KRESZ park kialakítása

majort
2023. 11. 13., h – 10:03

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-22-1.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: KRESZ park kialakítása

Megvalósítási hely pontos címe: 3231 Gyöngyössolymos külterület 073/25, 073/23

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.02.29.

Elnyert támogatási összeg: 5.999.998 Ft

Teljes projekt összeg: 12.602.784 Ft

Projekt célja: Egy új, innovatív szolgáltatás létrehozása KRESZ park létesítésével, ahol a 3-7 éves gyermekek aktívan kikapcsolódhatnak, és játszva megtanulhatják a közlekedési szabályokat.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A Gyöngyössolymos külterület 073/23 és a 073/25 helyrajzi számú ingatlanokon egy 2,2 méter szélességtől 3 méter szélességig terjedő bitumenes KRESZ pálya készült el, ahol különböző forgalomtechnikai megoldások kerültek kialakításra, közlekedési táblákkal. A projekt a pálya biztonsága érdekében a pálya melletti kerítés létesítését is tartalmazza, ezen kívül a 073/25 helyrajzi számú ingatlanon lévő gazdasági épület felújítását is (külső vakolás, nyílászáró csere, tetőhéjazat csere), ahol a kisautók tárolása, irányítása. A járművek beszerzése során környezetkímélő technológia részesült előnyben, így elektromos kisautók kerültek beszerzésre, amelyek töltését napelemes rendszer telepítésével valósították meg.

Innovációs elemek bemutatása: Távolról is irányítható elektromos kisautók kerültek beszerzésre, ezzel biztosítva azt, hogy olyan gyermekek is igénybe tudják venni a szolgáltatást, akik önállóan nem lennének képesek kezelni azokat.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztéssel sikerült egy új, innovatív szolgáltatást létrehozni, ahol a gyermekek aktívan kikapcsolódhatnak. A KRESZ park nem csak aktív időtöltési, hanem tanulási lehetőséget is biztosít számukra, ahol játszva, szórakozva, szinte észrevétlenül tanulják meg a közlekedés legfontosabb szabályait. Ez az újszerű szolgáltatás a térség többi településéről ide csalogatja az embereket, amely bevétel növekedési lehetőséget teremt a környékbeli vállalkozások számára is. A fejlesztés társadalmi hatásai is pozitívak, hiszen közös kikapcsolódási lehetőséget biztosít a családok, barátok számára, egyfajta közösségi szolgáltatás jött létre a fejlesztéssel. A fejlesztés teljes mértékben illeszkedik a helyi és a környékbeli lakosság igényeihez, valamint kedvező gazdasági és társadalmi hatást jelent a településnek.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A szolgáltatást elektromos kisautókkal biztosítják, ezáltal nem kerül sor üvegházhatású gázok kibocsátására. Az elektromos kisautók töltését megújuló energiaforrás (napelemek) igénybevételével valósítják meg, ezáltal csökkentve az energiafelhasználást.
Létrehozták a honlapjukat, amelynek elérhetősége: http://matraminiring.jps.hu, ahol a látogatók információt kaphatnak a pályáról, a kisautókról és kapcsolatfelvételről. A KRESZ park népszerűsítése céljából elkészült a KRESZ park Facebook oldala is.