A pásztorcsengő. Tárgytipológia és katalógus a bárándi Veres gyűjteményből

majort
2023. 11. 13., h – 08:32

LEADER munkaszervezet megnevezése: Bihar - Sárrét Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-11-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A pásztorcsengő. Tárgytipológia és katalógus a bárándi Veres gyűjteményből

Megvalósítási hely pontos címe: 4161 Báránd, Kossuth tér 2 sz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.11.19

Elnyert támogatási összeg: 1.900.000 Ft

Teljes projekt összeg: 2.000.000 Ft

Projekt célja: A projekt célja egy helyi érték, a Báránd Települési Értéktárban és a Hajdú - Bihar Vármegyei értéktárban is szereplő "Bárándi pásztorcsengő gyűjtemény" bemutatása azáltal, hogy színes ismeretterjesztő könyvet jelentetnek meg. E könyv szerkesztéséhez, vagyis a nyomdakész kézirat létrehozása valósul meg 800 példány megjelentetéséhez.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A projektet hosszas előkészítő munka előzte meg. A Geo-Terra '96 Kft. 2013-ban hozta létre kiállítóhelyét, amely Magyarország legnagyobb, mintegy 700 darabos, és legértékesebb pásztorcsengő gyűjteményét mutatja be a látogatóknak. A gyűjtemény 2014-ben a megyei, majd 2015-ben a helyi értéktárba is bekerült. A Turizmusért és Hagyományőrzésért Egyesület a kezdetektől támogatta a kiállítóhely létrejöttét, amely mint helyi értéket bemutatott turisztikai látványosság nagyban hozzájárul Báránd, Sárrét és Hajdú - Bihar Vármegye falusi turizmusának erősítéséhez. A gyűjtemény tudományos feldolgozása, nyilvántartásba vétele és kutatása 2016-ban kezdődött el. Ennek eredményeként jött létre az a 200 oldalas kutatási anyag, melyből jelen projekt keretében elkészül a nyomdakész kézirat: a szöveg tördelése, a nyelvi és szakmai lektorálás, a tudományos apparátus, vagyis a lábjegyzetelés, irodalom jegyzék, fotók és illusztrációk beszerkesztése, szövegstílus kialakítása.

Innovációs elemek bemutatása: A bárándi csengőgyűjtemény, mint látogatható kiállítóhely nem csak helyi érték, de turisztikai attrakció is, amit a gyűjtemény vendégkönyve is bizonyít. A könyv ráerősít a helyi érték turisztikai felhasználására és így növeli a település vonzerejét.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió Mivel a könyv egy helyi értéket mutat be, ezért kihat a helyi társadalom lokális identitástudatára. A közösség tagjai azáltal, hogy ez az érték helyben található, értékesebbnek érzik a települést. A könyv motiválja a helyi társadalmat egyéb helyi értékek feltárására, megőrzésére, bemutatására. A könyv növeli a település vonzerejét. A könyv által ismertetett csengők a hagyományos állattartás eszközei voltak. A könyv a legeltető állattartásra és az őshonos fajtákra is felhívja a figyelmet, melyeknek a mai napig szerepük van a védett természeti tájak (ősgyepek, szikes legelők) megőrzésében.