
2025. január 9.
A dohány ágazat szereplői mozgalmas éven vannak túl, az időjárási szélsőségeken kívül a tavalyi évben a tervezési-szabályozási munka is aktív volt. 2024. december 21-től új hatályos állapota jelent meg az 53/2015 FVM rendeletnek, előtte pedig a 2024-es év folyamán megtörtént a jogosultsági kvóták kiosztása is, ezzel majdnem lezárultak a teendők annak érdekében, hogy minden gazdálkodó felkészüljön a jogosultságalapú támogatási rendszerhez való visszatérésre.
2025. január 9.
Rangasz Dávid medgyesbodzási méhész a Dávid Méhészet ügyvezető tulajdonosa. Mára már közel 120 méhcsaláddal dolgozik. Alapvetően a fő profilja a szántóföldi növénytermesztéssel kezdődött, gépi bérmunkákkal. Több generációs családi gazdálkodásban ismerkedett meg a mezőgazdasággal, gazdaságuk 2019 óta családi gazdaságként működik.
2025. január 9.
Rangasz Dávid medgyesbodzási méhész a Dávid Méhészet ügyvezető tulajdonosa. Mára már közel 120 méhcsaláddal dolgozik. Alapvetően a fő profilja a szántóföldi növénytermesztéssel kezdődött, gépi bérmunkákkal. Több generációs családi gazdálkodásban ismerkedett meg a mezőgazdasággal, gazdaságuk 2019 óta családi gazdaságként működik.
Megjelent a Magyar Közlöny 139. számában a Kormány 480/2024. (XII. 31.) Korm. rendelete az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvény végrehajtásáról. A rendeletben szó van többek között a gazdaságátadási szerződés tartalmi elemeiről is.
2025. január 8.
A sváb konyha fenntarthatósági szemlélete évszázados hagyományokon alapul. Ez a szemlélet még ma is él Magyarpolányban, ahol a kertben termesztett zöldségek, burgonya, gabona és helyben nevelt állatok adják az alapanyagokat. A Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület a közelmúltban ismét elnyerte a H.Í.R. védjegyet.
2025. január 8.
A sváb konyha fenntarthatósági szemlélete évszázados hagyományokon alapul. Ez a szemlélet még ma is él Magyarpolányban, ahol a kertben termesztett zöldségek, burgonya, gabona és helyben nevelt állatok adják az alapanyagokat. A Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület a közelmúltban ismét elnyerte a H.Í.R. védjegyet.
2025. január 7.
Idén is megrendezik a „Magyarország Étele” versenyt, mely 2025-re új kategóriával bővült. A szervezők számolnak a kistermelők versenybe szállásával. Az Agroturizmus Étele 2025. verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében.
2025. január 7.
Idén is megrendezik a „Magyarország Étele” versenyt, mely 2025-re új kategóriával bővült. A szervezők számolnak a kistermelők versenybe szállásával. Az Agroturizmus Étele 2025. verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében.