Tápiómente Ökölvívó Közhasznú Egyesület eszközparkjának fejlesztése

majort
2023. 11. 16., cs – 10:35

LEADER munkaszervezet megnevezése: HAJT-A Csapat Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-41-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Tápiómente Ökölvívó Közhasznú Egyesület eszközparkjának fejlesztése

Megvalósítási hely pontos címe: 2241 Sülysáp, Fő út 20/B (3956/7 hrsz.)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.11.05.

Elnyert támogatási összeg: 2.977.784 Ft

Teljes projekt összeg: 3.503.295 Ft

Projekt célja: A Tápiómente Ökölvívó Közhasznú Egyesület projektjének célja a térség magas színvonalú ökölvívósportja számára minőségi versenyfelszerelés biztosítása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Az ökölvívó sporttevékenységhez modern, minőségi sportfelszerelések és kiegészítők megvásárlására és használatbavételére került sor, ami hozzájárul az egyesület megfelelő körülmények között történő működtetéséhez, a végzett sporttevékenység (edzés, felkészülés, versenyzés) fejlődéséhez. Beszerzett felszerelés: melegítő-szett, póló, rövidnadrág, futócipő, sporttáska, sportszár, viharkabát, törölköző, boksz nadrág, boksz trikó, boksz cipő, mellvédő, mellvédő betét, suspensor, bandázs, ugrálókötél, fogvédő.

Innovációs elemek bemutatása: A Tápiómente Ökölvívó Közhasznú Egyesület 2008-tól működik. Azzal a céllal jött létre, hogy egy regionális központot hozzon létre. Az ökölvívás és általában az egyéni olimpiai sportágak a vidéki térségben nincsenek jelen. A tagság kilenc településről verbuválódott, tehát ténylegesen a közeli térségből. A létszám 50 fő körül állandósult, a sportolókat három csoportba osztva foglalkoztatják (gyermek, ifjúsági és hobbi bokszolók, valamint versenyzők). A versenyzői létszám jelenleg 15 fő.
A tagság zöme halmozottan hátrányos helyzetű családokból származik, ahol a családi dráma gyakorlatilag mindennapos. Az iskolapadból kilépve nagy részük befejezi a sportot, pedig sokuk felemelkedése ezen múlik. Az a felnőtt ökölvívó, aki nem tud kiemelkedő teljesítménnyel előrukkolni, de elkötelezett híve a sportjának, bevonható a szakmai munkába (bíráskodás, edzősködés). A nemzetközi versenyzés biztosítása fontos a legjobbaknak. Ennek érdekében az egyesület évente három versenyt rendez, amelyek közül a Tóth Ákos Emlékverseny a legnagyobb, immáron az Európai Ökölvívó Szövetség (EUBC) versenynaptárában is szerepel. Az edzések hatékonyságához és a versenyeredményekhez a legjobb minőségű sportfelszerelés beszerzése szükséges.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az egyesület aktív sporttevékenysége miatt a használt felszerelések amortizációja jelentős, így szükséges pótlásuk, újításuk. A beszerezni kívánt új, minőségi felszereléseknek köszönhetően az egyesület modernebb körülmények között folytathatja sporttevékenységét, ezzel továbbra is hozzájárul a térség egészségmegőrzéséhez, a tehetségek, illetve a hátrányos helyzetű fiatalok felkarolásához.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az egyesület ökölvívó sporttevékenysége egy űrt tölt ki a tápiómenti térségben. Ezzel jó néhány hátrányos helyzetű fiatalt nyer meg a sportnak. A sportág gyakorlóinak többsége a szegény néprétegből érkezik az egyesülethez, amely nekik is igyekszik segíteni, eligazodni a világban és értéket, kapaszkodót adni. A sportág koncepciójához igazodva a létszámot emelni kellene az elkövetkező években. Ez több szempontból is eredményes lenne. Egyrészt több gyermek kerülne a sportolók közé, másrészt nagyobb létszámból, több esély van az újabb „Kokó” megtalálásához. A fiatal gyerekek számára a hovatartozás fontos, és a sportegyenruha vonzó. A fejlesztés által könnyebb, olcsóbb lesz versenyeket rendezni, illetve a teljes létszám kiszolgálható versenyfelszereléssel.