Újabb magyar jógyakorlatokkal bővült az Európai Unió KAP Hálózatának adatbázisa

majort
2024. 04. 30., k – 09:09

Az Európai Unió KAP Hálózata a vidékfejlesztési politikák gyakorlati működésével kapcsolatos ötletek és tapasztalatok megosztásának központja, amely megkönnyíti a tudásmegosztást és a hálózatépítést az összes vidéki érdekelt fél között az EU-ban.  A közelmúltban három magyarországi példával bővült az EU KAP Hálózat gyűjteménye.

A KAP Hálózat egy olyan platform, ahol a Nemzeti KAP-hálózatok és más érintett szereplők tapasztalataikat és tudásukat oszthatják meg egymással. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban együttműködjenek a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervezésében és végrehajtásában. Az Európai Unióban a vidéki térségek szerepe felértékelődött, a regionális innovációs stratégiák összefüggésében a vidéki területeknek ma már alapvető szerepet szánnak. 

A KAP Hálózat igyekszik minél több résztvevőt bevonni, akik elkötelezettek az európai vidékfejlesztés iránt. Az innovatív megoldások, amelyek már beváltak más országokban vagy szervezeteknél, folyamatosan bemutatásra kerülnek a tagállamok számára, hogy mások is tanulhassanak belőlük.

Az EU KAP Hálózat és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat között szoros együttműködés alakult ki az elmúlt években. Magyarország számos sikeres projektjét és jó gyakorlatát emelte be az EU KAP Hálózatba, megosztva azok sikerét és ajánlva más tagállamok számára követendő példaként.

A most bekerült három vidékfejlesztési sikertörténet között megtalálható Paplukács Dóra kertészeti gazdasága, a Hortobágyi Nemzeti Park területén folytatott ökológiai gazdálkodás, valamint a Rácz Imre almaültetvényén megvalósított fagy és jégkár mentesítő rendszer kiépítése.

A magyar jó gyakorlatokról részletesen az KAP Hálózat honlapján, az alábbi oldalakon olvashatunk:

 

 

Forrás: MNVH
Fotó: facebook.com/eucapnetwork