Németek betelepülésének emlékére emlékhajó és André Kertész emlékszobor állítása

majort
2023. 11. 14., k – 07:58

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-33-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Németek betelepülésének emlékére emlékhajó és André Kertész emlékszobor állítása

Megvalósítási hely pontos címe: 2321 Szigetbecse Makádi ú. 40, 2321 Szigetbecse, Balassi tér

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.09.24.

Elnyert támogatási összeg: 7.999.995 Ft

Teljes projekt összeg: 11.169.200 Ft

Projekt célja: A kihelyezett emlékművek többfunkciós teret teremtenek Szigetbecsén, mindkét megvalósítási helyünkön. Régóta megfogalmazódott a helyi német nemzetiségi közösség körében az igény egy jelentős esemény, a németek betelepedésének megemlékezésének méltó emlékhelyére, illetve André Kertész világhírű fotóművész születésének 125. évfordulójára a múzeum udvarán kialakított méltó környezetben emlékszobor állítására.
Szigetbecsére az 1700-as évek elején települtek be német családok, amelynek emlékére megépítették a jelképpé vált hajójukat az Ulmer Schlachtel kicsinyített mását. A hajót a település központjában található Balassi téri tó partján helyezték el, méltó rendezett környezetben, ahol megközelíthetőségét akadálymentesen biztosítjuk. Műszaki paraméterei alapján méltó, élethű emlékhelyként szolgál, amely egyedi látványossága is egyben a településnek. Ezáltal nem csak hagyományaink méltó ápolását valósították meg, hanem növelték turisztikai potenciálját is Szigetbecsének. André Kertész világhírű fotóművész, akinek munkásságát saját bevallása szerint nagymértékben befolyásolták Szigetbecsén töltött fiatalkori nyarai. Ennek tiszteletére még életében emlékház létesült személyes tárgyaival, szignált, eredeti fotóival. Születésének 125. évfordulójának alkalmából tervezték a múzeum udvarán, megfelelően kialakított környezetben a róla készült szobor felállítását. A felkért művészek a szobrot egészalakos formában a művészről készült híres fotó alapján készítették el, bronzöntéssel, cizellálással, patinázással, fényezéssel. A szobrot 2022-ben leplezték le ünnepélyes keretek között.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Szigetbecsére az 1700-as évek elején települtek be német családok, melynek emlékére helyeztük el a jelképpé vált hajójukat az Ulmer Schlachtel kicsinyített mását. A Hajót a település központjában található Balassi téri tó partján, méltó rendezett környezetben helyeztük el, ahol megközelíthetőségét akadálymentesen biztosítjuk. Műszaki paraméterei: Hossza: 650 cm, Magassága 209 cm, szélessége 170 cm. A hajó váz szerkezete egy öntartó szerkezet, mely elemei csapozással D4 minőségű kültéri használatra alkalmas ragasztóval, rozsdamentes csavarkötéssel kerülnek rögzítésre. Hosszútávú fenntartható állapotát Milesi kültéri viaszos vékonylazúrral biztosítjuk. Alapanyaga I. osztályú gyalult vörösfenyő, mely szintén kimagaslóan tartós alapanyag. Műszaki paraméterei alapján méltó, élethű emlékhelyként szolgálhat, mely egyedi látványossága is lenne egyben településünknek.
Az André Kertész szobor elkészítésére felkért Zsin Judit szobrászművész a szobrot egészalakos formában a művészről készült híres fotó alapján készítette el, bronzöntéssel, cizellálással, patinázással, fényezéssel. A szobor tervezési díját, technikai, szállítási költségeit illetve az anyagköltségek egy része önerőből valósult meg, mint ahogy az André Kertész Emlékház előtt lévő tér rendezéséhez, parkosításához más források felhasználásával is hozzájárultak.

Innovációs elemek bemutatása: Az innováció a településkép érdekesebbé tétele az idelátogatók számára. Az Ulmer Schlachtel (hajó) példányát a szigetbecseiek egy, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület által szervezett projektlátogatáson látták, Újhartyán városban, ahol szintén erős a német nemzetiségi hagyományok ápolása. Ez az újhartyáni modell ihlette meg a szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzatot, akik a német nemzetiségi identitás erősítése érdekében, és a helytörténeti ismeretek átadása érdekében valósították meg a fejlesztést.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Projektünk eredményeként két jelentős kulturális emlékhellyel bővült Szigetbecse, mely hatására kulturális örökségünk védelme, a helyi német nemzetiségi közösség identitástudatát, kulturális hagyományainak ápolása, valamint településünkhöz kapcsolódó kulturális értékeinkre való figyelemfelhívás valósul meg. Fontosnak tartjuk, hogy Szigetbecse lakosai sokoldalúan tájékozódhassanak és méltóképp megemlékezhessenek a fejlesztésünk tárgyát képező német betelepedés jeles eseményről, valamint a kiváló fotóművészről, hiszen mindkettőhöz szoros kötődése van a Szigetbecsén élőknek.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A projekt megvalósítása a települési látkép formálása szempontjából fontos, hiszen az itt élők identitásának erősítéséhez járulnak hozzá a fejlesztések. Külön kiemelnénk, hogy Szigetbecse Önkormányzata támogatta a Szigetbecse Községért Közalapítvány által kitűzött közösségi fejlesztési célok megvalósítását is, így a településkép, és a helyiek jóléte érdekében megvalósított fejlesztések nagyban hozzájárultak a település modernizációjához és a jobb életminőséghez.