Ország Közepe Jeltorony és környezetének megújítása

majort
2023. 11. 14., k – 08:00

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-33-6-20

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Ország Közepe Jeltorony és környezetének megújítása

Megvalósítási hely pontos címe: 2378 Pusztavacs, Hrsz.: 29/2

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.03.15.

Elnyert támogatási összeg: 24.692.800 Ft

Teljes projekt összeg: 26.251.392 Ft

Projekt célja: A Pusztavacs Ország Közepe Jeltorony 1977-ben Kerényi József (1939-2016) Kossuth-díjas magyar építész, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő tervező által készített tervdokumentáció alapján 1978-ban épült. Ország Közepe Jeltorony felújítása során megújul a tartószerkezete és a torony borítása. Az épület új faburkolatot kap, a felújítás következtében ismét látogatható. A Jeltorony környezetében kialakításra kerül egy mini Ürgepark, ami lehetővé teszi, hogy a területen élő védett állatokat természetes élőhelyükön figyelhessük meg. Magyarország földrajzi középpontját Pusztavacs határában elhelyezett emblematikus jeltorony szimbolizálja. A jeltorony pontszerű megjelölésén túl a természettudományi ismeretszerzést is szolgálja, mint laikusok számára is használható csillagászati földrajzi megfigyelőhely. Az Ország Közepe Jeltorony felújítása, és a turisztikai funkció bővítése a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület megalakulása óta kitűzött cél, melynek megvalósítását Pusztavacs Község Önkormányzat vállalta fel.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A jeltorony a térség kiemelkedő turisztikai attrakciója, hiszen generációk nőttek fel az ide szervezett osztálykirándulások élményeire emlékezve. Most a torony eredeti pompájában tündököl, hiszen a terület tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője a Duna Ipoly Nemzeti Park, akik biztosították az eredetivel megegyező vörösfenyőt a torony burkolatához.
A Jeltorony környezetében megújult információs táblák, új padok, asztalok, tűzrakóhely és illemhely kerültek kihelyezésre. Az "ürgepark" játszótér a kisebbek környezeti tanulását, edukációját segíti. A torony felújítása az eredeti terveknek megfelelően történt, a beton tartóoszlopok megerősítésével, és a vörösfenyő burkolat teljes cseréjével.

Innovációs elemek bemutatása: A projekt célja nem csak a Jeltorony felújítása, hanem egy mini tudásátadó, edukációs központ létrehozása, mely az ürgepark révén valósult meg. Az iskoláskorú gyerekek közvetlen élőhelyükön figyelhetik meg a fokozottan védett állatokat, és a kihelyezett információs táblák segítségével az iskolán kívüli oktatás módszereit is felhasználva új tudáshoz juthatnak.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az Ország Közepe Jeltorony felújítása a térség turisztikai vonzásadottságait erősíti, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési
Egyesület és az Ország Közepe Többcélú Kistérségi Társulás szimbóluma. A környező települések számára egyaránt fontos ennek az emlékhelynek a minőségi fejlesztése, hiszen több gyalogos és kerékpáros túraútvonal célpontja is. A terület tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője a Duna Ipoly Nemzeti Park, aki együttműködő partnerként szintén támogatja a Jeltorony felújítását, é az ürgepark játszótér látogatók előtti megnyitását. A Jeltorony szabadon és ingyenesen látogatható, a továbbiakban rendezvény helyszínként szeretnénk hasznosítani a területet. Reményeink szerint a jövőben több teljesítmény túra és gyalog túra célpontja is lesz a Jeltorony.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A Dabast, Hernádot és Pusztavacsot összekötő túraútvonal ugyan síkvidéki terep, de bejárása valódi élményt nyújt a túraútvonalon végig sétálók számára, az Alföldi táj szépségeit és természeti értékeit közvetlen közelről lehet megcsodálni a kijelölt útvonalról. A Jeltorony felújítása térségi szempontból fontos cél volt, a megvalósítást Pusztavacs Község Önkormányzata vállalta, együttműködésben a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesülettel, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakmai közreműködésével.