Schomberger Dorfmusikanten Egyesület eszközfejlesztése

majort
2023. 11. 13., h – 09:13

LEADER munkaszervezet megnevezése: Csele-Borza Völgye Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-16-8.5.1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Schomberger Dorfmusikanten Egyesület eszközfejlesztése

Megvalósítási hely pontos címe: Somberek, Kossuth Lajos utca 113.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.07.31.

Elnyert támogatási összeg: 2.238.841 Ft

Teljes projekt összeg: 2.635.150 Ft

Projekt célja: A zenekar projektjének célja zenekari felszerelések vásárlása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A zenekar a projektben a következő zenekari eszközök megvásárlásával valósította meg a projektet: egy V.F.Cerveny 686-4 PX B-Tuba, zenekari dobfelszerelés (lábdobot, pergő dobot, mindkettőhöz állvány, cintányérállvány és egy dobszék). Az új hangszerek védelmére és
tartós használatához, illetve a szállításhoz tokokat is vásároltak az eszközökhöz. Ezen felül egy zenekari nagydob került még beszerzésre.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az egész projekt a zenekar ritmusszekciójának fejlesztésére irányult, mely az alapja és ezzel elengedhetetlen része a hangzásnak.
A B-tubával kiegészült a basszus szólam (B és F Tuba), így egy tökéletes és stabil alapot ad a hangzásnak. Egy masszív tiszta alaphang nagymértékben megkönnyíti a többi dallamhangszeren játszó zenész számára is a muzsikálást, így azok tudnak a stílusosságra figyelni, hiszen a pontos alapnak köszönhetően az intonáció már szinte adott. A tuba természetesen sok esetben nem csak az alapot adja, hanem maga is játszik basszus szólókat, ezzel is változatossá téve a zenét. A színpadi fellépést nagymértékben segíti elő a professzionális dobfelszerelés. A pontos és precíz közös muzsikáláshoz elengedhetetlen a kiváló dobszekció. A hagyományos számokat sok esetben felpezsdíti egy feszes pergő dob és a különböző cintányérok. A projektben egy egyedileg készített dobszerelés készült, melyen a zenekar logója és neve is szerepel. Ez nagymértékben befolyásolja, népszerűsíti a zenekar színpadképét és különböző reklámfunkciókat is betölti. A megvásárolni kívánt tokok miatt a hangszerek hosszabb ideig védve vannak az utazás közben érhető külső behatásoktól. Mivel a zenekar nem csak színpadi fellépéseket bonyolít le, hanem számtalanszor nyújt térzenét, menetzenét, szükséges és elengedhetetlen a zenekari nagydob, amellyel menetelés közben lehet a taktust adni.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A zenekar eszközparkja bővült, a fellépések alkalmával a zenei hangzás nagyobb élményt ad. A védőfelszerelés miatt tartósabb használat mellett hosszú távon használhatók a hangszerek. A dobon levő feliratozásnak a zenekar további népszerűsítése minden fellépésen szembetűnő