Online vidékfejlesztési fórumok

majort
2022. 04. 25., h – 11:05

A vidéki innovációk  hatékonyabb megvalósítása és az ezeken a területeken felmerülő problémák megoldása érdekében Európa-szerte és Magyarországon is vidékfejlesztési hálózatok működnek és kooperálnak. Az egyes országok vidékfejlesztési hálózatai és a nemzetközi szervezetek az elkövetkező hetekben számos online fórumon foglalkoznak a vidéki térségek specifikus kihívásainak megoldásával, jó gyakorlatok bemutatásával, a következő időszak cselekvési terveinek megfogalmazásával. 


A webináriumok jelentős része angol nyelven, online formában elérhető és látogatható.


Az elnéptelenedés és népességfogyatkozás kihívásával foglalkozó webinárium


A webináriumot szervező KiNESIS projektszervezet (Knowledge Alliance for Social Innovation in Shrinking villages) fő célja a tudományos élet, a civil szervezetek, a közösségek, a helyi hatóságok és a vállalkozások együttműködésével az elnéptelenedett európai vidéki területek újjáélesztése a vállalkozói szellem és a vállalkozói készségek ösztönzésével, a legjobb gyakorlatok és a tapasztalatok cseréjével; új, innovatív és multidiszciplináris megközelítésekkel.


A Kinesis Április 27-én 12:00-13:00 között indítja útjára „Az elnéptelenedés és népességfogyatkozás kihívásával” foglalkozó webinárium sorozatát. Az alábbi linken bárki bekapcsolódhat a szemináriumba:

http://www.kinesis-network.eu/homesite/view_news/21/9/1/join-us-for-the-kinesis-seminars-on-shrinking-villages%EF%BF%BD-.html 


A technológia és az innováció szerepe a hegyvidéki fiatalok vállalkozásában workshop

A Mountain University a Milánói Egyetem innovatív képzési és kutatási központja, amely a hegyvidéki területekkel kapcsolatos aktuális problémák és kérdések tanulmányozására és elemzésére szakosodott. 
Az online workshop témája annak vizsgálata, hogy előmozdítható-e az innováció a távoli területeken? A workshop során olyan fiatalokkal fognak beszélgetni, akik úgy döntöttek, hogy vidéken maradnak, hogy innovatív projekteket dolgoznak ki, munkát és új lehetőségeket kínálva az ott élőknek.
A projektek sorában a következő kezdeményezéseket mutatják be:

  • Globális Himalája-expedíció (Ladakh – Himalája, India) – Jaideep Bansal
  • Tree Flowers Solutions (Bragança – Terras de Trás os Montes, Portugália) – João Gonçalves
  • Humtour projekt (Kárpátok régió, különböző országok) – Szabó-Diószeghy Ágnes (magyar projekt)
  • Limes Farm (Vallecamonica – Alpok, Olaszország) – Andrea Domenighini

 

A workshop moderatora Ansgar Fellendorf, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) képviselője, időpontja 2022. május 3-a. 

A program az alábbi linken érhető el:

https://www.unimontagna.it/en/unimont-media/youth4mountains-series-the-role-of-technology-and-innovation-in-mountain-youth-entrepreneurship/


FAO Európai Regionális Konferencia


A FAO az Egyesült Nemzetek Szervezetének élelmezésügyi szervezete, mely az éhezés leküzdésére tett nemzetközi erőfeszítéseket koordinálja. A szervezet 195 taggal – 194 országgal és az Európai Unióval – világszerte több mint 130 országban működik.


A FAO Európai Regionális Konferencia (ERC) harmincharmadik ülésszaka online látogatható minden FAO-tagország számára az európai és közép-ázsiai régióban. Ezen kívül bekapcsolódhatnak a szimpóziumba az Egyesült Nemzetek Szervezetének és szakosított ügynökségeinek képviselői, valamint a kormányközi és nemzetközi nem kormányzati szektor, a kutatási/akadémiai, magánszektor és a civil társadalmat képviselő szervezetek megfigyelői.


A Május 10-13 között zajló online konferencia számos szakmai programot kínál. A miniszteri kerekasztal vitája során meghatározzák és megvitatják az európai és közép-ázsiai régió prioritásait az agrár-élelmiszerrendszerek, a környezet és a természeti erőforrások felhasználása közötti optimális egyensúly megteremtése érdekében. 


Szó lesz az egészséges táplálkozás népszerűsítéséről és vizsgálni fogják, hogy a „senkit nem hagyhatunk hátra” elvét hogyan lehet figyelembe venni minden mezőgazdasági és vidékfejlesztési törekvésben.


Ezen túlmenően külön hangsúlyt kap a táplálkozásérzékeny élelmiszerlánc fejlesztés, valamint az a szerep, amelyet a mezőgazdaságba és az élelmiszer-rendszerekbe történő felelős befektetés játszhat abban, hogy mindenki számára megfizethető, egészséges étrendet biztosítsanak.


Az UNFSS eredményeire és az európai és közép-ázsiai régióban betöltött jelentőségükre építve a tagokat felkérik, hogy a szimpóziumon mutassák be prioritásaikat és az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítására irányuló erőfeszítéseiket.  


Fontos napirendi pont lesz a régióban 2020–2021-ben végzett munka eredményeinek, valamint a 2022–2025-ös időszak további prioritásainak megvitatása, reflektálva a COVID-19 következményeire és az új FAO Stratégiai Keretre.


Emellett a FAO globális tudományos és innovációs stratégiájának, valamint a FAO éghajlatváltozási stratégiájának előkészítését is bemutatják a rendezvényen.


További részletek az alábbi linken érhetők el:

https://www.fao.org/events/detail/erc33/en

ENRD 17. Vidéki Hálózatok ülése

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) a vidékfejlesztési politikák gyakorlati működésével kapcsolatos ötletek és tapasztalatok megosztásának központja, amely megkönnyíti a tudásmegosztást és a hálózatépítést az összes vidéki érdekelt fél között az EU-ban. Bemutatja, hogy a vidékfejlesztési programok, projektek és kezdeményezések hogyan működnek a gyakorlatban, és hogyan lehet ezeket továbbfejleszteni és alkalmazni más területeken.


Ennek megfelelően az ENRD munkájának célja, hogy mindenkit bevonjon és elérjen, aki érdeklődik és elkötelezett az európai vidékfejlesztés iránt, bemutassa az egyes országok és együttműködő szervezetek jó gyakorlatait.


Az ENRD 17. Vidéki Hálózatok online egyeztetése az alábbi linken tekinthető meg 2022 május 16-án:

https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/17th-rural-networks-steering-group-meeting_en 

Hálózat az innováció: mezőgazdasági adatok és informatikai megoldások- workshop

Észtország és Finnország Nemzeti Vidéki Hálózatai 2022. május 17-én rendezik meg a negyedik a munkaülésüket „Hálózat az innováció: mezőgazdasági adatok és informatikai megoldások” címmel. A workshopok lehetőséget adnak a vidékfejlesztés különböző szereplőivel való találkozásra, tudás- és információcserére, új partnerségek kialakítására.

A rendezvény fő célja hálózatépítés és tudáscsere a skandináv-balti országok projektjeinek szereplőivel, új innovatív megoldások megismerése a finanszírozási forrásokkal, problémamegoldási lehetőségekkel kapcsolatban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az alábbi linken:
https://maainfo.ee/index.php?id=7638&page=3333&


Forrás: ENRD, kinesis-network.eu, unimontagna.it, fao.org, maainfo.ee
Fotó: arc2020.eu