Az Európai Bizottság közzétette tanulmányát az ENRD és a Nemzeti Vidéki Hálózatok hozzájárulásáról az EU vidékfejlesztési politikájához

majort
2023. 07. 07., p – 10:11

A tanulmány bemutatja, hogy az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) és a Nemzeti Vidéki Hálózatok hogyan járulnak hozzá az EU vidékfejlesztési politikájának végrehajtásához.

Ezen hálózatok kiemelt feladata volt, hogy a 2014–2022-es időszakban az érdekelt feleket jobban bevonták a vidékfejlesztési projektek napi végrehajtásába. Ez többek között a helyi igényekhez jobban igazodó, jobb megvalósítást eredményezett.

Az ENRD és az NRN hálózatok által végzett tevékenységek és fokozott információcsere biztosította a vidékfejlesztési programok kapacitásának és minőségének magasabb szintű adminisztrációját és irányítását, erősítve az összes érdekelt fél koordinációját és kielégítve a kedvezményezettek szükségleteit. A szervezetek egyének széles körét képviselték, beleértve a szakpolitikák és programok kidolgozóit és végrehajtóit, érdekképviseleti testületeket (gazdálkodókat képviselő szervezetek, erdőgazdálkodók, környezetvédelmi szervezetek, vidéki közösségek stb.) és a helyi szereplőket, Akciócsoportokat stb.)

A vidékfejlesztési politika, a KAP második pillére, tagállami vagy regionális szintű vidékfejlesztési programokon keresztül valósult meg. 2007-ben az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENRD) és a Nemzeti Vidéki Hálózatok a vidékfejlesztési politika részévé váltak, a LEADER hálózattal együtt. Majd 2014-ben az Európai Innovációs Partnerség a Mezőgazdasági Termelékenységért és Fenntarthatóságért program (EIP-AGRI) is bekerült a KAP második pillérébe.

A hálózatépítés

során levont tanulságok megalapozták az EU KAP-hálózatának tervezését, ahol a mezőgazdasági és vidékpolitikában érintett valamennyi szereplő megoszthatja tudását és információit. A hálózatok fontos szerepet játszanak a fogalmak tisztázásában, és az EU számára releváns információk közlésében is, például a zöld megállapodással, az új KAP-al vagy a vidéki térségek hosszú távú jövőképével kapcsolatban, és hozzáférhetőbbé teszik az uniós információkat.

A tanulmány 14 ajánlást is felvázol az EU KAP-hálózatára vonatkozóan, az előző időszak tanulságaira építve. Kiemeli, hogy a hatékony hálózati eszközöknek, például eseményeknek, kiadványoknak és bevált gyakorlatoknak továbbra is erősíteniük kell az együttműködést, és támogatniuk kell az érdekelt felek részvételét a KAP új, teljesítményorientált végrehajtásában, nyomon követésében és értékelésében.

 

Forrás: EU CAP network
Fotó: EU CAP network