Muzsikál az Erdő Taron

majort
2023. 11. 13., h – 09:25

LEADER munkaszervezet megnevezése: Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-18-8-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Muzsikál az Erdő Taron

Megvalósítási hely pontos címe: Tar - Fenyvespuszta

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2018.07.01.

Elnyert támogatási összeg: 799.763 Ft

Teljes projekt összeg: 966.300 Ft

Projekt célja: A "Muzsikál az Erdő" rendezvény 2018-ban a 15. évadára készült. A pályázó alapítvány célja az erdő és a zene - művészet erejével a környezettudatos életvitel, a fenntarthatóság irányába mozdítani a rendezvények résztvevőit. A VP6-19.2.1.-18-8-17 Turisztikai és helyi rendezvények, táborok támogatása felhívás támogatásával a „Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok” Tar település programnapja valósult meg.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A civil szervezet 2005-ben alakult abból a célból, hogy a Muzsikál az Erdő Mátrai Művészeti Napok rendezvényt megszervezze, első alkalommal 2004 nyarán, Nógrád megyében. Az elmúlt 20 évben a kezdeti 3-4 napos eseményből nőtte ki magát 9 napos 9 helyszínen zajló eseményfolyammá, majd országos és határokon átnyúló rendezvénysorozattá. A rendezvények jelentős része erdei környezetben zajlik, országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai tolmácsolásában megszólaló klasszikus zenei és népzenei erdei koncertek nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen élményt. A rendezvényeken nem marad el az erdei sport, a szakvezetéses erdei séták, a színvonalas kézműves programok a helyi termelők bemutatkozása és a falusi vendéglátás. A résztvevők száma évről-évre növekszik és a fenntartható fejlődés a zene, illetve a helyi turizmus a helyi értékek népszerűsítése egyre több emberhez jut el a rendezvény által az erdő különleges helyszínén. A tari rendezvénynapon fellépett a Csörömpölők Együttes, a Monarchia Szimfonikus Zenekar előadásában klasszikus szimfonikus zene szólalt meg, melyet a laikus közönség is nagy élvezettel hallgatott, hiszen a karmester úr közérthető, ismeretterjesztő összekötő szövegekkel tette befogadhatóbbá a műsorukat. A közönség a rendezvény fellépői között köszönthette Pál István Szalonna és bandáját, a Rajeczki Szimpatikusokat, valamint a Maconkai Néptáncegyüttest.

Innovációs elemek bemutatása: A „Muzsikál az erdő” rendezvény jellegénél fogva számít a térség és a régió szempontjából innovatívnak, egyediségét az erdei környezet, a fellépők sokszínűsége, a helyi termelők, civil szervezetek és önkormányzatok szoros együttműködése adja, hozzájárulva a rendezvénynek otthont adó település értékeinek népszerűsítéséhez, a fenntartható életforma elveinek a megismertetéséhez.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az Alapítvány 2022-ben 22 rendezvénynapot szervezett az ország és a Kárpát-medence 6 régiójában. A „Muzsikál az erdő” folyamatosan fejlődik, a fellépők és a látogatók száma gyarapszik, ismertsége országos szintűvé vált. A szervezet célja a jövőbeni rendezvénysorozatok finanszírozási és működési hátterének biztosítása, a rendezvények színvonalas lebonyolítása és a látogatók számának növelése.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A Muzsikál az Erdő Alapítvány a Cserhátalja LEADER HACS egyik legaktívabb civil pályázója, a 2007-2013-as és a jelenlegi tervezési időszak minden pályázati fordulójában részt vett, és számos rendezvényt bonyolított le LEADER támogatással. A projekt jó példaként funkcionál abból a szempontól is, hogy kisebb, 1 millió forint alatti támogatási összeggel is megvalósítható sikeres és népszerű térségi közösségi rendezvény.