Fanni Finom Fagyija fagylaltgép fejlesztése

majort
2023. 11. 15., sze – 10:48

LEADER munkaszervezet megnevezése: GEMARA SK Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-37-9-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Fanni Finom Fagyija fagylaltgép fejlesztése

Megvalósítási hely pontos címe: Mezőlak, Kossuth u. 39. 186 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.04.27.

Elnyert támogatási összeg: 5.680.557 Ft

Teljes projekt összeg: 10.420.096 Ft

Projekt célja: Egy jól működő fagylaltozó alappillére a kiváló minőségű, üzembiztos fagylaltgép, fagylalt fagyasztó gép és az ízletes alapanyag. Az alapanyag biztosított volt, a gépesítés elavult volt, és nem volt hatékony. A fagylalt készítés legfontosabb alap gépe a fagylaltfagyasztó, mellyel készül a fagylalt. Az új gép beszerzése fellendítette a pályázó vállalkozását, hozzájárult a piaci pozíció javulásához.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:
A pályázat keretén belül egy Caprigiani Labo 40/60 XPL fagylaltgép került megvásárlásra, beüzemelésre.

Innovációs elemek bemutatása: A pályázat megvalósítása előtt használt fagylalt fagyasztó gép gáz töltős volt, melyhez már nem kapható gázpalack, kivonásra került a forgalomból.
Működése lassú volt, 6-7 órát vett igénybe a fagylalt fagyasztása, híg állapotból kemény fagylalttá történő fagyasztása, készítése. A megvásárolt gép esetében 5 kg fagylalt elkészítése 7 perc alatt történik, így harmadára lerövidült az előállítási folyamat.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az új fagyasztó megvásárlásával, a fagyasztási idő a harmadára rövidült, így a vállalkozás fejlesztésére, új ízek, fagylaltok megálmodására, elkészítésére is marad idő, ezáltal a pályázó vállalkozását is tovább tudja fejleszteni. Engedélye van mozgóárusításra is, de a fagylalt készítéshosszadalmas ideje miatt eddig nem volt lehetősége kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A pályázó szerint az elmúlt év tapasztalata alapján van igény a jó minőségű kézműves fagylaltra, a környező településekről is egyre gyakrabban érkezik igény az árusításra. A pályázó célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a lakosságot a helyben készült kézműves fagylaltok változatos ízeivel, ezáltal hozzájáruljon a vidéki életminőség javításához. A kistelepüléseken élők életminőségének javításához nemcsak iskolára, óvodára, boltra van szükség, hanem lehetőséget kell biztosítani, hogy kikapcsolódásra is jusson idő. A fagylaltozó nemcsak a jó minőségű fagylaltok helyben fogyasztására kiváló hely, hanem közösségi szintérként is funkcionál, ahol a település lakosai összejönnek, valamint a mai online térben élő fiatalok társas kapcsolatokat alakíthatnak ki.