Játszótér kialakítása Bocskaikertben

majort
2023. 11. 13., h – 10:07

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Nyírség, Erdőspuszták Leader Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-23-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Játszótér kialakítása Bocskaikertben

Megvalósítási hely pontos címe: Bocskaikert, Oláh Sándor út 17301/2 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.09.30.

Elnyert támogatási összeg: 12.937.488 Ft

Teljes projekt összeg: 15.284.858 Ft

Projekt célja: A projekt keretében Bocskaikert Községi Önkormányzat a Bocskaikert, Oláh Sándor út 17301/2 helyrajzi számú területen új játszóteret kíván létrehozni. A fejlesztés célcsoportja elsősorban a tér környékére már betelepült- és a még építkező kisgyermekes családok, közvetve a település lakossága. A projekt célja a Bocskaikertben élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele olyan, a fenntarthatóság növelését és a társadalmi felzárkózást elősegítő fejlesztés által, mely a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bír. Kiemelt célkitűzésünk az alapvető szolgáltatásokhoz és a közösségi élet feltételeihez való hozzáférés javítása a közösségi tér létrehozásával.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

1. Közösségi terek kialakítása: A játszótér tervezésekor fontos volt, hogy a gyermekek 3-14 éves korig megtalálják azt a mozgásformát, amely készségeiket leginkább fejleszti, nem elhanyagolva ebben az életkori szakaszban magas mozgásigényüket. A játékok kifejezetten a gyerekek igényeinek figyelembevételével lettek kiválasztva (egyensúlyozás, forgás, hintázás, kéz-és láb mozgásának tervezett összehangolása, stb.), a számukra fontos és egyben érdekes játékok kerültek betervezésre. A játszóeszközök megfelelnek az MSZ EN 1176 játszótéri szabvány követelményeinek, az abban rögzített biztonsági területek szigorú betartása mellett. Az eszközök az MSZ EN 1177 szabványban rögzítetteknek megfelelő ütéscsillapító réteggel kerülnek telepítésre az esési magasságtól függően. Az abban megengedett, 1 m feletti esési magasság esetén az eszközök homok ütéscsillapítóval lesznek ellátva, műanyag szegélyezéssel, 1 m alatti esési magassággal rendelkező eszközök esetén meglévő törmelékmentes talaj, fű az elfogadott. Az eszközök alapanyaga kizárólag fém és a műanyag. A műanyag alkatrészei környezetbarát, UV stabilizált polietilén alapanyagból készülnek, amelyek ellenállnak az időjárás okozta károsodás hatásainak, a fém alkatrészek rozsdamentes kivitelben készülnek, dupla felületkezelési eljárással, (alapozás és porfestés) a hosszú élettartam érdekében, mindez annak az elvárásnak feltétele, hogy az eszközök karbantartási igénye minimálisra csökkenjen. A játszótérre tervezett eszközök: 1 db Mérleghinta, 3 db Rugós játék, 1 db 2 személyes lengohinta, 1 db Mini fészekhinta, 1 db Mini játszóvár, 1 db Forgó tányér, 1 db Dahlia-csúszdával,1 db Háztető, 1 db Egyensúlyozó háló mászórúddal, 1 db homokozó. A játszótéren a játékok mellett közterületi bútorokat is el kívánunk helyezni: 3 db padot és 1 db piknikasztalt, ezek a játszótér felhasználóinak, továbbá az oda látogatóknak biztosítanak pihenésre lehetőséget. A tér területén elhelyezünk továbbá 8 db kerékpár tárolót és 4 db hulladékgyűjtőt is valamint a gyermekek biztonsága érdekében kerítést építünk a játszótér köré. A terület megvilágításáról megújuló energiát hasznosító napelemmel működő lámpák gondoskodnak majd: 3 db napelemes kandelábert kívánunk elhelyezni a parkban, LED lámpatesttel.

2. Rendezvényszervezés keretében két rendezvény lebonyolítását kívánjuk megvalósítani:
- Együttműködő partner alaptevékenységéhez kapcsolódó tematikus rendezvény: Bocskai Közhasznú Diáksport Egyesület

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt keretében játszótér kialakítása és rendezvényszervezés valósult meg, amelyek hozzájárulnak a település népességmegtartó erejének növeléséhez.