Induló és működő mikrovállalkozások fejlesztése

majort
2023. 11. 13., h – 07:54

LEADER munkaszervezet megnevezése: Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egy.

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-8-6-21

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Induló és működő mikrovállalkozások fejlesztése 

Megvalósítási hely pontos címe: 2889 Súr, Kossuth Lajos utca 3.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.12.12

Elnyert támogatási összeg: 9.227.820 Ft

Teljes projekt összeg: 9.716.770 Ft

Projekt célja: Induló vállalkozás (Pékség) gépbeszerzései.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: 2021.04.15-én benyújtásra került pályázati kérelmem az „Induló és működő
mikrovállalkozások fejlesztése” elnevezésű, Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési
Egyesület 2021. LEADER pályázati felhívására 2021.10.16-án megkaptuk a Támogatói okiratot az összes igényelt géptípusra, haladéktalanul megrendelésre kerültek a gépek, a mielőbbi indulás érdekében. Az árak az áprilisi árajánlat óta emelkedtek.
Az alábbi gépek kerültek beszerzésre a pályázat keretében:

  • Real Forni gyártm. Elettro Real ZE4c 5,4 típusú elektromos etázs kemence
  • Dal Maso gyártm. L62 típusú fixcsészés spiráldagasztógép
  • Dal Maso gyártm. FR 500 típusú szalagos kiflisodró gép
  • Vitella gyártm. SPA M 30 típusú zsemletészta osztó-gömbölyítő gép

A Pékséget Egyéni vállalkozóként működtetem, a termelési folyamat nagy részét én végzem,
3 fő alkalmazottam van. A Pékséghez tartozik egy üzlet is, ahol a frissen készült pékárukat
értékesítjük vasárnap kivételével minden nap, kiszállítást nem végzek.

Innovációs elemek bemutatása: A gépeket a forgalmazó szerelte össze és helyezte használatra kész állapotba:

  • Kemence
  • Dagasztógép: Ezt a spirálkeverő dagasztógépet az élelmiszer-tészta dagasztására tervezték, amelynek elsődleges összetevői a liszt és a víz. A forgó spirálszerszám a dagasztó erőteljes mechanikus működésének eredményeként gyorsan és hatékonyan működik, kever, finomít, dagaszt és beépíti a levegőt a csészébe helyezett tésztába. Az eredetileg kenyértészta elkészítésére tervezett dagasztót később úgy találták ki, hogy az minden kovászos tésztához és sütőipari termékhez is felhasználható legyen, amelyek a következő összetevőkből állnak: bármilyen típusú liszt, víz, élesztő, zsírvaj, cukor, törvényesen jóváhagyott élelmiszerek és élelmiszer-színezékek, só, likőrök és egyéb kenyérhez és édesipari termékekhez alkalmas összetevők.
  • Kiflisodró gép
  • Osztó-gömbölyítő gép
     

Eeredmények bemutatása - jövőkép vízió: A gépek beszerzése elengedhetetlen volt az induláshoz, saját erőből nehezen tudtam volna megvalósítani. Lehetőségekhez mérten fontos volt, hogy új gépekkel tudjam indítani a pékséget, hiszen így jobb termékeket lehet előállítani, modernebb gépekkel, kevesebb energiával és remélhetőleg kevesebb géphibával.
Közeljövőben nem tervezek komolyabb bővítést, tartanám magam az eredeti koncepciómhoz,
hogy elsődlegesen helyben lakókat és a környező falvakból átjáró Vevőimet illetve átutazókat, kirándulókat szeretném ellátni pékáruimmal. Egy-két gépberuházás, épület felújítás, napelem megvalósításának lehetősége merül fel a jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban.
Alkalmazottak száma előreláthatólag így megfelelő.  Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál Nyitásom előtt 2 évvel zárt be az előtte évtizedekig működő pékség, amelyre nagy igény volt,
ezért is láttam jó projektnek egy pékség indítását. Elsődleges célom a helybeli lakosság,
szomszédos falvak lakói, átutazók, táborozók ellátása. A pékség tervezésekor fontos szempont volt, hogy főútvonal mentén helyezkedjen el, sikerült is egy bérelhető épületet találni szintén LEADER pályázó tulajdonos személyében. Az együttműködés, egymás segítése, támogatása azóta is folyamatos, kezdve az épület felújításával, az üzlet berendezésének kialakításával, arculat tervezésével, logónmegalkotásával, melyeket megjelenítenek munkaruházatunkon, pékáru táskákon (melyet szintén ők készítenek). Remélem ma már ugyanúgy nélkülözhetetlen az emberek számára a napi friss pékáru, mint régen volt és sikerült beépülni az emberek mindennapjaiba. Érkeznek megkeresések bálokra, jótékonysági eseményekre, települési programokra, melyeket lehetőségekhez mérten szívesen támogatok.