Közösségi terek és kapcsolódó szolgáltatások

majort
2023. 11. 13., h – 10:09

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Nyírség, Erdőspuszták Leader Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-23-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Közösségi terek és kapcsolódó szolgáltatások

Megvalósítási hely pontos címe: Konyár, Rákóczi utca 11. (587 hrsz)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.10.15.

Elnyert támogatási összeg: 13.197.598 Ft

Teljes projekt összeg: 13.901.711 Ft

Projekt célja: Konyár község fontos hangsúlyt fektet a lakosság számára megrendezésre kerülő kulturális, sport és közösségi események, találkozási alkalmak minél szélesebb körű biztosítására. A közösségi tér, melynek része a Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum, mint a település legfontosabb közösségi tereként minden évben több tucat rendezvény számára ad helyszínt. Ezek között szerepelnek a kis kamara kiállításoktól, a nagyobb, fesztivál jellegű rendezvényeken át, a település társadalmi életével szoros összefüggésben levő önkormányzati események is. Az intézmény egész évben helyszínt biztosít saját rendezvényein túl a helyi civil szervezetek közösségi alkalmai és a helyi kisebbség rendezvényei, így a helyi roma önkormányzat eseményei számára egyaránt.
A szabadtéri rendezvények számára a Konyár, Rákóczi utca 11. (587 hrsz) alatt található művelődési ház udvara, illetve az ezzel összeköttetésben álló és ez által egy teret képező Templom utca 13. (589 hrsz) alatt található Konyár Községi Tornacsarnok udvara (továbbiakban szabadidős park) biztosít állandó helyszínt. 1/1 tulajdoni résszel Konyár Község Önkormányzata kizárólagos tulajdonos. Az elvándorlási és elöregedési mutató az évek során folyamatosan, nő, így az önkormányzat egyik legfontosabb feladata a lakosság megtartása, az életminőség javításával, település vonzóbbá tételével, a közösségi élet feltételeihez való hozzáférés javítása a közösségi terek létrehozásával és fejlesztésével próbál elérni.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A tervezett beszerzések hozzájárultak a közösségi és kulturális terek jobb kihasználtságához. A közösségi terek működéséhez, tevékenységek, programokhoz szükséges színterek infrastrukturális hiányosságainak felszámolásához: több személyből álló előadók, táncosok, fellépésének biztosítását lehetővé tevő 5mx10ms mozgószínpad 8mx10m-s méretűvé bővítése, hang és fénytechnikai fejlesztés, bővítés, illetve padok-asztalok és rendezvénysátor beszerzése valósult meg.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

 A projekt 1. mérföldkövéig megvalósult tevékenységek:
• Projekt előkészítési tevékenység.
• A projekt 1. mérföldkövéig az eszközök közül a 200 db Lucia szék és 40 db sörpad garnitúra került beszerzésre.

A projekt 2. mérföldkövéig az eszközök közül a következők kerültek beszerzésre:
• Hangtechnika
• Színpadtechnika színpadbővítéshez
• Fénytechnika

A projekt 3. mérföldkövéig megvalósult tevékenységek:
• Rendezvények megvalósítása.
• Marketing tevékenység.
• Projektmenedzsment.
• Kötelező nyilvánosság.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Hozzájárul a község kulturális életének hatékonyabb működtetéséhez.