Foglalkoztatóház kialakítása

majort
2023. 11. 16., cs – 10:34

LEADER munkaszervezet megnevezése: HAJT-A Csapat Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-41-9-21

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Foglalkoztatóház kialakítása 

Megvalósítási hely pontos címe: 2244 Úri, 562 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.10.03.

Elnyert támogatási összeg: 10.732.248 Ft

Teljes projekt összeg: 15.064.167 Ft

Projekt célja: Úri Község Hagyományőrző és Értékmentő Egyesülete projektjének célja, hogy a már működő Hagyományok Háza mellett egy olyan foglalkoztatóház létesüljön, amely a hagyományos népi mesterségek, a népszokások megismerésének, megőrzésének több évtizeden át teret ad, mind a község, mind a környező települések lakói számára.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Úri Község Hagyományőrző és Értékmentő Egyesülete egy korábban megvásárolt ingatlan egyik épületét újította fel. A munkálatok során a rossz állapotú, vályogból épült falakat részlegesen lebontották és PTH típusú téglával visszafalazták. Kicserélték a faszerkezetű födémgerendákat, a tetőszerkezeti szarufákat és a tetőléceket. A régi, tönkrement hornyolt cserepek helyett Creaton hornyolt, íves vágású új cserépfedés készült. Az épületen eddig nem volt függőeresz-csatorna és lefolyó, ezzel a fejlesztéssel ezeket az elemeket is pótolták. Új homlokzati felületképzés készült törtfehér színben. Az elkorhadt nyílászárók helyett új, fenyő anyagú ablakokat és ajtókat építettek be. A belő padló- és oldalburkolatokat lebontották, majd új kerámia padló- és csempeburkolatokat helyeztek fel. Minden helyiséget kifestettek. A foglalkoztató helyiséghez kéményt építettek.

Innovációs elemek bemutatása: Az új funkciójú térben elsősorban az egyesület autentikus tudású tagjai tanítják a hagyományos népi szakmákat, műveleteket pl. a kosárfonást, horgolást, illetve több régi foglalkozást megelevenítenek. Természetesen bemutatják és megtanítják Úri község jellegzetes, hagyományos ételeinek az elkészítését is. A fejlesztés révén lehetővé válik honismereti órák tartása, amelyekkel jelentős, hiánypótló történelmi tudáshoz jutnak a mai fiatalok.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztéssel egy közösségi tér, egy foglalkoztatóház létesült, ahol kézműves és egyéb programokat lehet szervezni nemcsak az óvodásoknak és az iskolásoknak, hanem a felnőtteknek is. Hosszabb távon biztosított a település értékes népi kultúrájának megőrzése, továbbadása.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Népi értékek, hagyományos mesterségek őrzőivel gazdagon rendelkező községben egy jól hasznosított foglalkoztatóház rendkívül hatékonnyá teszi a hagyományos népi mesterségek megismertetését és tovább örökítését helyi és térségi szinten.