Túrázás mountaincarttal Magyarország legszebb fekvésű településén

majort
2023. 11. 13., h – 07:57

LEADER munkaszervezet megnevezése: Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyes

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-8-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Túrázás mountaincarttal Magyarország legszebb fekvésű településén

Megvalósítási hely pontos címe: 2889 Súr, Szabadság tér 2.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.11.18.

Elnyert támogatási összeg: 6.106.812 Ft

Teljes projekt összeg: 10.927.267 Ft

Projekt célja: A projekt célja a Bakonyalja természeti adottságainak turisztikai célú kihasználása az erdei turizmus – aktív turizmus szolgáltatás fejlesztésével. Célom egy mountaincart (hegyi gokart) kölcsönző létrehozása, amelyekkel Magyarország legszebb fekvésű településének választott Súron a domborzati adottságok révén az erdei túrázás új módozata kerül kialakításra, amely az év minden időszakában használható. A projekt célja 12 db mountaincart és védőfelszerelések beszerzésre.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A fejlesztés eredményeként 12 db mountaincart és védőfelszerelés (sisak) került beszerzésre, amelynek eredményeként Magyarország legszebb fekvésű településén, Súron az erdei turizmus egy új szolgáltatási ágazata teremtődött meg. Sikeres pályázatom eredményeként a település központjában, a családom vállalkozásában üzemelő „Betérő a Sógoromhoz” Vendéglő jelenleg kihasználatlan helyiségében került kialakításra a mountaincartok tároló és egyben kölcsönző helye. A beszerzés során a Németországban már működő vállalkozások vendégkörének tapasztalatai alapján alakítottuk ki a beszerzésre kerülő járművek méreteit, így 2 db S méretű, 4 db M, 4 db L és 2 db XL méretű mountaincart került beszerzésre. A montaincart egy új fejlesztésű, mókás eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egész évben „szánkózhassunk” függetlenül attól, hogy épp van-e hó, vagy nincs. Az ergonómikus üléskialakítás lehetővé teszi, hogy használója csak a sebesség élvezetére koncentrálhasson. A kiváló minőségű egyedi tervezésű ultrabiztonságos és élvezetes új eszköz még Európában is. A legújabb őrület, mely már 12 éves (135 cm felett) kortól 99-ig használható minden korosztálynak egyedi meglepetéseket tartogat. 12 éves kor alatt ölben tudják a szülők lehozni a gyerekeket. Három kerék, ülve száguldás, csak fék, semmi pedál, végig a lejtőn. A fékek nem egyszerre működnek, hanem külön a balt és külön a jobbot tudjuk használni, ezért a farolások tárháza kifogyhatatlan variációs lehetőségeket tartogat számunkra. Súr településen az önkormányzat fejlesztése révén 53 km hosszúságban 8 db túraútvonal került kijelölésre, táblázásra, amelyeken a mountaincart használata a gyalogtúrázásnak új értelmet és vonzerőt ad. A mountaincarttal túrázás lehetősége Magyarországon teljesen újszerű! A mountaincart teljesen ZÖLD jármű, környezetbarát: nem motorizált, nincs széndioxid kibocsájtás. Minimális hanghatása van, a széles kerekei révén a mezőn, úton minimális talajterhelést jelent (sokkal kevesebbet mint egy kerékpár).

Innovációs elemek bemutatása A mountaincart az az eszköz, ami a túrázást még nagyobb, felejthetetlen élménnyé teszi. A túra alkalmával az eszközt egy speciális hevederrel a testünkre rögzítve vihetjük magunkkal úgy, hogy közben kezeink szabadok maradnak. A robosztus, de könnyített alumínium szerkezet és a gördülékeny kerekek segítségével juthatunk fel a dombtetőre, majd völgymenetben következhet a száguldás, az élmények gyűjtése.
A montaincart egy új fejlesztésű, mókás eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egész évben a szánkózás élményében részesülhessünk függetlenül attól, hogy épp van-e hó, vagy nincs. Az ergonomikus üléskialakítás lehetővé teszi, hogy mi csak a sebesség élvezetére koncentrálhassunk. A kiváló minőségű és egyedi tervezésű ultrabiztonságos, élvezetes új eszköz még Európában is. A legújabb őrület, mely már 12 éves (135 cm felett) kortól 99 éves korig használható, minden korosztálynak egyedi meglepetéseket tartogat. 12 éves kor alatt ölben tudják a szülők lehozni a gyerekeket. Három kerék, ülve száguldás, csak fék, semmi pedál, végig lejtőn. A fékek nem egyszerre működnek, hanem külön a balt és külön a jobbot tudjuk használni, ezért a farolások tárháza kifogyhatatlan variációs lehetőségeket tartogat számunkra. A mountaincart teljesen ZÖLD jármű, környezetbarát: nem motorizált, nincs széndioxid kibocsátás. Minimális hanghatása van, a széles kerekei révén a mezőn, úton minimális talajterhelést jelent (sokkal kevesebbet mint egy kerékpár!).

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió Mountaincart kölcsönzőnket 2019. őszén a beszerzéseket és a pálya- és útvonal kialakításokat követően sikerült megnyitnunk. Az első teljes üzleti évben 2020-ban 557 vendéget, 2021-ben 623 vendéget, 2022-ben 684 vendéget fogadtunk. Öröm számunkra, hogy a vendégek száma évről évre nő, amely köszönhető az elégedett vendégeinknek, akik tovább ajánlják élménygazdag szabadidős szolgáltatásunkat ismeretségi körükben. Ugyancsak a vendégkör számának növekedéséhez járul hozzá, hogy több visszatérő vendégünk van, azaz aki egyszer megtapasztalta a bakonyisuhanás élményét, az újra és újra részesülni akar benne.

Jövőképünk újabb útvonalak és pályák kialakítása, valamint egy bázis épület kialakítása, ahol vendégeink számára kulturált wc-zés lehetőséget tudunk biztosítani valamint záporok idején menedékként szolgálhat. Célunk újabb downhill eszközök (pl.: tereprollerek) beszerzése.  Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál A mountaincart teljesen ZÖLD jármű, környezetbarát: nem motorizált, nincs széndioxid kibocsátás. Minimális hanghatása van, a széles kerekei révén a mezőn, úton minimális talajterhelést jelent (sokkal kevesebbet mint egy kerékpár!).
A járművek minimális karbantartást igényelnek (fékek, keréknyomás ellenőrzése), nincs energiaigény - csak emberi energia szükséges a használatukhoz. A használatuk során végzendő mozgás (gyaloglás, futás) a használók számára preventív egészségügyi tevékenység. Már egy 10-15 perces séta is jótékonyan hat az ember szervezetére.  Egyénileg, családosan, csapatosan, minden korosztály számára használható!