Emlékpark felújítása és bővítése Ura településen

majort
2023. 11. 13., h – 09:17

LEADER munkaszervezet megnevezése: Csengeri Járás Leader Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-17-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Emlékpark felújítása és bővítése Ura településen 

Megvalósítási hely pontos címe: 4763 Ura, Kossuth út 48. (belterület), 151. hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.07.31.

Elnyert támogatási összeg: 12.308.937 Ft

Teljes projekt összeg: 13.157.893 Ft

Projekt célja: A beruházás célja a település központi részén meglévő, leromlott állapotú park teljes felújítása, korszerűsítése. A park kialakításának fő célja, hogy Ura község történelmének, ottani jelentős eseményeknek és a település lakosai közül a különböző háborúkban harcoló, majd eleső katonáknak emléket állítson. Emellett a park pihenő funkciót is ellásson.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A meglévő emlékpark Ura település központi részén, a Kossuth utcában egy saroktelken található, közel a polgármesteri hivatalhoz, és a templomhoz. A parkban eredetileg a meglévő terepszinttől kiemelve, földből készített dombon egy székelykapu helyezkedett el. A felújítás során a parkban telepítve lett két kopjafa az 1848-49–es, szabadságharc és az 1956-os Forradalom emlékére. Készült 3 db 6 m magas zászlótartó. A park pihenő funkciót is ellát, melyhez kapcsolódóan, pihenőpadok, hulladék tárolók is el lettek helyezve a területen. A parkban el lett helyezve 9 db emlékjel is. A parkon belül zöldfelületek (gyepesítés, őshonos fák) és burkolt felületek kerültek kialakításra, a burkolatok kialakítása, formája, kiterjedése hangsúlyozza a parkban lévő különböző látvány és emlékelemeket.

Innovációs elemek bemutatása: A fejlesztés elemei összességében innovációs elemet alkotnak. Az egész park a különböző látvány-, tér- és emlékelemekkel úgy lett kialakítva, hogy az idelátogató egy történelmi utazáson vegyen részt, közben megismerje, illetve felidézze Ura település történelmét. Egy 1291-1303 között keletkezett oklevél említi először, amikor bizonyos János idevaló jobbágyaitól az adószedést tiltják: iob-nes Johannis de Wra. A XIV. század elején és később az Uray család egymással közeli rokonságot tartó tagjai birtokolják. 1646-tól rövid ideig báró Károlyi Ádámnak is volt itt birtokrésze. 1810-ben ismét az Uray család tulajdona. A XX. század elején gróf Tisza István, báró Uray Bálint, Sándor és Margit is földbirtokosa. A község korábban egészen az Ecsedi-láp szélén feküdt, amely állandóan elnyeléssel fenyegette, sőt a XVIII. század elején el is pusztította. Kb.1724-tõl 1800-ig lakatlan puszta volt. Újratelepítése a XIX. század elején kezdődött. Története során Ura is sokat szenvedett. Különösen a láp veszélyeztette létét. 1855-ben nagy árvíz pusztította, az egész község víz alatt volt. Későbbi megpróbáltatásai közül meg kell említenünk Trianonhoz kapcsolódó sorsát. 1918 után Urát ideiglenesen kettéosztották. Az óvodától Börvely felé eső rész Magyarországhoz, a Hatházi oldal Romániához tartozott. A határkő megtalálható a park területén.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztéssel érintett terület multifunkcionális közösségi térré alakult át annak érdekében, hogy a településen élő különböző generációk, illetve a környező településekről érkezők és az ország más tájairól ide látogatók kulturált körülmények között, kreatív módon tölthessék el szabadidejüket, fejleszthessék szociális és különböző készségeiket. A pihenőhely kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a fiatal korosztály és szüleik közösségi élményhez jussanak, növekedjen a társadalmi kohézió, erősödjön a településen élők helyi identitás tudata, mely hozzájárul a község népességmegtartó erejének növeléséhez és a demográfiai mutatóinak javulásához. A település vonzóbbá válik az itt élők és az ide látogatók számára egyaránt.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A térségre és Ura községre jellemző földrajzi, természeti, kulturális hagyományok megőrződnek, a szervezett helyi szabadidős programok feltételei javulnak, igényesebb, barátságosabb környezetben az egyes községi rendezvények még kulturáltabb körülmények között telnek el. A település fejlesztési irányvonalába teljes mértékben illeszkedik a fejlesztés, hiszen az önkormányzat célja a településkép formálása, szépítése, a lakosság megtartó erejének növelése. A köz-, és szabadidőpark különböző szervezett programok helyszíne is, ahol megjelennek a település lakói és együtt érezhetik át a közösséghez tartozás érzés fontosságát, a település, a lakókörnyezet szeretetét.