Eszközbeszerzés a letkési Egészségházban

majort
2023. 11. 13., h – 08:49

LEADER munkaszervezet megnevezése: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-14-8.1.3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Eszközbeszerzés a letkési Egészségházban

Projekt célja: A projekt keretében Letkés Község Önkormányzata 2632 Letkés, 350/9 HRSZ alatt lévő Egészség-ház működéséhez szükséges eszközök beszerzését valósította meg.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A projekt kapcsán beszerzésre került 1 db csecsemő szűrőaudiométer, 2 db pólyázó asztal, 1 db orvosi asztal, 2 db kartonozó szekrény, 1 db babamérleg, 8 db 3 személyes várótermi pad.

Innovációs elemek bemutatása: A projekt innovációs eleme egy olyan szűrőaudiométer beszerzése volt, mely újszülöttek és 2 éves kor közötti gyeremekek korai időszakban történő szűrővizsgálatára, a halláscsökkenés felismerésére nyújt segítséget. A szűrővizsgálat így Letkés lakossága számára is helyben elérhetővé vált.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt célja az alapellátás színvonalának emelése és a szolgáltatások közösségi célú bővítése. A korábbi berendezés hiányos, esztétikai és fizikai állapota sem volt megfelelő az orvosi rendelőintézetben. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi lakosság számára fontos alapszolgáltatás magasabb színvonalon működhet, illetve ezen felül a jövőbeli prevenciós és közösségi egészségmegőrző programok további pozitív hatásokat generálnak a közösség és a település számára egyaránt. Az egészségmegőrzési programok hosszú távú eredménye az egészséges, munkaképes lakosság, mely alapvetően szükséges a gazdasági és társadalmi fejlesztések megvalósításához.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Jó példaként a projekt közösségi célja emelendő ki, ugyanis az életminőséget befolyásolják az egészség testi-lelki tényezői, a motiváció, a biztonság, és az is, hogy az élettervek milyen szerves kapcsolatban állnak az egyének családi, és a helyi közösség értékrendjével. A településen élők szubjektíven átélt életminőségének javításához és az objektív adottságok, a törvényes lehetőségek használatához is hozzájárul az Egészségházban végzett munka. Fontos feladat a kirívó egyenlőtlenségek mérséklése, valamint az ebből fakadó társadalmi feszültségek csökkentése, a szegénységben élők esélyeinek, önálló boldogulási lehetőségeinek javítása. Az intézmény olyan szolgáltatást végez, amelynek célja elősegíteni és hozzájárulni a különböző közösségi csoportok jólétéhez és fejlődéséhez, továbbá a szociális környezetükhöz való alkalmazkodáshoz. A projekt által beszerzett eszközök a közösségépítés tárgyi alapfeltételeit is biztosítják.