A Smart Rural 21 program nemzetközi találkozóján jártunk Dániában

majort
2022. 03. 29., k – 09:54

A Smart Rural 21 program egy, az Európai Bizottság (DG AGRI) támogatásával megvalósuló két és fél éves projekt. A napjainkat meghatározó globális tendenciák minden közösség számára új kihívásokat hoztak, függetlenül az adott közösség méretéről, földrajzi elhelyezkedésétől, vagy a településhierarchián belül elfoglalt pozíciójától. Különösen igaz ez a vidéki városok és a kistelepülések esetében. A program célja az ezeken a területeken megvalósuló fejlesztések ösztönzése és végrehajtása, valamint az okos település fejlesztési stratégiák kialakítása Európa-szerte. A tapasztalatoknak alapján olyan alkalmazható jó gyakorlatokat kívánnak bemutatni a településeknek, amelyek segítik őket az „okossá” válásban, a fejlődéshez szükséges egyfajta iránymutatást adva. 


A Smart Rural 21 program 2019 decemberében indult és 2022 novemberében fejeződik be. A tervezési fázist a tapasztalatcserére alkalmat nyújtó tréningek követték. A projektben 20 település vesz részt, melyek közül 2021-ben Tomaszyn és Stanz, 2022 elején Ostan tartott tréninget, nem csak a kiválasztott települések képviselőinek, hanem a többi érdeklődő közösség számára is.


2022. március 17-18-án  rendezték meg a program keretében a negyedik konzultációt „A civil társadalom ereje rugalmas vidéki közösségek kialakításában” (The strenght of civil society in developing resilient rural communities- Smart Rural 21 project) címmel, melyre 13 országból 35 résztvevő érkezett. A házigazda szerepét a dániai Torupb település töltötte be, a Smart Rural 21 program 20 résztvevőjének egyikeként.


A község csupán egy órára van Koppenhágától és egy jól kiépített közlekedési hálózat köti össze a fővárossal. Körülbelül 358 lakos él a faluban, 2019-ben Dániában az Év faluja címmel tüntették ki. 


A rendezvény első állomása a település  vasútállomása volt, mely ma már közösségi térként is funkciónál. A 17. századi épületet a Torup Ting helyi tanács, és Halsnæs-Gribskov Helyi Akciócsoport pályázati forrásból és magánbefektetők segítségével vásárolta meg. Ma a fejlesztés eredményeképpen a kis épületben, 150 négyzetméteren a postán kívül több vállalkozás is működik. A földszinten található egy könyvesbolt és egy különleges kávézó (repair café), ahol újra működőképessé tesznek régi készülékeket. Az emeleten pedig egy közösségi iroda kapott helyet, mely két nemzetközi startup vállalkozás székhelye.  


A multifunkcionális közösségi ház udvarán iskolakertet hoztak létre a helyi önkéntesek és iskolások. Emellett, a helyet maximálisan kihasználva, egy nonprofit biciklikölcsönzőt alakítottak ki, melyet egy szenvedélyes kerékpárgyűjtő és -szerelő üzemeltet. 


A közösségi tér meglátogatását követően a résztvevők két csoportban indultak tovább, hogy az elmúlt 10 évben létrehozott valamennyi jó gyakorlatot közelebbről megismerhessék a településen. Az egyik csoport sétálva indult el és egy felhagyatott tejüzemben működő koncerttermet, egy kisbolt alaksorában működő művészeti galériát, valamint a helyi óvodát és iskolát nézett meg. A résztvevők másik csoportja biciklivel indult egy, a helyi gabonatermelők és -feldolgozók számára kialakított malom, egy színvonalas, országszerte elismert bentlakásos középiskola és egy, a decentralizációért küzdő, nagyon sikeres háziorvosirendelő meglátogatására.


Délután újra közös programként a vendégek megismerhették a községben működő, száz háztartásból álló ökofalut. A településrész saját biológiai szennyvíztisztító rendszerrel, négy szélturbinából álló megújuló energiaforrással rendelkezik, valamint található itt egy korábban elnyert pályázatokból finanszírozott közösségi rendezvényház és konferenciaterem is.  
Az ökofalu az elmúlt időszakban annyira népszerűvé vált jó elérhetősége, szociális szolgáltatásai és szép természeti környezete miatt, hogy a jövőben jelentősen bővíteni szeretnék. 


A helyszíni bemutatókat követően a kétnapos rendezvényen számos előadást hallgathattak meg a látogatók. Többek között tájékoztatást kaptak egy virtuális idegenvezetés applikáció és egy online szertár (barkács és használati tárgy kölcsönző) applikáció fejlesztéséről, a helyi tanács működéséről, az új lakosok bevonásáról a közösségbe, valamint egyetemi szociológiai felmérésekről, közvéleménykutatásokról. 


A Smart Rural 21 projekt Come along! kezdeményezése várja a további csatlakozókat, lehetőséget adva a kiválasztott falvakon túl érdeklődő településeknek, hogy bekapcsolódjanak a projekt tevékenységébe, és a partner falvakkal együtt kidolgozzák és megvalósítsák okosfalu stratégiáikat és megoldásaikat. 


A novemberi zárórendezvényig különböző találkozók és online konzultációk kerülnek megrendezésre, amelyekre a kiválasztott és Come Along falvak képviselői jelentkezhetnek be. A következő találkozóra Gyergyóremetén kerül sor 2022 júniusában.


A március 18-i workshop az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=uQoUcfTMLZ0 
Az előadások pedig itt találhatók: 
https://www.smartrural21.eu/smart-rural-21-project/events/regional-workshops/4th-regional-workshop/ 

A Come Along! programról több információ az alábbi linken található:
https://www.smartrural21.eu/come-along/ 

Jelentkezési lehetőség:
https://e40.typeform.com/to/DvzPcWNY?typeform-source=smartrural21.typeform.com 

Szerző: Németh Tímea
Fotó: Smart Rural 21