Kevesebb szuvas fogért!

majort
2023. 11. 13., h – 09:24

LEADER munkaszervezet megnevezése: Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-18-9-20

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Kevesebb szuvas fogért!

Megvalósítási hely pontos címe: 3060 Pásztó, Csillag tér 5.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.01.15.

Elnyert támogatási összeg: 6.335.742 Ft

Teljes projekt összeg: 9.051.060 Ft

Projekt célja: A pásztói székhelyű Mátrafog 2008. Kft. 2013. augusztusa óta működik, fő tevékenységi köre a fogorvosi járóbeteg-ellátás, a cég magánfogászati szolgáltató. Az ügyvezetés az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett a praxis infrastrukturális és eszközfejlesztésére, a beszerzéseknek köszönhetően a high-tech fogászat szinte teljes spektrumát biztosítja az eszközállomány. A LEADER fejlesztés célja egy digitális lenyomat scanner (Medit I700 intraoral scanner) megvásárlása volt.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A digitális lenyomatvétel lényege, hogy a hagyományos lenyomatanyag helyett, a XXI. századi technológia alkalmazásával speciális szkennerrel készül a páciens fogsoráról digitális lenyomat. A szkenner ergonómiai kialakításának, kis súlyának köszönhetően, a kis fejjel ellátott kézidarab könnyen irányítható és a leghátsó területekre és gond nélkül eljuttatható. A fogászati kezelés során a lenyomatvétel higiénikus, kíméletes, kellemetlenségektől és fájdalomtól mentes, kiküszöbölhető a lenyomatvételi anyagok okozta irritáció. A fogazat digitalizált, élethű másolata azonnal megjeleníthető 3D-ben, az emberi mulasztásból vagy a lenyomatvételi anyag sajátosságaiból eredő hibalehetőségek teljes egészében kiküszöbölhetők.

Innovációs elemek bemutatása: A fejlesztés eredményeként a Mátrafog 2008. Kft-nél szolgáltatás és technológiai innováció valósult meg, amely nemcsak a Pásztói járásban, hanem Nógrád megyében is egyedülálló, mivel a projekt megvalósításáig nem volt olyan egészségügyi szolgáltató, aki ezt a specifikus szolgáltatást biztosította volna.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztés hozzájárul a pásztói egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelkedéséhez, biztosítva, hogy a professzionális szolgáltatások elérhető közelségben legyenek a térség lakosai számára. A jövőbeni fejlesztési elképzelések és a Kft. humánerőforrás kapacitásának esetleges bővítése hosszú távon akár a fogászati turizmus kialakulásához is számottevően hozzájárulhat.