Ifjúsági kézműves tábor a mezőkeresztesi Művelődési Házban

majort
2023. 11. 13., h – 09:43

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-borsodi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-20-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Ifjúsági kézműves tábor a mezőkeresztesi Művelődési Házban

Megvalósítási hely pontos címe: 3441 Mezőkeresztes, Dózsa György utca 16.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.07.17.

Elnyert támogatási összeg: 678.773 Ft

Teljes projekt összeg: 1.038.561 Ft

Projekt célja: Ifjúsági kézműves tábor lebonyolítása a mezőkeresztesi, elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára. A tábor célja volt, hogy a tervezett kézműves és egyéb foglalkozások a térség egyedi jellemzőit mutassa be a gyerekeknek

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Az ifjúsági kézműves tábor 2020. július 06-17-ig került megrendezésre 10 munkanapon keresztül. A tábor célcsoportja olyan helyi, elsősorban hátrányos helyzetű ifjúság volt, akiknél a helyi identitás erősítése, ismerkedés a helyi és térségi értékekkel kiemelkedően fontos volt. A célcsoport életkora 7-18 éves korosztály. Érdeklődésük mindenképp nyitott a kézműves témához, de még gyakorlatuk nincs benne. A kiválasztásnál előnyt jelentett azon gyermekek, akik még nem jártak a táborban megnevezett kirándulási pontokon, még nem volt alkalmuk megismerkedni a helyi és térségi értékekkel.

Innovációs elemek bemutatása: A táborban fontos téma volt az egymáson segítés és a kohézió erősítése, ezért a táborozó gyerekek kupakokat gyűjtöttek egy rászoruló gyermeknek.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió A tábor ideje alatt a programfelelős, felügyelte a gyerekeket és szervezte a programokat. Feladata közé tartozott még a kézműves foglalkozásokhoz biztosítani az eszközöket, anyagokat. Közreműködő munkatársak segítették a munkáját, akik a Művelődési Ház dolgozói voltak. Napi háromszori étkezést biztosítottak a táborozók számára. A kézműves foglalkozások mellett egy kis játékra is volt mindig idő. A táborban résztvevők többek között ellátogattak a Mezőkeresztesi Tájházhoz (felújítására LEADER pályázat keretében volt lehetőség), ami az egyik akciócsoport térségére jellemző természeti és kulturális örökséget bemutató programelem. Valamint meglátogatták a Mezőkeresztesi Csónakázótó és Szabadidőközpontot. (A tó melletti pihenőpark és csónakázótó szolgáltatásfejlesztésére LEADER pályázat keretében volt lehetőség). Ez is az egyik akciócsoport térségére jellemző természeti és kulturális örökséget bemutató programelem. A mezőkeresztesi lovashagyomány felelevenítése céljából ellátogattak egy helyi lovastanyára. Ez is az egyik akciócsoport térségére jellemző természeti és kulturális örökséget bemutató programelem. A kézműves foglalkozás keretében gyakorolhatták többek között a gyöngyszövést. Sütés-főzés keretében pedig a helyi hagyományos ételek elkészítésével ismerkedtek meg a táborozók. A Mezőkeresztesi Férfikórus, a Mezőkeresztesi Kamarakórus és a Mezőkeresztesi Citerazenekar is ellátogatott a táborozó gyerekekhez. Előadásukkal bemutatták a gyerekeknek az éneklés és zenélés örömeit, helyi hagyományaikat.