Az agrárium tele van lehetőségekkel, perspektívákkal, eredményekkel és sikerekkel

majort
2023. 08. 18., p – 10:09

A Magyarország Legszebb Birtoka verseny résztvevői a saját példájukon keresztül mutatják meg, hogy az agrárium tele van lehetőségekkel, perspektívákkal, eredményekkel és sikerekkel – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a megmérettetés elismeréseinek átadásán, Etyeken.

A tárcavezető kiemelte, a Magyarország Legszebb Birtoka cím kitüntetettjei révén kézzelfogható közelségbe kerül, hogy a vidék és a mezőgazdaság nem a múlt, hanem a jövő. A magyar kormány stratégiai ágazatként tekint az agráriumra, hiszen a mezőgazdaság jövőnk egyik legfontosabb fundamentuma. A magyar vidék, a gazdák, a gazdálkodók, a termelők, a birtoktulajdonosok jelentik az ország gazdasági tartalékát, biztosítják az élelmiszerellátást, miközben egzisztenciát teremtenek és munkát adnak a magyar családoknak is – tette hozzá.

Nagy István szerint az elmúlt időszakban válogatott kihívásokkal - koronavírus-járvány, történelmi léptékű aszály, orosz-ukrán háború, elhibázott brüsszeli szankciók, csapadékos időjárás - kellett szembenéznie a magyar agráriumnak. A gazdák azonban nincsenek egyedül ezekben a küzdelmekben, mindig számíthatnak a kormány segítségére – fűzte hozzá.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy az Agrotrend csoport által életre hívott megmérettetésen hét kategóriában hirdettek győzteseket. Így Magyarország Legszebb Állattenyésztő Birtoka, Legszebb Borbirtoka, Legszebb Családi Gazdasága, Legszebb Fiatal Gazda Birtoka, Legszebb Gyümölcstermesztő és Kertészeti Birtoka, Legszebb Precíziós Gazdasága, illetve Legszebb Szántóföldi Növénytermesztő Birtoka is elismerésben részesült. Mindezek mellett különdíjat kapott a Legszebb Külhoni Magyar Birtok, amelyre ezúttal Felvidéken pályáztak. Az ilyen kezdeményezések erősítik azon törekvéseinket, hogy támogassuk, segítsük a külhoni magyarság meghatározó részét kitevő gazdálkodókat is – hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Vermes Tibor