A Mézesmadzag családi méhészet érték növelő, gépesítést támogató fejlesztése

majort
2023. 11. 07., k – 21:20

LEADER munkaszervezet megnevezése: Alpokalja-Fertő-táj

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-5.3.3-21

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A Mézesmadzag családi méhészet érték növelő, gépesítést támogató fejlesztése

Megvalósítási hely pontos címe: Fertőszentmiklós

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.07.07

Elnyert támogatási összeg: 1.773.679 Ft

Teljes projekt összeg: 2.533.827 Ft

Projekt célja: A Vidékfejlesztési Program keretén belül a(z) Alpokalja-Fertő Táj Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett VP6-19.2.1-5.3.3-21 kódszámú Alpokalja-Fertő Táj Vidékfejlesztési Egyesület - Helyi gazdaságfejlesztés az Alpokalja-Fertő táj térség mikrovállalkozásainak fejlesztés által című felhívásra pályázatot nyújtottam be, A mézesmadzag családi méhészet értek növelő̋, gépesítést támogató fejlesztése címmel.

Célok: Mézkrémesítő berendezés beszerzése, Melegvizes magasnyomású Karcher mosó beszerzése, Egyedi méretek alapján készített Kalydi kettő tengelyes utánfutó beszerzése, Fűnyíró traktor beszerzése, amelyet időközben módosítottam professzionális fűkaszára, szem előtt tartva, hogy a pályázatban foglalt cél nem sérülhet.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A pályázati kérelemben megfogalmazott célok megvalósultak az eszközök beszerzésre kerültek. A világban zajló komoly financiális válságnak, és az egyre emelkedő árak miatt változásvezetést volt szükséges beadni. Minden eszközök bekerülési költsége jelentős százalékkal emelkedett, de a fűnyíró traktort tudtam legkönnyebben helyettesíteni egy fűkaszával, amelynek bekerülési költsége jelentősen kevesebb volt, így a projekt további tartalmi elemei hiánytalanul megvalósulhattak. A professzionális Stihl FS 411 -es fűkaszával maradéktalanul el tudom végezni a méhészeti telephely és a vándor helyek karbantartását. A Karcher HDS 5/15 típusú melegvizes magasnyomású mosóval az eszközöket könnyen rövid idő alatt, mérséklet vízfelhasználással fertőtlenítem és tisztítom. A most kompakt tárolása helytakarékos. A Kalydi kéttengelyes egyedi méretek alapján gyártatott utánfutó kaptárak és egyéb méhészeti eszközök szállításának célját szolgálja. Minőségi anyagok felhasználásával készült, nagyon elégedett vagyok fele. Stabil, jól fekszik az úton a kaptárakat és ezzel együtt a méheket is biztonságban tudom.

Innovációs elemek bemutatása: A Königin KREM-100 L fűtött palástú mézkrémesítő berendezéssel egy feltöltéssel 120 kilogramm krémes mézet tudok előállítani, 5 nap alatt ez korábban sokkal hosszabb időt vett igénybe. Nem csak repce fajtamézet, hanem napraforgót is tudok krémesíteni így egy új termék is megjelent a Mézesmadzag kínálatban “Napraforgó krémes méz” formájában.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Összességében elmondhatom, hogy mindegyik eszköz, amelyet a támogatásnak köszönhetően beszereztem beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat és reményeket.