„Aktívan a natúrparkokban” rendezvénysorozat indul

majort
2022. 03. 29., k – 09:59

A Magyar Natúrpark Szövetség 2020-ban kötött hosszútávú együttműködési megállapodást az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Zrt-vel. Ezen együttműködésen belül az AÖFK és az MNSZ 2021 év végén hosszasan egyeztetett, melynek eredményeként a magyarországi címbírtokos natúrparkok bekapcsolódhatnak az AÖFK által szervezendő családi napokba, ezzel is növelve a natúrparkok láthatóságát és társadalmi elismertségét. Ezzel összefüggésben az MNSZ támogatási kérelemmel élt a Miniszterelnöki Kabinet Irodánál, mely támogatást 10 családi nap megszervezéséhez az MNSZ el is nyerte. 

Magyarország Kormányának célja, hogy olyan közösségi rendezvények megszervezését támogassa, amelyek segítenek abban, hogy a COVID-19 járvány után újrainduljon a közösségi élet, helyreálljon a turizmus. Ehhez többletforrásokat biztosít az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos számára, aki felkérte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központot a közösségi élet és a belföldi aktív- illetve ökoturizmus élénkítése céljából rendezvények koordinálására.


A közösségi élet újraindításának egyik elemeként 2022-ben aktív családi napok elindítását kezdeményezi az AÖFK partnerségben a Magyar Natúrpark Szövetséggel. A családi napok célja, hogy megmozgassa a térség lakóit, illetve lehetőséget adjon egy-egy natúrparknak, hogy olyan rendezvényt tartson, amelyen mind a helyiek, mind a turisták megismerhetik az adott táj természeti vagy épített értékeit. 


A családi napok fontos része, hogy minél több aktvitásra legyen lehetősége az oda kilátogatóknak (vezetett gyalog-, kerékpár- és kenutúrák, futóversenyek). Kifejezetten elvárás, hogy helyszínenként legalább két szakember által vezetett túra megszervezésre kerüljön. 


A natúrparkokban szerveződő családi napoknak szolgálniuk kell a natúrparkok és az AÖFK céljait, így a rendezvények szem előtt tartják a fenntarthatóságot, helyi termelőknek, termékeknek biztosítanak megjelenési lehetőséget, törekednek a minimális környezeti terhelésre és az eldobható műanyag hulladék mennyiségének minimalizálására. Családbarát események kerülnek megvalósításra, melyen kiegészítő családi programok, gyermekfoglalkozások, előadások is várják az érdeklődőket.

A programsorozat elindítását 2022. március 25-én, a Mosonmagyaróváron megrendezett Szigetköz Expo keretében jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Dr. Pető Péter elnök (MNSZ) és Székely Rita főtitkár (MNSZ).

A Magyar Natúrpark Szövetség és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ közötti együttműködés keretében megvalósításra kerülő „Aktívan a natúrparkokban” családi napok:

Natúrpark neve

Helyszín

Időpont

Zselici Ezüsthárs Natúrpark

Kaposmérő

2022.08.27.

Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark   

Hajós

2022.05.28.

Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Alsómocsolád

2022.06.18.

Szigetköz Natúrpark

Kisbodak

2022.05.21.

Vasi Hegyhát Natúrpark

Vasvár

2022.07.30.

Tápió Natúrpark

Farmos

2022.06.11.

Írottkő Natúrpark

Lukácsháza

2022.05.14.

Pannontáj- Sokoró Natúrpark

Tényő, Sokorópátka    

2022.07.02.

Körösök Völgye Natúrpark

Békéscsaba

2022.04.30.

Cserhát Natúrpark

Varsány

2022.06.04.


Szerző: Székely Rita
Fotó: Székely Rita