Széphalmi Gyümölcstár Manufaktúra

majort
2023. 10. 29., v – 10:23

A Széphalmi Gyümölcstár Manufaktúra tagjainak hitvallása a bio növénytermesztés és  a megtermelt bio gyümölcsökből különböző termékek előállítása. A termékek előállításánál is törekednek a természetes anyagok és kiegészítők használatára. A tartósítást tisztán hőkezeléses eljárással végzik. A termékek nagyobb hányada tanúsítottan bio termék.

A körtén, meggyen és szilván kívül  a többi gyümölcsük is bio technológiával van termesztve, csak a kis volumen miatt nincs tanúsítva. A termékeiket  az Aggteleki Nemzeti Park érdemesnek találta a „Nemzeti Parki Termék” kitüntető védjegy használatára.

Susztrik Jenővel, a tulajdonossal beszélgettem.

Mikor indult és hogyan a vállalkozásotok?

Cégünket 2013-ban családi vállalkozásként hoztuk létre Széphalomban, azzal a céllal, hogy egyesítsük az évszázados tradíciókkal készülő lekvár és pálinkakészítés tudományát, a jelenkori modern, egészségtudatos felfogással, s ily módon állítsunk elő egy alapjaiban hagyományőrző, de innovatív, magas minőségű biotermék választékot. Észak-Kelet Magyarországon, a sátoraljaújhelyi vulkáni Sátorhegy környezetében a köves, meszes talajokon termesztett gyümölcsök intenzívebb íz  világgal  és karakteresebb jelleggel rendelkeznek. Hazánk időjárása, klímája, talaja kiválóan alkalmas arra, hogy földjén lédús, édes, zamatos gyümölcsök teremjenek. Valószínűleg ezt a megállapítást nemcsak a nemzeti büszkeség mondatja  velünk, mert járjunk bárhol a világon, az itt honos fajtáknál finomabbat aligha kapunk máshol és ezt a hozzánk látogató külföldi vendégek is elismerik. Ezt az aromagazdagságot már elődeink is igyekeztek megőrizni és lekvárként, vagy párlatként eltenni a hideg téli napokra amikor jólesik visszaidézni a forró nyári napokat.

Mekkora területen gazdálkodtok?

34 hektáros B10 gyümölcsösünk körte, szilva, meggy és birs ültetvényekből áll. Saját kis kertjeinkből még naspolyával, szőlővel, házi berkenyével és sárgabarackkal bővítjük az alapanyagok körét. Különlegességeket is beszerzünk a környék őstermelőitől és erdei gyümölcsök gyűjtőitől. Így került a termékkosárba az erdei feketeáfonya, a vadalma, a vadkörte, a köszméte, a fekete szeder és a ribizli.

A pálinkán kívül milyen termékeket készítetek?

2 fő teremékcsalád képviseli termékeinket. A "rézcső előtti" termékeinket "Zemplén kincse" márkanév alatt forgalmazzuk, melyek lekvárokból, sült teákból és aszalványokból áll. A lekvárokat egy számítógép vezérelt, vákuumos lekvárfőző géppel készítjük. A speciális főzési technika révén a termékekben intenzívebbek az ízek. A különleges gyümölcspárosítások  több  éves  fejlesztés  eredményei. Különleges, friss levegős  aszaló berendezésünkkel állítjuk elő aszalványainkat. A sült teák teljesen új fejlesztés eredményei. A termékek előállításánál törekedtünk arra ,hogy a hozzáadott cukor minimális legyen. Tartósítószert egyetlen termékünk sem tartalmaz.

Pályázati segítséget is igénybe vettetek?

2015-ben Manufatúránknak sikerült beszereznie Leader támogatásból egy számítógép vezérelt vákumos lekvárfőző monoblokkot. Ezzel megteremtettük a lehetőségét annak, hogy az  így főzött lekvárjaink ízekben gazdagabbak maradtak. A több fajta gyümülcsből készült termékeink még különlegesebb ízvilágúak lettek. Ennek eredményéről tanúskodik, hogy 2019-ben az országos lekvár minősítő versenyen a Mákos mazsolás sárgabarack lekvárunk Bronz, az Áfonyás szilva lekvárunk Ezüst minősítést kapott.

És akkor mit jelent a híres "Széphalmi   Nyelvforgató   Pálinka"  ?

A  "rézcső  utáni"   termékek   a   "Széphalmi   Nyelvforgató   Pálinka"   nevet   kapták. A valódi magyar pálinka azzal  a szándékkal  készül,  hogy  aki fogyasztja,  megismerje az itteni gyümölcsök illatát, utánozhatatlan tüzét és ízeit. Az igazi minőségi italhoz hibátlan, kitűnő minőségű alapanyagra van szükség. Kóstolóházunkban arra törekszünk, hogy ezt a minden érzékszervezet elvarázsoló párlatot mindenkihez eljuttassuk. A gyümölcsös termésből főzött pálinka azzal a szándékkal készül, hogy aki fogyasztja, megismerhesse a helybeli és a környék gyümölcseinek illatát,ízeit és részese lehessen annak a varázslatnak, ahogyan a múlandó gyümölcs lelke halhatatlanná lesz  a pálinkában.

És még mi mást, különlegeset kínáltok a vásárlóitoknak?

Termékeink megkóstolhatóak a Széphalomban található Bio Pálinka Kóstolóházban, ahol a több tételes pálinkakóstoló mellé, helyi termékekből összeállított tálakkal is várjuk vendégeinket, hogy az ital mellé finom ételek is kerüljenek.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: www.apalinka.hu 
Fotó: www.apalinka.hu