Molnár László festőművész nyomdai és digitális életmű kiadványainak elkészítése

majort
2023. 11. 13., h – 10:05

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-22-4.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Molnár László festőművész nyomdai és digitális életmű kiadványainak elkészítése

Megvalósítási hely pontos címe: 3035 Gyöngyöspata, Fő út 65.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.06.01.

Elnyert támogatási összeg: 4.233.590 Ft

Teljes projekt összeg: 4.980.695 Ft

Projekt célja: Az Együtt Gyöngyöspatáért Bartáti Kör Egyesület tulajdonában lévő Molnár László Galéria időszakos kiállításai, illetve szervezett programjai egyre több látogatót vonzanak. A vendégek részéről merült fel az igény arra, hogy a Galéria falai közt megtapasztalt élményekből, kézzelfogható formában hazavigyenek egy kis útravalót. A Molnár László festőművész nyomdai és digitális életmű kiadványok elkészítése ezt a célt szolgálja. A Galéria kiállító tere korlátozott, ezért szükség volt egy olyan innovatív megoldásra is, melynek segítségével minél nagyobb számú festménnyel tudnak megismerkedni a látogatók. Egy új, innovatív szolgáltatás, egy interaktív LED panel ezt a célt szolgálja.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A Molnár László Galéria a világhírű egyháztörténeti kincseket rejtő (Jessze-fa, Nekcsei Biblia, Patai Graduálé, Mátyás kehely) Kisboldogasszony műemléktemplom szomszédságában található, központi elhelyezkedésével fontos része a település turisztikai kínálatának. Molnár László kortárs festőművész Galériáját 2014-ben nyitották meg. Időszakos kiállításaival szép számú látogatót vonzanak a településre. Bentlakásos festőtáborokat szerveznek, ahol Molnár László instrukciói mellett sajátíthatják el a sajátos festészeti technikákat, illetve az interaktív iskolai rajzórákon a festészet alapjaival ismerkedhetnek meg a tanulók.
A Galéria látogatói és a rendezvényeken résztvevők részéről merült fel az igény Molnár László festőművész nyomdai és digitális életmű kiadványok elkészítésére.
Nyomdai (500 db) és digitális (100 db) életmű kiadvány formájában mutatják be Molnár László festőművész egyedülálló művészeti hagyatékát. Az életmű kiadványok kiegészülnek egy a Galériában elhelyezett interaktív LED panellel, amelyen a bedigitalizált festmények szélesebb vertikumát mutatják be. A 200 db festmény befotózása gyöngyöspatai műteremben történt. Elkészült a digitális DVD alapú kiadvány, amely alkotói korszakokra bontva, interaktív tartalomválasztással nyújt lehetőséget a bedigitalizált festmények megismerésére. A DVD kiadványon található festményeket mind otthonukban, mind a műterem LED kijelzőjén is megtekinthetik az érdeklődők. Az 500 példányban megjelent, A4 méretű, keményfedeles, cérnafűzött, 176 oldalas nyomdai kiadvány könyv formátumban a művész alkotói korszakait lefedő festmények reprodukcióit tartalmazza, 4+4 szín nyomású, 176 g súlyú papíron, de az életrajzi fejezetek és az alkotó, illetve felkért művészettörténész gondolatai is helyet kaptak a könyvben.

Innovációs elemek bemutatása: A Molnár László Galéria kiállító tere korlátozott, ezért szükség volt egy olyan innovatív megoldásra, melynek segítségével minél nagyobb számú festménnyel tudnak megismerkedni a látogatók. Egy új, innovatív szolgáltatás, egy interaktív LED panel ezt a célt szolgálja.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt eredményeként létrehozott Molnár László életmű kiadványok szellemi és művészeti útravalóként szolgálnak a Galéria látogatói számára. A kiadványok segítségével szélesebb körben ismertetik meg Molnár László festőművész munkásságát, ezzel növelik a település és az egyesület turisztikai-marketing erejét, a látogatók számának növelésével hozzájárulnak a helyi vendéglátók és az egyesület bevételeinek pozitív alakulásához. Molnár László festőművész élete és munkássága minta lehet a társadalom és a helyi közösségek legszélesebb rétegei számára, kiváltképpen a feltörekvő, vidéki fiataloknak jelenthet kiváló, pozitív példát. A művész hagyatéka így Gyöngyöspata egyetemes megtartó erejét jelenti, hiszen a helyi és nemzeti közösségeink ezekből a tárgyi, szellemi és művészeti örökségből táplálkoznak.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az Egyesület saját tapasztalatai és a lakossági visszajelzések alapján, a valós emberi kapcsolatokra épülő, tartalmas közösségi élmény megélésének igénye az egyik leghangsúlyosabban megfogalmazott társadalmi szükséglet napjainkban. A kiüresedett, sok esetben személytelen emberi kapcsolatok helyett egy ezeréves hagyományokra épülő, befogadó, barátságos, tartalmas életteret, valamint közösségben megélt valódi élményeket szeretnének biztosítani a helyi közösség mind szélesebb rétegei számára. Kiemelt feladatként tekintenek a helyi művészeti, kulturális, műemléki és népi építészeti értékek védelmére, környezettudatos gondolkodásra, hagyományápolásra, kulturális örökség és kortárs művészeti értékek megőrzésére.