Matula program

majort
2023. 11. 15., sze – 10:51

LEADER munkaszervezet megnevezése: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-38-8.1.4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Matula program 

Megvalósítási hely pontos címe: 2700 Cegléd, Tófű dűlő 325

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.10.01.

Elnyert támogatási összeg: 1.899.971 Ft

Teljes projekt összeg: 2.115.333 Ft

Projekt célja: 50 éves múltra visszatekintő egyesület vagyunk. Ezalatt voltak jobb, és rosszabb gazdasági időszakok, de a társaság, társasági élet mindig kulcs szerepet töltött be életünkben, munkáinkban. Közösségünk erejét mutatja az állandó fejlődés a közös cél, célok elérése, megvalósítása. Ezek a feladatok részben gazdasági, és kulturális események, melyek a jó közösségi szellem erősítését célozzák. A területi szomszédokkal és a város, valamint környezetünk lakóival kialakított jó kapcsolatainknak köszönhetően, széles körű, minden korosztályt megszólító rendezvényeket szerveztünk és szervezünk. A gyerekek ismereteinek bővítésére évek óta a Vadászati Kulturális Egyesülettel közösen a „Vadon élő állatok karácsonya” című rendezvénynek adunk otthont, melynek kapcsán a gyerekek visznek „ajándékot” az erdőbe, az őzikének, nyuszinak, fácánnak és az ott lakóknak, kukorica és lucerna formájában lovaskocsival, traktorral, terepjárókkal. A vadászház udvarán zsíroskenyér, forró tea és ajándék várja a kis lurkókat, akik még egy kis műsorral kedveskednek.
A projekt célja a Vadásztársaság 50 éves fennállásának megünnepléséén túl a Matula program keretében ismeretterjesztés a 10-14 éves korosztály számára.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: 2021. augusztus 21. Gyerekzsivaj és nagy sürgés forgás zaja törte meg az idilli csendet e napon a Ceglédi Széchényi Zsigmond VT vadászházánál. Egy különleges ünnepnap kezdete, hisz nem mindennap adhatunk át egy minden igényt kielégítő felújított vadászházat, és egyben ünnepelhetjük társaságunk megalakulásának 50 éves évfordulóját.

Program:
1/ Jubileumi rendezvény a Vadászházban 70-80 fő részvételével, ünnepi vacsora készítésével.
• A Vadásztársaság 50 éves fennállásának megünnepelése, 50 év képekben, megemlékezés
• az elhunyt vadásztársakról.
• Mi történt az elmúlt 50 év alatt.
• 2021 a Vadászati Világkiállítás éve!
• Az Országos Vadászkamara, és a Vadászati Kulturális Egyesület részvétele.

 

2/ Úgynevezett Matula program: Gyerekek és gyerekek! Társaságunk mindig nagy szeretettel fordul az erdőt, mezőt szerető, és a velünk élő természet értékeinek megóvására fogékony fiatalok felé. Lehetnek ők akár ovisok, vagy már nagy iskolások is, szívesen látott vendégeink. A Vadászati Kulturális Egyesülettel karöltve évente legalább egy-két eseményt mindig beiktatunk naptárunkba. A Matula program keretében 2021-ben ismerkedés a mezőgazdasággal, vadgazdálkodással, valamint a vadon élő állatok etetése volt a célterület.
Program:
• Október hónapban két turnusban 12-12 10-14 éves természetet szerető gyermek 1-1 hetet tölthet el a Vadászházban. Felügyelet mellet napi háromszori étkezéssel, ott alvással, ismerkedhetnek a vadászat szépségével.

• Vadetetés, vaditatás, cserkelés, madár megfigyelés, főzés, sport programok.

Innovációs elemek bemutatása: Ismeretterjesztés a fiatalok körében úgy, hogy átfogó képet kapjanak a vidéki kultúra, a mezőgazdaság és a vadászat fenntartható kapcsolatáról.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A természeti értékek megóvására érzékeny fiatal generáció, amely ismeri a vidéki élet hagyományait, örökségeit.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Fiatalok számára testközelből kerültek bemutatásra a vadgazdálkodás alapjai, úgy hogy abban tevékenyen részt vettek.