Uppony település kapta a Hónap Faluja címet Smart Rural 21 projektben

majort
2022. 05. 09., h – 12:42

Áprilisban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található 280 lakosú kisközség, Uppony lett a Smart Rural 21 programja „Hónap Faluja” kitüntető cím birtokosa. A program célja a vidéki fejlesztések ösztönzése, valamint az okos településfejlesztési stratégiák kialakítása Európa-szerte.


A falu gyönyörű természeti környezete éles ellentétben áll jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetével. Az ózdi kistérség, ahol Uppony található, Magyarország északkeleti részén az ország egyik leghátrányosabb helyzetű és legszegényebb vidéke, melyet aprófalvak, kis lakosságszámú települések alkotnak. A népesség csökken és öregszik, miközben a munkanélküliségi ráta magasabb, mint az országos átlag.


A fő motivációjuk ahhoz, hogy „okos faluvá” váljanak az volt, hogy bebizonyítsák, még az övékhez hasonló marginalizált és hátrányos helyzetű közösségeknek is van jövőjük, ha a megfelelő megoldásokat azonosítják és végrehajtják. 


Napjainkban a vidékgazdaság fejlesztésében az agrárfejlesztések mellett ugyanis egyre több olyan smart megoldás is szerepet kap, amelyek az endogén források alkalmazásával javítják a jólét helyi rendszerét, így segítik a fenntartható fejlődés megvalósulását.


A település célja, hogy olyan innovatív és inspiráló megoldásokat találjanak, amelyek segíthetik a kihívások leküzdését, valamint fiatal lakosokat vonzanak Upponyba és a szomszédos falvakba. Elsősorban gazdag természeti környezetünkre, régészeti lelőhelyeinkre és geológiai érdekességeikre szeretnének építeni, melyek sok lehetőséget kínálnak a turizmusban tevékenykedők, valamint egyéb helyi vállalkozóik számára. Ennek érdekében feltárják a település múltját és hagyományait, rekonstruálják az egykori domboldali pincéket. Ökoturisztikai márkaépítésre, magas színvonalú turisztikai szolgáltatások, szálláskapacitás kialakítására törekszenek.


Számos erőfeszítést tesznek a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében is. A településen a környezetszennyezés, a lakossági fűtés problémája (szén és szemét felhasználásával) az egyik legégetőbb kihívás, ennek megoldására számos környezetkímélő energiaforrást megvizsgálnak (pl. a biomasszát). A helyi természetes vízlelőhelyeket felmérik és víztározót kívánnak létrehozni. Az élőhelyek védelme érdekében ortofotók alapján vizsgálják a tájképváltozás és -megőrzés lehetőségeit, őshonos gyümölcsfákat telepítenek. 


A lakosság vállalkozási lehetőégeit Digitális Jóléti Pont kialakításával, távoli munkaállomások kialakításával, kerékpárutak, MTB utak építésével kívánják ösztönözni, valamit nagy hangsúlyt fektetnek a településen élők képzési lehetőségeinek bővítésére.


A közelmúltban pozitív fejleményként már elkezdődött a fiatalok beköltözése Upponyba és a térségbe, erősödött a helyi vállalkozói szellem is. Szeretnék ezt a lendületet kihasználni, és megoldásaikat ezekre a meglévő kezdeményezésekre építeni.


Mindemellett keresik az „okos” együttműködési módokat más szomszédos falvakkal is, hogy tovább erősítsék pozíciójukat a kistérségen belül és azon kívül is.


Forrás: smartrural21.eu
Fotó: smartrural21.eu