Polgári kezdeményezés az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelmére

majort
2023. 05. 18., cs – 11:32

Az európai polgári kezdeményezés arra kéri az EU-t, hogy tegye naprakésszé a vidékre vonatkozó kötelezettségvállalásait, hogy azok figyelembe vegyék az élelmezésbiztonság fokozásának, a mezőgazdasági termékekkel való ellátás biztosításának és a vidéki életmód – az emberek, értékeik és megélhetésük – védelmének szükségességét.

A benyújtók felkérik a Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatot a regionális örökség és iparágak Unió-szerte történő megerősítésére és megőrzésére. A javaslatnak fel kell lendítenie a vidéki növekedést, és elő kell mozdítania az olyan vidéki foglalkoztatási gyakorlatokat és tevékenységeket, mint a mezőgazdaság (a családi gazdaságtól a nagyüzemig), a vadtenyésztés, a kertészet és a természetes szálak (gyapjú, selyem, szőrme és gyapot) előállítása a textiliparban, amelyek a vidéki közösségek középpontjában állnak. A javaslatnak figyelembe kell vennie és tiszteletben kell tartania azokat a hagyományos kézműves iparágakat, amelyek vidéki forrásból származó nyersanyagokra támaszkodnak és a nagyüzemi gazdaságokat kiszolgáló kisebb vállalkozásokat. A javaslatnak el kell ismernie az élelmezésbiztonságot és az élelmiszer-ellátást (többek között a műtrágya és a biogáz-alapanyagok tekintetében), illetve az Unió stabil regionális élelmiszer-ellátása megőrzésének fontosságát.

A kérelmezők többek között azt is szeretnék elérni, hogy az Unióban foglalják jogszabályba, hogy ki kell terjeszteni az Unió vidéki területeire vonatkozó, 2040-ig megvalósítandó hosszú távú jövőképet, a Vidékfejlesztési Paktumot és az uniós vidékfejlesztési cselekvési tervet, úgy, hogy azok magukban foglalják a beruházásokat és a vidéki örökség jogszabályi védelmét, amennyiben bizonyítható a fenntartható termelés mértékének fokozása, valamint az EU élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelme.

Az aláírásgyűjtés 2023. november 2.-ig tart, egyelőre még ezer alatti támogatót jegyez a hivatalos portál, ahol bővebb információ is található a kezdeményezésről.

 

Forrás: NAK/ Pető Krisztina
Fotó: eci.ec.europa.eu