Biztosítsuk a jövőt!

majort
2023. 11. 13., h – 09:22

LEADER munkaszervezet megnevezése: Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-18-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Biztosítsuk a jövőt!

Megvalósítási hely pontos címe: 3044 Szirák, Kossuth út 1.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.31.

Elnyert támogatási összeg: 9.278.607 Ft

Teljes projekt összeg: 10.916.030 Ft

Projekt célja: A Szirák Polgárosodásáért Alapítvány VP6-19.2.1.-18-7-17 "Innovatív közösségi fejlesztések" helyi felhívás alapján megvalósított fejlesztése a Kemence közösségi ház működtetéséhez kapcsolódó eszközbeszerzésekre, akadálymentes parkoló kialakítására és telekhatáron belüli fejlesztésre irányult.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Az Alapítvány a település természetes és épített környezetének védelme, a kulturális örökség megőrzése, a sziráki lakosság életkörülményeinek javítása, a cigány kisebbség felzárkóztatásának elősegítése érdekében alakult, célja, hogy megállítsa a község folyamatos hanyatlását és hozzájáruljon a Nógrád megyei település, Szirák kulturális, szociális és gazdasági életképességéhez és tartós gyarapodásához. Az építést és eszközbeszerzést célzó LEADER fejlesztés megvalósítási helye az alapítvány tulajdonában álló, 2019-ben a VP6-7.2.1-7.4.1.1-16 felhívás támogatásával felújított Kemence közösségi ház. A projektek egyszerre biztosítják a ház eredeti jellegének megőrzését, az ingatlan közösségi használatra való alkalmassá tételét, rendeltetésszerű, költséghatékony működésének biztosítását és új közösségi funkciók kialakítását. A LEADER támogatással, eszközbeszerzés keretében konyhabútor, háztartási gépek (páraelszívó, mosógép, mosogatógép, hűtőgép, főzőlap, elektromos sütő), az alapítvány tulajdonában lévő számítástechnikai eszközök biztonságos tárolását célzó tároló/töltő szekrény és irodabútor (biztonsági iratszekrény) beszerzése valósult meg. Az udvaron akadálymentes parkoló létesült, a Közösségi ház új kerítést kapott a régi, tönkrement kerítés nyomvonalát követve.

Innovációs elemek bemutatása: Szirák műemlékekben különösen gazdag község. A projekt megvalósítása során az Alapítvány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a beruházás illeszkedjen a XVIII. századi épület stílusához és a műemléki környezethez, ugyanakkor korunk igényének megfelelő használatot is biztosítanak. A régi és az új ötvözésére jó példát mutatva javítják a településképet.  A civil szervezet programjainak fontos célja a digitális kultúra és az informatikai tudás fejlesztése, és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása. Ezt preferenciálisan az iskolások között, játszódélutánokkal, nyári táborral kombinálva tervezik megvalósítani a jövőben is együttműködve különböző szervezetekkel (pl. Kódgarázs/Skool, Óbudai Egyetem, Római Katolikus Plébánia). A hálózatosodás innovatív elem az alapítványnál, lehetővé teszi vonzó, merőben új programok megvalósítását.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztés eredményeként javultak a közösségi élet feltételei, új közösségi szolgáltatás jött létre, mivel az idősebb korosztály mellett a mozgáskorlátozottak is biztonságosan bejuthatnak az épületbe. Az informatikai eszközök használata terén a civil szervezet jobb közösségi szolgáltatást tud biztosítani, mert az eszközöket helyben, biztonságosan tudják tárolni. A konyha kialakításával új közösségi tér jött létre, a táborok és programok lebonyolítása során biztosítottak a kötelező élelmiszer-higiéniai feltételek. A műemléki környezetbe illeszkedő, az épületet és az udvart védő kerítés a gyalogos sétány mentén vonzó sétautat alakított ki, mind a helyiek, mind az idelátogatók számára.
Az Alapítvány működése és jövőbeni céljai a község- és közösségfejlesztés tartós és biztonságos megvalósulását szeretnék szolgálni. A közösségi ház használatát a lakosság minden rétege számára biztosítják és a közösségi programokat új területekre is kiterjesztik, elősegítve a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását és minden korcsoport bekapcsolódását a közösségbe.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A Kemence közösségi ház felújítása és fejlesztése jó példaként szolgál, mivel a Vidékfejlesztési Program 2 pályázati felhívásának támogatásával került megvalósításra, a pályázati beruházások tevékenységei ugyan különbözőek, de minden esetében a közösségi élet feltételeinek javítását célozzák.