Turistaszállás építése Husztóton

majort
2023. 11. 19., v – 21:46

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-60-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Turistaszállás építése Husztóton

Kapcsolattartó megnevezése: Varga Rita

Megvalósítási hely pontos címe: Husztót, Petőfi S. u. 1.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.06.30.

Elnyert támogatási összeg: 4 999 999 Ft

Teljes projekt összeg: 7 142 857 Ft

Projekt célja:

A pályázati projekt célja Husztót belterületén egy turisztikai bázis kialakítás. Ennek első lépéseként 10 férőhelyes turistaszállást hoztak létre a projekt kapcsán. Célcsoportok: kerékpáros turisták, bakancsos turisták és lovasturisták.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt részeként Husztót fejlesztési stratégiájával összhangban egy olyan többfunkciós turistaszállást alakítottak ki, amely egyaránt szolgálja a lovas-, kerékpáros-, és gyalogosturizmus igényeit. A célok elérése érdekében a Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet megvásárolt Husztóton egy régi, romos ingatlant, ami valamikor istálló volt. Az épület teljes felújítása során a 60 m2 alapterületű istállóból turista szálláshelyet alakítottak ki. A földszinten közösségi tér, konyha, fürdő, WC kapott helyet, a tetőtérben pedig egy egyszerű, 8-10 fő elhelyezésére alkalmas „matracos” szállást rendeztek be. Az udvar rendbe tétele is része volt a projektnek. A célcsoportok egyedi igényeit figyelembe véve a projekt megvalósításával összhangban saját erőből ló beállót, kerékpár tárolót, karámot és sátor- helyeket alakítottak ki. Felújították a környező túraútvonalakat.

Innovációs elemek bemutatása:

Husztót festői fekvésű település az orfűi turisztikai desztinációban. Turisztikai aktivitás a településen nincsen. A település kedvezőtlen fejlődési folyamata miatt lassan teljesen elnéptelenedik. Ténylegesen már alig 30-40 fő él a faluban. A településfejlesztési stratégiával összhangban olyan turisztikai szolgáltatások meghonosítását célozták meg, amelyekkel sikerül a települést ismertté tenni, amellyel munkahelyeket lehet teremteni, amelyek helyi erőforrásokra épülnek, és amelyek segítségével újra fejlődési pályára állhat ez a többre érdemes település. Egyeztetve a település vezetésével és más szolgáltatókkal, összehangolt, koordinált és így egymást erősítő turisztikai fejlesztések indítását tervezték. Ezek közé tartozik a Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet többfunkciós turistaház fejlesztési elképzelése.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A turistaház létrehozása kapcsán a szolgáltatás nem csak a szálláshely értékesítéséből áll, hanem tematikus hétvégéket (pl. helyi termék készítő workshop), csomag programokat (pl. 3 napos lovastúra a környéken) és nyári tábori programokat is kínálnak. (pl. természetismereti tábor). Helyi lakosokkal és fiatal vállalkozókkal összefogva, helyi termékek előállításához és értékesítéséhez kapcsolódó, valamint környezeti neveléssel foglalkozó tematikus programoknak is helyt ad a fejlesztés helyszíne. Cél a település turisztikai felvirágoztatása.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán, a Mecsek egyik festői völgyében fekvő Husztót elsősorban az aktív turizmust, a nyugodt, csendes falusi környezetet kedvelők számára nyújt jó kikapcsolódási, túrázási, sportolási lehetőséget. Így fő célcsoportjaiknak a fiatal felnőtteket, a gyerekes családokat, az iskolás csoportokat tekintik. A turistaszállás a szálláshely szolgáltatás egyik legegyszerűbb formája, közös, nagy légterű szobákkal, funkcionális berendezéssel, közös fürdővel, közösségi térrel, konyhával. Éppen ezért a szállás alacsony árfekvésű, bárki számára megfizethető, de inkább összeszokott csapatok, társaságok vagy olyan fiatalos mentalitású, rugalmas vendégek számára ajánlott, akiknek nem okoz problémát a közös helyiségek használata. Tipikusan alkalmas gyalogos, kerékpáros túrázók, lovasok elhelyezésére, iskolás osztályok kirándulási célpontjaként, vagy akár céges outdoor tréningek lebonyolítására is.