Milyen végzettség felel meg a fiatal gazda támogatáshoz?

majort
2023. 10. 30., h – 12:08

A kap.mnvh.eu oldalon megjelent az Irányító Hatóság állásfoglalása a fiatal mezőgazdasági termelők szakmai végzettségével kapcsolatban. A fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról szóló 19/2023. (IV. 19.) AM rendelet 2. § (11a) bekezdésében foglaltak szerint vannak olyan végzettségek, amelyek egyenértékűek a rendelet 1. mellékletében szereplő végzettségekkel.

"(11a) Ha a támogatást igénylő olyan szakmai végzettséget igazoló okiratot mellékel a támogatási kérelemhez, amely nem szerepel az 1. melléklet szerinti végzettségek között, akkor az 1. melléklet szerinti valamely végzettséggel való egyenértékűségről a Nemzeti Irányító Hatóság a Kincstár megkeresésére állásfoglalást ad ki, amelynek figyelembevételével hozza meg a Kincstár a támogatási döntést."

Az állásfoglalás a végzettségek listájával ITT érhető el.

Miért fontos ez?

A fiatal mezőgazdasági termelői támogatás évente, elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, az egységes kérelem benyújtásával igényelhető. A támogatás igénybevételének egyik feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen az 1. melléklet szerinti vagy azzal egyenértékű végzettséggel, külföldön szerzett végzettség esetén a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény szerint elismert vagy honosított, az 1. melléklet szerinti szakképesítéssel vagy végzettséggel

VAGY

igazoljon legalább az (5) bekezdés szerinti, a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó foglalkoztatási, szerződéses vagy őstermelők családi gazdaságban vagy családi gazdaságban tagi jogviszonyt (5. bekezdés: gyakorlati tevékenység esetében a kérelem beadási időszak első napjához viszonyítva visszamenőleg számítva összesen – egybefüggően vagy több részletben, akár megszakításokkal – 730 foglalkoztatásban, teljes munkaidőben töltött napot vagy azzal legalább megegyező foglalkoztatásban töltött időt kell igazolni.)

 

Forrás: Agroinform.hu
Fotó: Unsplash