Világ Kávézó – sikeres szereplés az Európai Vidéki Parlament ülésén

majort
2022. 10. 04., k – 09:04

A RURBEST Erasmus+ ifjúsági mobilitás projekt nemzetközi konferenciáját 2022 szeptember 12 és 15 között rendezték meg a lengyelországi Kielcében, mintegy 350 résztvevővel, 39 európai országból. A projekt lehetőséget nyújtott a vidékfejlesztésben tevékenykedő öt magyar fiatal számára részvételre az Európai Vidéki Parlament ülésén. Az eseményen a vidéki emberek, civil szervezetek képviselői, kutatók, vállalkozók, nemzeti kormányok és az Európai Unió intézményei találkoztak.

A magyar fiatalokból álló delegáció 2022 év elején az Európai LEADER Szövetség hét különböző tagállamának szervezetével közösen pályázatot nyújtott be, amelyben a vidéken élő, vidékfejlesztésben aktív fiatalokat bevonását sürgettették az őket érintő politikába. Belgium, Görögország, Lengyelország, Lettország, Spanyolország, Svédország és Magyarország is részt vett a kezdeményezésben. Magyarországon a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat koordinálta a hazai delegáltak részvételét. A nyár folyamán megrendezett rendszeres online találkozókon már megismerte egymást a közel 40 jelentkező, és kidolgoztak egy önálló programpontot az Európai Vidéki Parlament ülésére.


A rendezvényen egy aktuális témákról szóló „világ kávézó” részt alakítottak ki, amelynek keretein belül a projekt résztvevői egy-egy állomást hoztak létre. Az egyes pultokhoz a konferencián résztvevő fiatalok csatlakozhattak 20-20 percre, így a másfél órás „forgószínpad” alatt három témakörrel ismerkedhettek meg. A témák között szerepelt az éghajlatváltozás, a precíziós gazdálkodás, a generációváltás a mezőgazdaságban, az uniós források hozzáférhetősége és igazságos elosztása, a vidéki lakhatás és távmunka, a kiberbiztonság, az egészséges életmód és a vidéki fiatalok oktatás nyújtotta fejlődési lehetőségei. A fórum megmutatta, hogy a különböző országokból származó fiatalok hasonló nehézségekkel küzdenek. A Világ Kávézón kiválóan szerepeltek a magyar résztvevők, a moderátor és timekeeper szerepét is az egyik magyar fiatal töltötte be.
(A videó összefoglaló megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=zICYW0S6SPY)


Az Európai Vidéki Parlament ülésén mindemellett számos érdekes workshopon, tanulmányúton és panelbeszélgetésen vehettek részt a meghívottak. A kiállító téren megismerhették egymás munkáit, kiadványait és termékeit.

A workshopok aktuális témáit a Vidéki Paktum közösség, az Okos Vidék, a Szociális farmok adták, és ezeken túlmenően is és számos égető kérdés merült fel a programon. A rendezvény egyik fénypontja a szerda esti gála vacsora volt, ahol a fiatalok lehetőséget kaptak a hálózatépítésre.

A csütörtöki záró napon az ifjúsági projekt résztvevői összefoglalták kedd esti műsoruk lényegét és 15 pontban ismertették nagy közönség előtt az adott téma nehézségeit, valamint felhívták a figyelmet az általuk nyújtott megoldási lehetőségekre.

A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, köztük kiemelkedő számban fiatalok részvételével, hiszen az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetnek arra a Parlament szervezői, hogy minél több fiatalt vonjanak be a programba. Az idei 400 regisztrált közül 100 fő a harminc év alatti korosztályt képviselte.


A RURBEST projektről hamarosan többet is olvashatnak a honlapunkon.


Szerző: MNVH
Fotó: RURBEST