Éden Vendégház kialakítása Kisnánán

majort
2023. 11. 13., h – 10:01

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-22-2.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Éden Vendégház kialakítása Kisnánán

Megvalósítási hely pontos címe: 3274 Kisnána, Béke utca 10. 382.hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.06.30.

Elnyert támogatási összeg: 5.923.895 Ft

Teljes projekt összeg: 9.873.180 Ft

Projekt célja: A fejlesztés célja egy olyan versenyképes szolgáltatás megvalósítása, amely segítségével aktívan részt vehetnek a térség turisztikai látványosságokra épülő szolgáltatási rendszerében. A fejlesztéssel a térség természeti adottságainak, a Mátrai Tájvédelmi Körzet és a Kisnánai Vármúzeum népszerűsítése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Az épület korábban vendéglőként üzemelt. A meglévő épületből kétszobás, 13 és 24 m2 alapterületű szobaegységből álló, négy napraforgós falusi szálláshely lett kialakítva. Szerkezeti átalakítással nem járó építési tevékenység során energiatakarékos, környezet kímélő technológiákat alkalmaztak. Padlásfödém, külső homlokzat hőszigetelése, nyílászáró cserék, válaszfalak építése, falak festése, új burkolatok, új ivóvíz vezeték, energia hatékony kondenzációs kazán beépítése, napelemes rendszer felszerelése, népi hagyományoknak megfelelő bútorzat, eszközök beszerzése.

Innovációs elemek bemutatása: A Vendégház megújuló energiával történő ellátása érdekében 2,85 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer került felszerelésre.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az Éden Vendégházban családbarát szolgáltatást nyújtanak, ezzel hozzájárulnak a nagyvárosokban élő családok is stressz mentesen, egymásra figyelve tudjanak néhány napot eltölteni. A szálláshellyel kapcsolatos feladatokat elsősorban családon belül, a későbbiekben a vendégforgalom növekedése esetén új, részmunkaidős munkavállaló foglalkoztatásával valósítják meg. A térségben a négy napraforgós szállás iránt megnőtt a kereslet. Családok, baráti társaságok kedvelt túrázási helye, mátrai kirándulások, helyi rendezvények, baráti találkozók céljából keresik fel szállásunkat.
Új közösségi szolgáltatás jött létre: GEOGO csapatával közösen túra útvonalat jelölnek ki, túrákat szerveznek.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A fejlesztéssel szükségesnek látják a térség természeti adottságainak, a Mátrai Tájvédelmi Körzet és a Kisnánai Vármúzeum szélesebb körű népszerűsítését. A Vendégház jelmondata: A természet és történelem találkozása. Célcsoportjuk: A természet és a történelem kedvelők tábora. Fontos feladataiknak tekintik a Kisnána népi hagyományainak megőrzését és ezt a szempontot a Vendégház berendezéseinek kialakításánál figyelembe vette.