Gömöri csomós hímzés a divatban

majort
2023. 11. 13., h – 10:51

LEADER munkaszervezet megnevezése: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-30-4.17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Gömöri csomós hímzés a divatban

Megvalósítási hely pontos címe: 3630 Putnok, Serényi László tér 10.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.07.10.

Elnyert támogatási összeg: 1.605.758 Ft

Teljes projekt összeg: 1.690.322 Ft

Projekt célja: A térség jellegzetes, már-már feledésbe merülő hímzés technika, a "gömöri csomós hímzés" alkalmazásával 6 db-ból álló mintakollekció előállítása. A mai kor viseleti darabjaival a védett népi kulturális örökség megőrzése a célunk. A fejlesztés részletes szakmai tartalmának bemutatása: Egy ismert divattervező, Molnár-Madarász Melinda közreműködésével egy mai kornak megfelelő, hordható ruha kollekció tervezése, kivitelezését, bemutatását tervezzük a hazai és felvidéki közönségnek. Trianon után a történelmi Gömör vármegye 281 településéből 21 maradt a mai Magyarország területén, ezért különösen kiemelt feladatának tekinti az egyesületünk a néprajzi tájegység hagyományainak felkutatását és éleben tartását. Ma nagyon divatosak a népi motívumok alkalmazása a ruhákon, kiegészítőkön. Mi úgy gondoltuk, hogy a saját tájegységünk kézimunkáját hozzuk divatba.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Varrógépek, ruhaanyagok vásárlása. A varrógép vásárlásával helyi varrónő bevonására kerül sor, és a hímzéseket is itteni asszonyok végzik. Molnár-Madarász Melinda már más tájegységek mintakincsét is felhasználta a ruhái tervezésénél, amit már sok helyen bemutatott, ezzel is ismertebbé téve Magyarországot. E pályázat megvalósításával hozzájárulunk a felvidék kulturális értékének megőrzéséhez. Projekt eredménye és hatásai: Az elkészült mintadarabokat divatbemutatón népszerűsítjük, ahol bemutatjuk, hogyan lehet divatosan öltözni hagyományos kézimunka elemek felhasználásával. Reméljük, hogy lesznek további darabok elkészítésére is megrendelések. A kézimunkák kivitelezését helyi asszonyok végzik, akik a hasznos időtöltés mellett még némi jövedelemhez is juthatnak.

Innovációs elemek bemutatása Bemutatjuk, hogyan lehet ma is divatosan öltözni hagyományos kézimunka elemek felhasználásával.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Mivel egyik fő célunk a hagyományápolás, ezért főleg a kézműves tevékenységeken keresztül kapcsolódunk a gömöri térség hagyományaihoz. Trianon után a 281 gömöri településből 21 maradt Magyarországon, ezért fontos, hogy az itteniek ragaszkodjanak a gyökerekhez. A régi paraszti kultúrában a díszítéseket, hímzéseket főleg a használati tárgyakon alkalmazták. Az ipari termelés fokozódásával, az életritmus megváltozásával más használati tárgyak kerültek előtérbe.  A gömöri csomós hímzést már csak néhány múzeumi darabon látunk. Ez a hímzésforma nagyon különleges, elkészítése nagy szakértelmet követel. Úgy gondoljuk, hogy megmenteni, tovább éltetni csak olyan formában lehet, amit a mai kor követelményei lehetővé tesznek. Ilyen a női divat. Szerencsére reneszánszát éli a népi motívumok felhasználása különböző formákban, helyeken. Sajnos ez nem mindig ízléses megjelenést mutat. Mi egy olyan iparművészt kértünk fel a kollekció tervezésére, aki már bizonyította hozzáértését, jó ízlését a népi díszítőművészet felhasználásában. Reméljük, hogy a hímzés, és a kézimunkázás a hasznos időtöltésen túl a későbbiek során kereseti lehetőséget is jelent majd, és így többen csatlakoznak hozzánk.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A mai pályázatunk elődje volt el a program, melyet „A helyi identitástudat erősítése a kulturális és természeti értékek ápolásával, népszerűsítésével, megújításával.” célú LEADER projekt keretében valósítottunk meg. A kiállítás célja az volt, hogy bemutassuk a hagyományos kézimunkák felhasználási lehetőségét a mai, modern ruhákon, viseleti darabokon. A díszítéshez tájegységünk jellegzetes mintakincsét használtuk fel. Az elkészített ruhákat, blúzokat próbababákon állítottuk ki, a különböző kiegészítőket pedig a kiállítási asztalokon helyeztük el. A kiállítás anyagából kiadványt állítottunk össze, melyet a résztvevők a megnyitón kézhez kapták, és még a későbbi látogatóknak is jutott.