Vízitündér Pihenőpark szálláshely fejlesztése

majort
2023. 11. 14., k – 07:56

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-33-6-20

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Vízitündér Pihenőpark szálláshely fejlesztése

Megvalósítási hely pontos címe: 2367 Újhartyán külterület (Hrsz. 032/3)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.04.07.

Elnyert támogatási összeg: 24.715.497 Ft

Teljes projekt összeg: 52.315.102 Ft

Projekt célja: A fejlesztés célja 3 db, egyenként 60 m2-es vendégház kialakítása, amely 2 hálószobát, fürdőszobát, mini konyhát és nappalit foglal magába. A vendégházak 4 fő elszállásolására alkalmasak, összességében 15-20 fős csoportok fogadására van lehetőség. A szálláshelyek kialakításával a térségi szálláshely kínálat kategóriákban történt változás, hiszen a természetközeli, a falusi vendégházak mintájára kialakított épületek száma nőtt, és az ilyen turisztikai célú szálláshelyekről kevés található a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület területén.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A Vízitündér Pihenőpark 2012 óta működik szabadidős parkként. A régi újhartyáni horgásztó vizes élőhellyé alakításával visszakapta a térségben egyedülálló környezeti értékeit. A tóba halakat telepítettek, és az elmúlt években a halnevelés és szaporítás különböző fázisain dolgoztak. Közben megépítették a mosdóhelyiséget, valamint a közösségi kültéri rendezvények használatához szükséges fedett pihenőt és a kemencéket. A fejlesztés megvalósítását követően a terület igényesen kialakított szálláshelyekkel bővült, ami lehetővé teszi a turisztikai szolgáltatások bővítését, és a szálláshelyek kínálatának bővülését a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület működési területén.

Innovációs elemek bemutatása: A szálláshelyek inverteres klímaberendezéssel vannak felszerelve, ami a zöldenergia felhasználását teszi lehetővé. Az energia felhasználása 30-40 %-os energiamegtakarítással jár a normál fűtési rendszerekkel szemben. A szálláshelyekhez való hozzáférés automatizált, a vendégek a foglalást követően önállóan tudnak bejutni a szálláshelyre.

 Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt megvalósítása következtében a Vizitündér Vendéglátó és Szolgáltató Kft. vállalta új alkalmazott foglalkoztatását, és három
új szolgáltatás bevezetését tűzte ki célul. A családi és céges rendezvények szervezése, egyéb szabadidős tevékenység, (gyermektáboroztatás), túraszervezés, turista tájékoztatás szolgáltatásokat vezetett be a fejlesztés megvalósítását követően.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A projekt a slow tourism (szelídturizmus) elterjesztéséhez járul hozzá a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület működési területén. A korábbi "újhartyáni tó" revitalizációjának köszönhetően a vizimadarak, vonuló madarak állomáshelyévé vált, ennek következtében a természeti értékek megőrzéséhez és a környezetvédelemhez, természetvédelemhez kapcsolódó értékmegőrzés az elsődleges szempont volt a fejlesztés megvalósítása során.