Útmutató, hogyan váljunk Okos Faluvá

majort
2022. 11. 18., p – 10:57

A Smart Rural 21 projekt keretében, a vidéki közösségekkel folytatott két éven át tartó intenzív együttműködés eredményeként  született meg az Útmutató, hogyan váljunk Okos Faluvá című kiadvány. A projekt célja, hogy európai vidéki közösségeknek támogatást nyújtson abban, hogy kísérleti úton kidolgozzák és végrehajtsák okos falu stratégiájukat, és következtetéseket, valamint ajánlásokat fogalmazzanak meg a folyamat kapcsán. 


A Smart Rural 21 projekt keretében Európa-szerte huszonegy – különféle adottságokkal rendelkező – vidéki közösség került kiválasztásra, hogy támogatást kapjon stratégiája kidolgozásához és megvalósításához. A nagy érdeklődésére való tekintettel, a projekt több mint 100 további vidéki közösséget (más néven „Come Along!” [Tartsanak velünk Önök is!] falvat) is bevont a falvak közötti információcserébe és kapacitásépítési tevékenységekbe.


A projekt és az útmutató vezérelve azonos: mindkettő a vidéki közösségeknek szól. A Smart Rural 21 projekt a kezdetektől fogva együttműködött a közösségekkel a stratégia kidolgozásától kezdve az okos megoldások megvalósításáig a közösségek igényeire összpontosítva. Az útmutató a közösségekkel folytatott munka során szerzett tapasztalatokra, a kapott visszajelzésekre, a kihívásokra, valamint az elért eredményekre épít. Az útmutatón keresztül a szerzők megosztják, és szélesebb érdeklődő közönség számára elérhetővé teszik a projekt során felhalmozott tapasztalatokat, azért, hogy a folyamatból más közösségek is a lehető legtöbbet tanulhassanak. Célja az, hogy keretrendszert adjon, kiemelje a legfontosabb tanulságokat, valamint a megfelelő információhoz és az elérhető forrásokhoz irányítsa a projekt iránt érdeklődő közösségeket.


A kiadvány betekintést ad az Okos Falu koncepcióba, a stratégia kidolgozás lépéseibe, az okos megoldások széles körébe és a megvalósítás lehetőségeibe.


Számos tagállam aktívan támogatja az Okos Falvakat a 2021 és 2027 közötti programozási időszakban, és az Európai Bizottság is támogatást nyújt többek között „A 21. század okos vidéki térségeire irányuló 2. számú előkészítő intézkedés (Smart Rural 27 projekt)” keretében.


A kiadvány szerzői arra bíztatják a vidéki közösségeket, falvakat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és teremtsenek kapcsolatot a többi településsel, hogy továbbitapasztalatokat szerezhessenek és oszthassanak meg.
A Smart Rural 21 projekthez kapcsolódó Smart Communities 2.0 – How to be smart in the countryside? projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával került be az Access’R,  ACCEssibility of ServiceS to the population in Rural areas- Szolgáltatások hozzáférhetősége a vidéki lakosság számára jógyakorlatok gyűjteményébe.

A projektről részletesebben a www.smartrural21.eu oldalon olvashatnak.

 

Forrás: Útmutató, hogyan váljunk Okos Faluvá/ smartrural21.eu
Fotó: smartrural21.eu