Médiatár

2024. június 19.
2024. május 28-án került megrendezésre a X. Falukonferencia Pécsen, a Püspöki Magtár Látogatóközpontban, a HUN-REN Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont szervezésében. A konferencia célja az volt, hogy az elmúlt negyven év regionális és vidékfejlesztési folyamatairól egy színes, interdiszciplináris alkalmat biztosítson minden résztvevő és érdeklődő számára. Az ország minden pontjáról érkeztek kutatók és gyakorlati szakemberek is a konferenciára, amely egy plenáris tömbből, valamint 12 párhuzamosan folyó szekcióülésből állt, összesen 84 előadással.
2024. április 27. napon Hajdúnánáson került megrendezésre a Nánás Strucc Kft. szervezésében a „Strucctenyésztők Szakmai Napja”. A szakmai eseményt a Nánás Strucc Kft. rendezte meg, hogy az ágazat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről teremtsen konzultációs lehetőséget az érintett gazdálkodók számára. Az utóbbi években a Strucc Tenyésztők és Tartók Egyesületével és a Debreceni Egyetem munkatársaival összefogva Európa első és egyetlen strucc tenyésztési programján dolgoznak. A szakmai nap célja az volt, hogy minél több ember, gazdasági társaság kapjon kedvet a strucc, mint haszonállat tenyésztéséhez, tartásához. A hazai érdeklődőkön kívül a környező országokból is érkeztek szakemberek a rendkívül színvonalas rendezvényre.
Egyeken Falumegújítási Díj átadó ünnepséget tartottak a díjazottaknak 2024. május 10-én, pénteken. A Magyarországi Falumegújítási Díj nyerteseinek kihirdetése mellett egy natúrpark címbirtokosságot is átadtak. A Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje Varsány lett, amivel a település jogot nyert, hogy az országot képviselje az Európai Falumegújítási Díjon.
2024. április 24.
A Flesch Károly Nonprofit Kft. szervezésében az idén harmadik alkalommal rendezték meg 2024. április 12-én a Szigetköz Expo 2024 elnevezésű gazdasági- és turisztikai konferenciát Mosonmagyaróváron. A Szigetköz Expo értékteremtő és értéknövelő kezdeményezés, mert célja a regionális versenyképesség megerősítése, a foglakoztatás és a befektetések növelése a térségben. Két különleges és aktuális témát járt körül idén az Expo, melynek a Flesch Központ adott otthont. Ezúttal a mesterséges intelligencia és a generációk szolgáltak témaként az expon, és annak pódiumbeszélgetésein.
Alsómocsolád Község Önkormányzatának szervezésében rendezték meg 2024. április 12-én a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj 2024 elnevezésű szakmai konferenciát és díjátadó ünnepséget. Az eseményen 16. alkalommal került átadásra a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat létrehozója Kemény Bertalan emlékének megőrzésére, a halálát követő évben, 2008-ban alapított Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj. A Társaság célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazon természetes személyeknek, országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén, akik falugondnoki feladatukat 600 fő alatti lélekszámú településen és/vagy tanyás térségben legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon végzik, valamint a vidék és falufejlesztés elkötelezettjeként, a vidék és falufejlesztés tekintetében, szűkebb környezetükben vagy országos szinten kiemelkedő eredményeket értek el.
2024. március 27.
A Megtépázott kincsünk a Duna című dokumentumfilm Kisbodak Község Önkormányzatának gondozásában készült el. Az Önkormányzat és a Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség egyedülálló fejlesztése a Vízi Kultúrház a szigetközi Kisbodak településen, mely olyan hiánypótló feladatokat lát el a térségben, mint a közösségfejlesztés, természeti ismeretterjesztő turizmus, helytörténet, vagy akár a szervezett szabadidősport. A film egy kb. 60 éves intervallumot ível át, szemléletesen bemutatva az elterelés okait és következményeit, illetve az azóta eltelt időszak vízügyi fejlesztéseit, mellyel a mostani állapotot sikerült elérnie a szakembereknek.
Az „Új Mezőgazdasági Magazin” sorozat részét képező kisfilmek megalkotója Aszódi János kertészmérnök, aki az Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő–producere immár 23 éve. A Magazin minden héten új szakmai tartalommal készül a nézők számára. Fő célkitűzése, minél több emberhez eljuttatni a legfrissebb információkat, érdekességeket, újdonságokat, közérthető nyelven, nem csak a mezőgazdaságból élőknek.
2024. február 21.
Az Agrárium a mindennapokban című sorozat a mezőgazdaság széles spektrumát öleli fel, a növénytermesztés és az állattenyésztés friss információt, érdekességeit, újdonságait mutatja be az érdeklődőknek. Az élelmiszer-gazdaság mellett, az agrárium jelenlegi helyzetét, problémáit, az ezektől elválaszthatatlan természet- és környezeti hatások eredményeit is górcső alá veszik a készítők, ezzel kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy az új generációk megismerjék és megértsék az agrárium fontosságát és sokszínűségét, illetve a felhívják a figyelmet a vidéki életmód és a mezőgazdasági közösségek jelentőségére.
2023. december 1-2. napok között rendezték meg a Vadászat a hegyközben – szakmai fórumot és termelői vásárt Mikóházán, melynek fő célja az volt, hogy a vadászatot közelebb hozza a hétköznapi emberekhez, hogy népszerűsítse a vadhús fogyasztását, és megismertesse a vadászat kultúrában, természetvédelemben betöltött szerepét. A szakmai fórumra a rendezvény első napján került sor, ahol számos előadás keretében többek között szó volt a vadhús egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről, vadhúsos receptekről és a vadászat fontosságáról is.
2024. január 26-28. között Sopronban rendezték meg az iCon Gazdaságpolitikai Konferenciát az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület szervezésében. Az esemény központi témaköre a Nyugat- Magyarország, mint gazdasági, befektetési és vidékfejlesztési régió köré épült, bemutatva a régió innovációit és lehetőségeit.