Fecskeház program megvalósítása Bernecebarátiban

majort
2023. 11. 13., h – 08:58

LEADER munkaszervezet megnevezése: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-14-8.1.5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Fecskeház program megvalósítása Bernecebarátiban

Projekt célja: A fiatalok letelepedését és helyben maradását szolgáló Fecskeház program keretében 2638 Kemence, Fő út 155.szám alatti Közösségi házban lévő – a támogatási kérelem benyújtásakor üresen álló, rossz állapotú - lakás került felújításra, mely ma már otthonaként szolgál a benne lakó fiatalok számára.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A fejlesztés keretében egy 100,9 nm lakás került teljeskörűen felújításra. A Fecskeház kialakítása során fontos szempont volt, hogy energiatakarékos, alacsonyabb rezsiköltséget eredményező műszaki megoldások és üzemeltetési módok kerüljenek előtérbe. Így például a talajnedvesség és a hőveszteség megakadályozására is készült szigetelés. A belső terek belmagasságának csökkentésével nagymértékben mérsékelhető vált a felhasználandó fűtőanyag mennyisége. A külső nyílászárók kicserélésre kerültek, a régi korszerűtlen nyílászárókat hőszigetelt, korszerű nyílászárók váltották fel. A régi fatüzelésű kályhák helyett korszerű, energiatakarékos kondenzációs kazán került felszerelésre.  A Fecskeház férőhelyet az önkormányzat a pályázati kiírásban szereplő kötelező feltételekkel a településen szokásos hirdetési módokon (honlap, hirdetmények kifüggesztése a település hirdetőtábláin) nyílt eljárásban hirdette meg. A kiválasztás során fontos szempont volt, hogy a beköltöző fiatalok szerepet vállalnak-e helyi közösségi életben (helyi civil szervezetek segítése; mezőgazdasági területen, helyi kistermelés, családi gazdaságok segítése; helyi közművelődési területen, önkormányzati rendezvények szervezése), illetve vállalja, hogy a lakásbérleti szerződés megkötésével egyidejűleg Magyarországon bejegyzett pénzintézetnél, legalább a bentlakás idejére szóló lakáscélú előtakarékossági szerződést köt.

Innovációs elemek bemutatása: A Fecskeház program új, innovatív támogatási forma a fiatalok részére, mely az eddigiek folyamán nem volt jellemző a térségben. A Fecskeház program keretében lakhatási támogatást elnyerő fiatalok hiteles példát tudnak mutatni a jövőbeli új beköltözők számára, a támogatás új perspektívát jelent a helyi fiatalok számára.

 Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztés ösztönző, motiváló hatású, ugyanis a fiatalok támogatása a térségi települések-, valamint a fiatalság részére is iránymutató hatással bír. Az önkormányzatok a kedvező hatásokat megismerve, a fiatalok az előnyök miatt válnak motiválttá a támogatási forma igénybevételére. A fejlesztéssel javulnak a demográfiai mutatók, valamint megállítható a népesség elöregedése. A fejlődés ez irányú támogatása elengedhetetlen a fejlesztési stratégiák teljesítéséhez, és a település fenntartható működésének biztosításához.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiája kiemeli a térség elöregedésének, illetve a fiatalok elvándorlásának problémáját, mely részben a korlátozott lakhatási lehetőségekhez, részben pedig a munkalehetőség hiányához köthető. Az önkormányzatok támogatásra fordítható anyagi kerete szűkös, legtöbb esetben nincs lehetőség a fiatalokat támogató programok megvalósítására. A Fecskeház program eddig nem volt jellemző a térségben, segítségével a fiatalok az iskolai tanulmányaik befejeztével új perspektívákat kapnak helyben.