Vállalkozás fejlesztés a Dorkó Vadászkésnél

majort
2023. 11. 13., h – 10:47

LEADER munkaszervezet megnevezése: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-30-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Vállalkozás fejlesztés a Dorkó Vadászkés-nél

Megvalósítási hely pontos címe: Borsodnádasd, Köztársaság út 75.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.23.

Elnyert támogatási összeg: 5.390.516 Ft

Teljes projekt összeg: 8.765.666 Ft

Projekt célja: Termékbővítés és/vagy új szolgáltatás bevezetése: új termékek létrehozása, az előállításához szükséges gépek, berendezések beszerzése, valamint egyedi igények kielégítése. Az új termékek lézervágással, gravírozással, valamint CNC marással létrehozott 2D és 3D termékek, elsősorban az ajándék és dekorációs kategóriába sorolhatók, egyedi tervezésük a projekt időszaka alatt párhuzamosan zajlik majd. Anyaguk az egyedi igényektől függően lehet fa, rétegelt lemez, üveg, akril, eloxált fém, műanyag, szövet, papír, vagy bőr.
- Piacra jutás feltételeinek javítása: A meglévő és a projekt keretében létrehozott új termékek kiállítás- és vásárokon való megjelenés feltételeinek megteremtése, kiállítási berendezés, installáció beszerzése.

- Kiadvány (katalógus) készítés.

- Meglévő honlap tartalom megújítása, kiegészítése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása A projekt keretében beszerzésre kerülő lézervágó és –gravírozó, valamint a CNC maró gépek egyaránt szolgálják a kifejleszteni kívánt új helyi termék (ajándék- és dekorációs termékek) előállítását, valamint a meglévő termékek (vadászkések, övek, övcsatok, nyakdíszek) továbbfejlesztését. A berendezések a meglévő termékek emblémázásában, gravírozásában, a késpenge, nyél, övek, övcsatok kivágásában növelik a hatékonyságot, és a precizitást, lerövidítik az időtényezőt, és ezzel összefüggésben az egységnyi idő alatt előállított termék számának növekedését. Az új termékek esetében pedig új lehetőségeket és új dimenziókat nyitnak meg, melyet egy betanulási, termékfejlesztési és grafikus szoftver megismerési szakasz fog megelőzni. A termékeket azonban megtermelni könnyebb, mint értékesíteni, ezért ehhez a marketing erősítését is tervezem, mely keretében megújul a honlap: tartalomfejlesztéssel és online rendelési modullal, ill. új katalógus kiadását is tervezem.

Innovációs elemek bemutatása:

Termék, szolgáltatás innováció: Az árusítani kívánt termékek egyediek, nem tömeggyártásúak, ezáltal különbözőek egymástól. Elsődleges célcsoport a vadászok mellett a társadalom bármely szegmense részére kerül kifejlesztésre és árusításra új ajándék, és dekorációs termékcsoport. Ez egyrészt egy olyan innovatív széria termékkör, mely a projekt eredményeként kerül kifejlesztésre, másrészt az egyedi igényeken és megrendeléseken alapulva egyedi tervezésű design termékek is kifejlesztésre kerülhetnek. Marketing innováció: Az egyedi arculattal megalkotott, variálható kiállítási stand (pult, vitrinek, oldal és hátfalak, a roll up) kiváló reklámfelületet teremt a vállalkozás hirdetésére, mert az ország és Európa bármely területén ha megfordulunk, a vásárlók figyelmét magunkra tudjuk irányítani. Másrészt kihasználva a modern felületek előnyeit, a honlap megújítása mellett a social media marketing eszközeivel facebook-oldalt hozzunk létre, melyen szintén reklámozzuk termékeinket, és azt hogy mikor, hol leszünk elérhetőek a kiállítások keretében.

Technológiai innováció: A meglévő vadászkések és kiegészítők gyártási folyamata lerövidül az új beszerzésre kerülő gépekkel. A vállalkozás az új lézertechnológiával az acélon, fán és bőrön kívül több alapanyag, változatos 2 dimenziós alakítására lesz képes, és független lesz a formázásra létrehozott fix stancoló, vágó és csipkedő készülékekkel szemben. Emellett a CNC maró gép a 3 dimenziós alakítást is lehetővé teszi, melyet eddig nem alkalmaztam.
Értékesítési mód innovációja: A kiskereskedelmi tevékenységben marketing innovációként kívánom bevezetni, hogy a honlapra látogatók részére, korlátozott számban kuponos akciókat hirdetünk, melyeken árengedmények lesznek elérhetőek egy adott időszakra. Ennek célja a törzsvásárlói kör kiszélesítése, a vállalkozás szolgáltatásainak, termékeinek megismertetése, és a pozitív élmények és megerősítés kialakítása. Egyéb innovatív megoldások:
A kés és tőr termékeink egyedi azonosításúak lesznek, ezzel is erősítve a termékek sajátos jellegét, és biztosítva az után követés lehetőségét. Termékfejlesztés és (a korábbi papír alapú tervezés mellett) 3D grafikai tervezési gyakorlat jön létre.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az egyedi igények kielégítése napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap. A mennyiségre törekvő termelés mellett egyre nagyobb igény van a kiváló minőség iránt. Ezért vállalkozásomban és az élet minden területén a jó termékminőségre, jó alapanyagokból való előállításra és pontos, szakértelemmel készült munkára törekszem. Ezt mindig megkövetelem saját magamtól és másoktól is, ezért a fejlesztés részeként a honlap arculatát, a kiállítási berendezések reklámfelületeit, kialakítását, egyedi anyagait, ill. a termékkiadványokat is nagy gonddal fogom megtervezni / szakemberekkel megterveztetni. Hiszem, hogy a cél az értékteremtés. Egyrészt a fejlesztés által a térség lakossága, vállalkozók megismerik szolgáltatásaimat, ezáltal bővül a környék termékkínálata, és a választék. Mindez minőségi megjelenésben járul hozzá a térség versenyképességének növeléséhez és a helyi gazdaság előre lepéséhez. Vállalkozásomra is kihatással lehet: bővülhet a vevőkör, nagyobb mennyiségű árura lehet szükség, a vállalkozás továbbfejlesztése, létszámbővítés válhat szükségessé. Másrészt Borsodnádasdon hagyománya volt a Lemezgyár fénykorában a késkészítésnek. A fejlesztés által megismerik a kézimunka hagyományát, értékét. Nem titkolt cél, hogy a fejlődés a fiatalok körében is felkeltse az érdeklődést.