A tyukodi református templom barokk orgonájának rekonstruálása-restaurálása

majort
2023. 11. 13., h – 09:19

LEADER munkaszervezet megnevezése: Csengeri Járás Leader Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-17-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A tyukodi református templom barokk orgonájának rekonstruálása-restaurálása

Megvalósítási hely pontos címe: 4762 Tyukod, Kis u. 24., hrsz: 635.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.04.30.

Elnyert támogatási összeg: 12.499.995 Ft

Teljes projekt összeg: 13.157.892 Ft

Projekt célja: A fejlesztés a tyukodi református templom orgonájának restaurálási és rekonstrukciós munkálatainak elvégzésére, tisztítására és intonálás-hangolására vonatkozott.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása A beruházás által megvalósított rekonstrukciós munkálatok eredményeképpen, megvalósult egy példaértékű helyreállítás, így a hangszer ismét további évtizedekre méltó módon betölti pozícióját Isten dicsőségére, a Gyülekezet és a hangszeren játszók örömére.

Tevékenységek:
A hangszer szétbontása, teljes körű tisztítása, preventív kezelés elvégzése.
A szélellátás helyreállítása.

Az eredeti ékfúvók és azok szíjhúzásának rekonstruálása. Az ékfúvó a barokk szélellátás fundamentuma.
A szélcsatornák és csatornatremoló rekonstruálása az eredeti koncepció szellemében.

Új orgonamotor beépítése hangszigetelt motordobozban.
A szélládák, síptőkék, raszterek teljes körű restaurálása, rekonstruálása műhelykörülmények között.
A sípmű helyreállítása (fasípállomány restaurálása, fémsípok rekonstruálása).
A játszóasztal mechanikai és esztétikai helyreállítása.
Billentyű-regisztratúra rekonstruálása.
A pedálmű, eddigi kutatásaink szerint nem tulajdonítható Krämmer munkájának, a stílus és anyaghasználat alapján kora az 1700-as évek közepére tehető. A restaurálási irányelvek és művészi szempontok figyelembevételével meg kell tartani.
Művészi intonálás, hangolás elvégzése az eredeti koncepció szellemében.

Innovációs elemek bemutatása: Az orgona története, jelentősége, állapota: A hangszert Krämmer János nagyváradi orgonaépítő építette eredetileg a szatmárnémeti református Láncos- templomba 1814-ben egymanuálos, 11 regiszteres, mechanikus csúszkaládás kivitelben. 1906-ban telepítette át a hangszert az Angster és fia Orgonagyár jelenlegi helyére, a tyukodi templomba. Feltehetőleg egy 1855-ös javítás alkalmával került beépítésre a pedálmű, ezután jelentős változtatás nem történt a hangszeren egészen 1985-ig, amikor drasztikus átépítésen esett át. Ennek ellenére felbecsülhetetlen értéket képvisel jelenlegi állapotában is a hangszer, ugyanis Krämmer egyetlen megmaradt orgonája a mai Magyarország területén.
Az orgona hangképét több átépítés során módosították, csupán a további levéltári kutatások, valamint a hangszer szétbontását követően lehet megállapítani. Támpontot nyújthat továbbá az 1807-es hajdúböszörményi egykori Krämmer orgona főművének hangképe.
Magyarországon az elmúlt évtizedekben dúló orgonamodernizálási mozgalom számtalan történelmi hangszert kényszerített leszállópályára, a téves eszméket valló szakértők vezette beavatkozásoknak köszönhetően. A tyukodi templom orgonáját sem kímélte ez a mozgalom, de az eddigi és további levéltári kutatásoknak, a fennmaradt eredeti orgonaalkatrészeknek, valamint a korabeli analóghangszerek felkutatásának segítségével hitelesen rekonstruálható-restaurálható orgonával állunk szemben. Ez kötelezte a projekt résztvevőit arra, hogy azt az értéket, amit a múlt ránk hagyott, jelenünkké tegyük, és az orgona az eredeti koncepciójába visszaállítva ismét Isten dicsőítésére szolgáljon, illetve helyet adjon az országból ide zarándokló orgonaművészeknek, tanulóknak koncertezési és oktatási célból egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy nem csak a megye, hanem az egész alföldi régió legöregebb késő-barokk hangszerével állunk szemben, amely a Magyarország orgonaállományában még ezen átépített, romos állapotában is előkelő helyet foglal el.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió A fejlesztés követően az orgona megfelel a funkciója által meghatározott céloknak, alkalmas a hit, a társadalmi együttélés erősítése, a kultúra terjesztése terén mind többet nyújtson Tyukod és a környező települések lakosainak.
A beruházás általi rekonstrukciós munkálatok eredményeképpen, megvalósult egy példaértékű helyreállítás, így a hangszer ismét további évtizedekre méltó módon betölti pozícióját Isten dicsőségére, a Gyülekezet és a hangszeren játszók örömére.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál A helyreállítással a hangszer nem csupán istentiszteleti céloknak, de orgona- és kórushangversenyeknek, valamint oktatási céloknak (kurzustartás) is a legkiválóbban megfelel, mint ezt az ilyen jellegű Európa-szerte alkalmazott gyakorlat is mutatja.