Játszótér kialakítása Nyáregyházán

majort
2023. 11. 16., cs – 10:31

LEADER munkaszervezet megnevezése: HAJT-A Csapat Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-41-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Játszótér kialakítása Nyáregyházán 

Megvalósítási hely pontos címe: 2723 Nyáregyháza, 439 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.07.26.

Elnyert támogatási összeg: 14.999.995 Ft

Teljes projekt összeg: 20.999.999 Ft

Projekt célja: A település a kérelem benyújtásakor nem rendelkezett egyetlen közterületen elhelyezkedő játszótérrel sem. Egy szabadidős közösségi tér kialakítása - a helyi lakosság részéről érkező jelzések alapján - évek óta folyamatosan visszatérő igény. Az önkormányzat hosszútávon egy olyan – településközpontban elhelyezkedő - szabadidőpark kialakítását tervezi, amely idővel a település főtereként funkcionálhat. Ennek első lépése a játszótér kialakítása. A cél az, hogy a település egy olyan új, korszerű játszótéri elemekkel, kerti berendezésekkel és parkosított területtel rendelkező szabadidőparkkal gazdagodjon, amely megfelel a vonatkozó előírásoknak.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A kivitelezés során kizárólag a támogatási kérelemben szereplő eszközök telepítésére került sor. A játszótér központi elemeként funkcionál az úgynevezett Haleszvár, amely egy 165 m2 alapterületet igénylő négytornyos mászóvár. A játszótéri eszköz 19 különböző funkcióval rendelkezik. Az 5-14 éves korosztály számára ajánlott mászóvár 35-40 gyermek egyidejű játékigényét tudja kiszolgálni. A Haleszvár környezetében kerültek elhelyezésre a kisebb játszótéri eszközök (dupla hintaállvány, forgóhinta, rugós pillangós játék).

Innovációs elemek bemutatása: A játszótér központi elemeként megépült Haleszvár a régióban egyedülálló méretű és funkciójú komplex játszóeszköz (korábban 1 db épült ebből az országban), ezért valószínűsíthető, hogy a játszóteret más településről érkező családok gyermekei is igénybe veszik majd. A rugós pillangós játék a részleges fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott gyermekeknek kínál játéklehetőséget, segítve integrálódásukat. Ezzel elérhető az a cél, hogy ne csak élvezzék a játékokat, hanem készségeik is fejlődjenek.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Elkezdődött egy szabadidős közösségi tér kialakítása a település központjában. A digitális világból visszacsábíthatók a gyermekek a játszótérre, hiszen akármennyire más is a világ ma már, lehet akármennyire modern a mai technika, ők azért mégiscsak gyerekek, akik egészséges fejlődését a rengeteg mozgás és a szabad levegő garantálja.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A település javuló élhetőségében, vonzóképessége növekedésében jelentős szerepet játszik ez a sikeres LEADER fejlesztés, amit a játszótér – rendkívüli gyermeknappal egybekötött – átadásakor tanúsított rendkívüli érdeklődés is bizonyított.